Israrla ölmeye devam ediyoruz

İş kazalarını önlemek için getirilen sıkı kurallar ne yazık ki işe yaramadı. Belki bakanın da dediği gibi “Bize iki beden fazla” geldi. Son 9 aylık iş kazası verileri ile dünya üçüncülüğü sıramız pekişti. İş güvenliği ve iş sağlığı konusunda bir türlü sınıfı geçemiyoruz.

Onlarca eğitim veriyorum. Binlerce insanla buluşuyorum. Üniversite de öğrencilerime anlatıyorum. Avrupa 1’incisi Dünya 3’üncüsü sıramızı indirmemiz lazım, bu işin önemini kavramamız lazım diye uyarıyorum.

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı olarak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndan bahsederken artık tepkiler ‘yahu Kanunu güzel anlatıyorsun da bu ölenler kimin vatandaşı’ sözleriyle oluyor.

Bizim vatandaşımız efendim! Şırnak’ta maden de hayatlarını kaybedenler de bizim, Soma’da hayatlarını kaybedenler de.

Ülkemizde sınıf geçemediğimiz en önemli sorunlardan biri İş Sağlığı ve İş Güvenliği!!! Ne yapsak beceremiyoruz…

Kaza geliyorum diyor

Geçtiğimiz hafta Şırnak’ta meydana gelen maden kazası resmen ‘Geliyorum’ dedi. Yetkililerin incelemeleri, valiliğin “Boşaltın” anonsları ve MİGEM’in denetimleri boşa çıktı. Ruhsatsız ve kaçak yürütülen maden 7 kişinin hayatına mal oldu.

Haberin Devamı

1978’deki devletleştirmenin ardından ruhsatı TKİ’ye geçen ve o tarihten beri TKİ’nin sorumluluğunda bulunan Cudi Dağı’ndaki IR-2505 ruhsat numaralı maden sahasındaki ocaklar, uzun yıllara dayanan ilkel madencilik teknikleri ve kaçakçılık faaliyetleri neticesi bugünkü riskli duruma getirilmiş durumda.

Birçok ocak zamanla su ile dolarken, onlarca metre tıraşlanan yüzeylerin altından da Türkiye kömür çetesinin elebaşlarından olan ‘işadamı’ kılığındaki bazı kişilerin organizasyonunda halen kaçak olarak kömür çıkarılmaya devam ediliyor.

Yabancılar da ölüyor

Şırnak’ta yaşamış olduğumuz 7 kişinin hayatına mal olan maden kazasını harici Balıkesir’de de yabancı uyruklu 21 yaşında bir genç iş makinasının altında kalarak can verdi. Olay sonrası tüm çalışmalar durduruldu ve çalışanından amirine, dozerinden iş makinasına hepsi toplandı!

Samsun’da inşaattan düşen demir ustası, Bursa’da hızlı tren inşaatında meydana gelen göçük sonucu yaralananlar, Kayseri’de yalıtım yaparken 7.kattan düşerek hayatını kaybeden biri 25 diğeri 18 yaşında işçiler, TÜPRAŞ İzmir rafinerisinde boş depolama tankında meydana gelen patlamada vefat eden 4 işçimiz ve daha niceleri yalnızca Ekim ayının iş kazası haberleri…

Haberin Devamı

Yetmedi mi?

Koca bir kanun 4 senedir nasıl önüne geçemedi bunca ölümlü kazanın?

Yoksa Bakan haklı mıydı? Kanunu çıkardık ta bize 2 beden büyük mü gelmişti?

DİĞER YENİ YAZILAR