Gazete Vatan Logo

Merkel'den Ukrayna'ya İngiltere resti

Merkel'den Ukrayna'ya İngiltere resti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin AB’den ayrılması hususunda AB'ye bir resmi müracaatta bulunulmadan bu konuda gayriresmi müzakerelerin olmayacağını söyledi.

Merkel, Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında İngiltere'nin AB’den ayrılma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Merkel, kendisinin gerçeklerle ilgilendiğini ve İngiliz halkının çoğunluğunun AB'den ayrılmak istediği yönünde bir karar verdiğini anımsattı.

Kendisinin İngiltere'nin birlikten ayrılmasını frenlediği şeklinde şikayetlerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Merkel, AB Antlaşmasındaki 50. maddeye göre İngiliz hükümetinden AB'ye bir müracaatta bulunmasını beklediğini belirterek, "Burada bir sırayı takip etmemiz gerekiyor. Bu bildirim İngiliz hükümeti tarafından yapılması gerekiyor. Burada ben ne bir frene ne de bir hızlandırmaya sahibim. Bilakis bu bildirim yapıldığında üzerinde düşünme görevim var" dedi.

Merkel, bunun nasıl uygulanacağının ise söz konusu 50. maddede düzenlendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bu konuda yarın İngiltere Başbakanı David Cameron ile AB Zirvesi'nde görüşeceğine işaret den Merkel, "AB’den ayrılma konusunda resmi bir niyet beyanı olmadan gayriresmi görüşmeler olmaz. İngiltere'nin bildirimi olmadan herhangi gayriresmi görüşmeye başlayamayız" şeklinde konuştu.

Bu konunun sürüncemede bırakılmamasını isteyen Merkel, sürüncemede bırakıldığında bundan hem AB, hem de İngiltere ekonomisinin zarar göreceğini belirtti ancak durumu analiz etmek için de İngiltere'nin belirli bir zamana ihtiyaç duymasını da anlayışla karşıladığını ifade etti. Merkel, diğer 27 ülke ile de AB’deki bütünleşmenin daha da güçlenmesi için çalışacağını kaydetti.

Ukrayna'nın AB üyeliğine ilişkin bir soru üzerine de Merkel, bu konuda yanlış beklentiler uyandırmak istemediğini, Ukrayna'nın AB'ye katılım perspektifinin gündemde olmadığını söyledi.

Merkel, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerle ilgili görüşmelerin sürdüğünü ancak üst düzey siyasi görüşmelerin yapılması için şartların henüz oluşmadığını belirterek, bunun için Ukrayna’da ateşkesin sağlanması ve yerel seçimler için yasanın çıkartılması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Ukrayna Başbakanı Groysman ise ülkesinin AB’ye entegrasyon yolunu seçtiğini belirterek, Avrupa değerlerini, yasalarını ve sosyal politikalarını uygulamaya çalıştıklarını vurguladı.

AB'nin, Ukrayna vatandaşlarına 2016'da vizeleri kaldırmasını ümit ettiğini ifade eden Groysman, "Ukrayna vize serbestisi için tüm şartları yerine getirdi. Başka şart yok. Şimdi bu konuda sıra AB'de" dedi.

Rusya’nın Minsk Anlaşması'nı yerine getirmesini isteyen Groysman, ancak o zaman barışın istikrarlı olacağını ve insanların da silahları bırakabileceğini kaydetti.