Gazete Vatan Logo

Merkezden tam destek

Muharrem İnce’nin partinin başına geçmesi yönünde sesler yükselen CHP’de dün Merkez Yönetim Kurulu toplandı. CHP Sözcüsü Tezcan: MYK’mız genel başkanımızın tam mutabakatla arkasındadır. Kurultay yok

Merkezden tam destek

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik olağanüstü kurultay çağrılarının tırmandığı bir dönemde toplandı. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan düzenlediği basın toplantısında, “Genel merkezimizin gündeminde olağanüstü kurultay yoktur. Kurultay zamanında yapılacaktır. Yerel seçimlere hazırlanacağız” dedi. Tezcan şöyle devam etti:

İnce’ye: Şık olmadı

(Muharrem İnce’nin, Kılıçdaroğlu ile yemekte konuştuklarını açıklaması konusunda) Özel bir yemekte konuşulanların ana bağlamından koparılarak servis edilmiş olması yakışık almayan, şık olmayan, siyasi nezaket ölçüleriyle bağdaşmayan bir tutumdur. Nezaketsiz bir tutumdur. Genel Başkan son bir yıl içerisinde Türkiye siyasetinin gündemini belirlemiştir. Gündem yaratan ve takip edilen bir parti noktasındadır CHP. Demokrasinin önünde kurulan tuzağı 15 milletvekili göndererek bozan genel başkanımızdır. Bunu yaparak mı yanlış yapmıştır? Millet İtitfakı’nı kurarak muhalefetin seçimlerde daha etkin sonuç almasını sağlamıştır. Bunu yapmakla mı yanlış yapmıştır? Yanlış, kötü bir Cumhurbaşkanı adayı mı göstermiştir?

Haberin Devamı

‘İhsana ihtiyaç yok’

(İnce’nin, Kılıçdaroğlu’na ‘onursal genel başkanlık’ teklifi yapmasına ilişkin) Genel başkanın herhangi bir biçimde genel başkanlıktan başka bir ihsana ihtiyacı yoktur. Kılıçdaroğlu’nun bu tutumu CHP’nin önümüzdeki süreçte ihtiyaç duyduğu yöntemin ta kendisidir. Yerel seçimlerde de partiyi suluhetle başarıya götürecek olan anlayışın böyle bir anlayış olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 22,5 ile 30’u ayırarak bir yere varamazsınız. Hepsinin alt yapısını hazırlayan Kılıçdaroğlu’dur. MYK’mız genel başkanımızın tam mutabakatla arkasındadır.

‘Takdir delegenin’

İmza meselesi tüzükte düzenlenmiş bir haktır. Tüzükteki hakkını niye kullandın diye genel başkanın bir serzenişi olmaz. Bu süreçten, delegelerin yüzde 51’inin imzasıyla bir kurultay toplama sürecinin sonuca ulaşacağını düşünmüyoruz. Delegelerimizin sağduyu ile gelecek belirlemesinde, partinin, bir iç iktidar yarışını taşımasının doğru olmayacağını düşündüğü inancındayız. Sonuçta takdir kurultay delegesinindir.

Haberin Devamı

‘İttifak sona erdi, ama...’

“Millet İttifakı, bir seçim ittifakıydı. Ancak ittifak protokolünün esasını oluşturan değerler seçimden sonrasını da kapsayacak değerlerdi. Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı prensibini yerleştirme OHAL’i kaldırma ve güçlü Meclis düşünceleri ittifak protokolünün ortak paydasıydı. Bunlar seçimden sonrasını da kapsayan hedeflerdir. Teknik olarak tabii ki seçimler bitince Millet İttifakı sona ermiştir. Ama bu ortak değerler çerçevesinde parlamentoda birlikte hareket etme iradesinin devam edeceğine inanıyoruz.”

Erken seçime destek yok

“Yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin CHP herhangi bir kabulü söz konusu değildir. Türkiye bir seçim tablosundan çıkmıştır, bugün yeniden 3 ay içerisinde seçim yapalım, bunun için de Anayasayı değiştirelim düşüncesi doğru değildir. Eğer belediye başkanlarının seçim dönemlerini kısaltacak böyle bir adımı da anayasa değişikliği için bizden destek bekleniyorsa bu desteği bulamazlar. CHP olarak biz yerel seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı