İlave istihdam teşvikine sessiz kalmayın

Çalışma hayatında milli seferberlik programı meyvelerini vermeye başladı. Son açıklanan işsizlik verisine göre 1.6 puanlık bir düşüş yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde şubat ayından bu yana sürdürülen program kapsamında 1.2 milyona yakın yeni istihdam yapıldı. Hedef 11.7 oranına düşen işsizlik rakamını yıl sonuna kadar tek hanelere indirmek. İşsizlik mücadelesinde işveren için oldukça önem taşıyan bu teşvik uygulamasının detaylarını ele alalım.

- İşveren tarafında: Özel sektör işyerleri yararlanabilir.

- İş arayan tarafında: İşe alındığı tarihten önce İŞKUR kaydı olan ve son 3 ay içerisinde işsiz olanlar yararlanabilir.

Teşvik kapsamına daha fazla kişinin girebilmesi için son 3 ay içerisinde 10 günden daha az sigorta bildirimi olan kişilerde teşvik uygulamasından yararlanabilir duruma geldiler.

Teşvikten yararlanacak işverenin 01.02.2017 tarihinden sonra işe aldığı kişinin, İŞKUR kaydının olması ve 2016 yılı Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması, aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmiş olması, İşveren tarafından ödenmesi gereken sigorta priminin tamamının yasal süresi içinde ödenmesi, işyerinin SGK’ya yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Ne zaman bitiyor?

Teşvik uygulaması 31.12.2017 tarihinde sona erecektir. Uzatılması gündemde yıl sonuna doğru uzatma kararı kesinleşecek. 2017 yılında yeni tescil yapılan işverenler de teşvikten yararlanabilecektir. Yeni tescil dosyalar açılış tarihinden 3 ay sonra ve teşvik miktarının yüzde 50’nden yararlanacaklar. 2016 yılı Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olarak aldıkları, işe alındığı tarihten önce İŞKUR’a kayıtlı olan her çalışanı için yararlanabilir.

Yeni işçi başına verilecek teşvik, mevcut çalışana ilave alınacak her bir sigortalı için asgari ücret üzerinden prim ve vergi yükümlülükleri (773 TL) kadardır.

Haberin Devamı

İşverenlerimiz bu teşvike konu olan sigortalı için aynı dönemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanamayacaklardır. Ancak bu teşvik harici teşviklerden diğer çalışanları için yararlanma hakları bulunmaktadır.

Nereye başvurulacak?

Destekten yararlanabilmek için işverenlerin e-Bildirge kanalıyla başvuruda bulunması gerekmektedir. Kapsama giren sigortalılara ilişkin e-Bildirge kanalıyla İşverenlerce yapılacak başvurular, www.sgk.gov.tr adresinden e-Bildirge sistemi üzerinde “4447 / Geçici 17. Madde İşveren Desteği” menüsü işaretlenmek suretiyle erişilen ekran vasıtasıyla yapılmaktadır. Son 3 ya da daha fazla süreli işsizliklerde kişiler teşvikli personel statüsüne girdiğinden işverenlerin öncelikli tercihi olacaktır.

Ancak çoğu işveren ya da işçi teşvik durumunu bilmediğinden bu konuda bir hassasiyet göstermemekteler. İş görüşmelerinde işçiler teşvikli personel statüsünde olduğunu işveren kesimine aktarırsa istihdam edilmeleri daha cazip olacaktır.

Haberin Devamı

Borçlu işverenler nasıl yararlanacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işverenlere sunmuş olduğu tüm teşviklerde aradığı birinci kural SGK’ya borcunun olmamasıdır. Borcu olan kişiler haliyle çıkarılan teşviklerden de muaf tutulmaktadır. Ancak borçlu işverenler 30 Haziran’a kadar yeni yayımlanmış olan 7020 sayılı kanun kapsamında borçlarını düşük faizlerle ve eşit taksitlerle yapılandırma kapsamına sokabilir. Yapılandırma kapsamına giren borçlarda teşvikler açılır ancak iki ay taksit geçirmeniz durumunda hem yapılandırmanız bozulur hem yararlandığınız tüm teşvik uygulamaları kapanır.

DİĞER YENİ YAZILAR