Genel Sağlık’ta bir af yok ek süre var

Torba yasalar, devlet borçlarına yapılandırmalar, dondurmalar, silmeler…

Kafaların karışması gayet normal.

‘Genel sağlık sigortası borçları siliniyor’ haberlerini görünce ‘Yahu biz mi bir şey atlıyoruz ya da görmüyoruz?’ diyoruz. Hal böyle olunca, vatandaşın umutlanmasına ses etmemek lazım.

Peki, nedir bu GSS?

01 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunun en önemli maddelerinden biri olan Genel Sağlık Sigortası uygulaması, alt yapı yetersizliği nedeniyle 2012 yılına kadar bekledi.

1 Ocak 2012 sabahına ise 75 milyon vatandaş Genel Sağlık Sigortalısı olarak uyandı. ‘Benim özel sağlık sigortam var, devlet hastanesinin önünden geçmem, ilacımı kendi paramla alırım’ diyenler dâhil GSS kapsamına alındı.

5 yıl içerisinde yaklaşık 10 milyon kişiye 15 milyar TL’ye yakın borç yazıldı.

Yıllar içerisinde sayısız değişiklik yapıldı Genel Sağlık Sigortası’nda. Önce öğrencileri mağdur eden uygulamalardan vazgeçildi. Öğrencilerin borcu SGK tarafından silindi. Milyonlarca vatandaşımızın da 1 Nisan 2017 tarihi öncesi ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası prim borçları 6824 sayılı Kanun ile başvuru şartı aranmaksızın yapılandırıldı.

Haberin Devamı

Kendilerine gelir testi başvurusu tebliğ edildiği halde gelir testine hiç başvurmamış GSS’lilerin 2 Nisan 2018 tarihine kadar (bu tarih dahil) gelir testine müracaat etmeleri ve gelir testi sonucu gelirlerinin brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az olduğunun tespit edilmesi durumunda Genel Sağlık Sigortası prim borçları silineceği müjdesi verildi.

Yapılan gelir testi sonucunda aile içi kişi başı geliri brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olan GSS’lilerin

1 Nisan 2017 tarihi öncesine ait gecikme zammı ve gecikme cezası borçları silindi. Gecikme zammı ve gecikme cezası silinen bu borçlar, aylık sadece 53.33 TL üzerinden yeniden hesaplanmış ve son ödeme tarihi ise 30 Nisan 2018 olarak belirlenmişti.

Zaten silinmiyordu

Bakın önce bir yanlış bilgilendirmeyi düzeltelim.

GSS borçlarının tamamı silinmeyecek!!!

Ekonomi paketi olarak da adlandırılan ve Meclis’te görüşmeleri süren ‘Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’ ile 31 Mart 2018 tarihine kadarki tüm borçlar yeniden yapılandırılacak.

Haberin Devamı

Genel Sağlık Sigortası kapsamında ise;

- Borcunu yapılandıranlar ilk taksiti ödemeleri halinde Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmaya başlayacaklar.

- Genel Sağlık Sigortası’nda gelir testine başvurmayanlar 30 Kasım 2018’e kadar gelir testine başvurmaları halinde Genel Sağlık Sigortası primleri, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecek.

- Prim borcu olanlar bu yapılandırmadaki şartları taşımaları halinde önceki döneme ait prim borçları dikkate alınmadan 2018’in sonuna kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

Yani son tarih olan 2 Nisan 2018 gelir tespiti başvuru süresi 30 Kasım 2018 tarihine uzatıldı. Bir de bu tarihe kadar sağlık imkânlarından yararlanma hakkı verildi. Hepsi bu…

Türkçe meali; Borcun silinip silinmeyeceğine yine Devlet karar verecek. O yüzden seçim geçsin siz en iyisi mi gidin şu gelir testine…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR