Teknolojik Sosyal Güvenlik Kurumu

Vatandaşa en çok hizmet veren Kurumların başında olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) gözle görülmeyen ve medyada pek bahsi geçmeyen onlarca yeni uygulaması geçtiğimiz yıl hizmete sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir. Bürokratik işlemlerin daha kolay gerçekleştirilmesini sağlayacak uygulamaları gelin beraber ele alalım. E-Bildirge Şifrelerinin e-Devlet Platformundan Verilmesi: Proje ile sistem tarafından otomatik olarak üretilen ve SGK tarafından işveren yetkilisine verilmekte olan e-Bildirge kullanıcı kodu ve şifrelerine, e-Devlet şifreleri üzerinden erişilen sayfadan, işyeri numaraları ile ilişkilendirilmiş işyeri şifreleri ve sistem şifrelerine erişmeleri mümkün hale getirilmiştir.

- E-Haciz Projesi: Proje ile kuruma borçlu olanların bankalarda kayıtlı mevduatlarına on-line olarak otomatik bloke konulabilmektedir.

- 4/1-(c) Fiili Hizmet Zammı Tespit Belgelerinin Elektronik Ortamda Verilmesi: Kamu idareleri tarafından kağıt ortamında verilen 4/1-(c) Fiili Hizmet Zammı Tespit Belgelerinin elektronik ortamda verilmesini sağlayan program tamamlanmıştır.

Haberin Devamı

- SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Uygulaması: 4/1-(a), 4/1-(b) ve 4/1-(c) kapsamında çalışması bulunanlar için döküm alınabilmesini sağlayan uygulama ile alınan resmi dökümlerin e-Devlet ortamında doğrulanmasını sağlayan uygulama 28/01/2016 itibarıyla işletime açılmıştır.

- 4/1-(a) Sigortalılık Bildirimi: Sigortalıların işe girdiklerini e-Devlet üzerinden kuruma bildirmelerini sağlayan uygulama 31/08/2016 itibarıyla e-Devlet platformunda işletime açılmıştır.

- 4/1-(a) Toplu İşe Giriş İşten Çıkış Projesi: İşverenler kendi muhasebe (personel) programı aracılığıyla ya da kurumun sağladığı excel dosyasını doldurmak suretiyle işe giriş ile işten çıkış işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmektedir.

- Emektar 4/1-(a) Java Dönüşüm Projesi: Uzun vade (yaşlılık, maluliyet, ölüm) ve kısa vade (sürekli iş göremezlik ve ölüm, sürekli iş göremezlik) aylıklarının hesaplarına ilişkin modüllerin yüzde 95 oranında yazılımı tamamlanmış olup mevzuat biriminin testleri devam etmektedir. 2017’de açılması planlanmaktadır.

Haberin Devamı

- Emektar 4/1-(c) Java Dönüşüm Projesi: 4/1-(c) emekli aylıkları sisteminin tescil, prim, 4/1-(a), 4/1-(b) emeklilik vb. diğer sistemler ile entegrasyonunun sağlanması için altyapı ve analiz çalışmalarının yapılması kapsamında, 4/1(c) tescil kayıtları alınmaya başlanmış olup, on-line olarak programlara entegre edilmesi çalışmaları devam etmektedir.

- YUPASS Kapsamının Genişletilmesi Projesi: YUPASS, sosyal güvenlik sözleşme ve anlaşmaları çerçevesinde, ülkemizde bulunan yurt dışı sigortalılarının Türkiye’de bulundukları sürelerde sağlık hizmeti hak sahipliği hususunda provizyon almalarını ve sağlık hizmet sunucusuna gelen fatura bilgilerinin ödeme işlemlerine yönelik olarak düzenlenmesini sağlayan sistemdir. Hollanda, Fransa, Avusturya ve Belçika sigortalılarının ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sisteme dahil edilerek genişletilmesi çalışmaları tamamlanmıştır. 2017 içinde işletime açılması hedeflenmektedir.

Haberin Devamı

- Elektronik İmza Destekli Elektronik Belge ve Arşiv Yönetim Sisteminin Kurulması ve Yaygınlaştırılması (EBAYS) Projesi: EBAYS 4 ana alt sistem (Döküman Yönetim Sistemi, Arşiv Tarama Sistemi, donanım ve hizmet temini) olacak şekilde yeniden tasarlanmıştır. Söz konusu sistem için yazılımlarının üzerinde çalışacağı merkezi sunucular temin edilecek ve sayısal verileri depolamak için de depolama üniteleri temin edilecektir. SGİM ve SGM’lere ait arşivlerde bulunan 1.2 milyar sayfa evrakın elektronik ortama aktarılacak.

- Ev Hizmetlilerinin Bildirimi: Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’un üst düzey yöneticilerinin katılımı ile 27 Ekim 2016’da “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Çalışanlar İçin SMS yolu ile Bildirimi ve Mobil Ödeme Projesi” protokolü imzalanmıştır.

Teknolojik alt yapı tamam, sistemler e-devlette tıkır tıkır, bir de emeklilikte yaşa takılanları, staj mağdurlarını, taşerona kadroyu çözdük mü olacak bu iş…

DİĞER YENİ YAZILAR