Bedelli giden tazminat talep edebilir

Ne bedelliymiş arkadaş! Ne çok kişi bekliyormuş…

Seçim sonrası gündemi en çok meşgul eden konulardan biri olan bedelli askerlik sonunda kabul edildi ve yaklaşık 1.5 milyon kişiye müjdeli haber geldi.

Bedelli konusunda kısmen muradına erenler olsa da 21 günlük hizmet verecek olmanın üzüntüsünü de yaşayanlar içimizde mevcut.

Bedelli kabul oldu olmasına ancak iş hayatında da önemli soruları beraberinde getirmiş oldu.

Kıdem tazminatı talep edilebilecek mi?

Askerlik hizmeti için işten ayrılan her genç kıdem için şartları uygunsa tazminatını talep edebilecek. Kıdem tazminatı talep edebilmesi için o işyerinde en az bir yıllık hizmetinin olması gerekiyor.

Bir yıldan fazla hizmeti olan çalışanlar askerlik sevk belgesi ile işyerlerine müracaat ederek kıdem tazminatlarını talep edebilirler. Bedelli olarak askerlik hizmetlerini yerine getirecek kişiler de sevk belgesini işyerlerine sunarak kıdem tazminatlarını talep edebilecekler.

Bir önceki bedelli askerlik düzenlemesinde 21 günlük hizmet süresi bulunmadığından bu kişilerin işten ayrılmaları ya da tazminat talep etmeleri gibi bir imkanları yoktu. Ancak 21 günlük hizmet şartından dolayı dileyen kıdem tazminatını talep ederek iş akdini sonlandırabilecek.

Haberin Devamı

Memurlarda durum ne olacak?

Bedelli askerlik yapacak memurlar 21 gün boyunca aylıksız izinli sayılacaklar. Memurların izninin kamu kurum ve kuruluşları tarafından onaylanmaması da söz konusu olmayacak.

Bedelli askere giden memurun izni amiri tarafından onaylanmak zorunda olacak. Bedelliye giden memur 21 gün sonra görevine aynı şartlarda ve kaldığı yerden devam edecek.

İşten ayrılmadan askerlik yapılabilecek mi?

Öncelikle mevcut işinde yıllık izin hakkı mevcut olan sigortalılar bu hakkını kullanabilecekler. 6 yıllık kıdeme sahip personellerin yıllık izin süreleri bedelli askerlik süresi ile aynı olacağından hiçbir işleme gerek kalmaksızın yıllık izinlerine saydırabilecekler.

6 yıldan az kıdeme sahip olan çalışanlar ise 14 günlük yıllık izinlerini kullanabilir geri kalan 7 günlük süreler için de ücretsiz izin talebinde bulunabilirler. Böylelikle işlerinden çıkış bildirimleri yapılmadan askerlik hizmetini yerine getirebilecekler.

Haberin Devamı

İşsizlik maaşı alabilirler mi?
İşsizlik maaşına hak kazanmak için iş akdinin feshinden önceki 120 günlük sürede kesintisiz olarak çalışmış olması gerekmektedir. Ayrıca son 3 yıllık hizmet süresinde en az 600 günlük prim ödemesi bulunan kişiler askerlik hizmeti sonrası işsizlik maaşına müracaat edebilecek ve bu maaşa hak sahibi olacaklar. Bankalar kredi kampanyalarına başladı. Kıdem hakkı da verildiğine göre,ne diyelim bu imkândan yararlanabilecek herkese şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Diğer taraftan askerlik hizmetini hakkıyla yerine getirenlerin talebini de yazmayı unutmamak lazım;
‘Madem askerlik hizmeti belirlenen bedelle yapılabiliyor, 18 ay, 12 ay, 6 ay askerlik hizmetinin boşta geçen sürelerini SGK karşılasın’ derler. Yani diğer bir deyişle askerlik borçlanmasını Devlet ödesin isterler.
Hakları mıdır…
Bence sonuna kadar…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR