Gazete Vatan Logo

Memura süt izni nasıl verilir?

Devlet memuru olup, hamile kalmayı düşünen ya da hamile olan kadınların gündeminde olan konulardan biri olan süt izni nasıl kullanılır?

Memura süt izni nasıl verilir?

Memura süt izni, 29683 sayılı kanuna göre düzenlenmiştir. Söz konusu kanun, süt izni talebi, süt izni süresi olarak iki başlık olarak değerlendirilmiştir. Peki, memura süt izni nasıl kullanılır? Memura süt parası verilir mi? Detaylar haberimizde…

MEMURA SÜT İZNİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.

Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı ise, kadın memurun tercihine bırakılmıştır.

KADIN MEMUR SÜT İZNİ YERİNE YARIM GÜN İZİN DE KULLANILABİLİR

Aynı yasal düzenlemede doğum yapan memura süt izni yerine belli şartlarla yarım gün izin hakkı da tanınmıştır.

Doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün iznin kullanımı memurun dilekçe vererek talepte bulunmasına bağlıdır. Söz konusu talep, çocuğun hayatta olması kaydıyla kurumca yerine getirilir.

Yarım gün izin süresinin tespitinde memurun doğum yapması esas alınacak olup, bu süre memurun yaşayan çocuğunun sayısına göre belirlenmeyecektir.

Haberin Devamı

YARIM GÜN İZİN SÜRESİ NE KADARDIR?

Memurun yarım gün izin süresi, doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadardır.

Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır.

MEMURUN SÜT İZNİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Memur, doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün izin hakkından mı yoksa süt izninden mi yararlanmak istediğini çalıştığı kurumuna dilekçe ile bildirmelidir.

SÜT İZNİNDEN YARIM GÜN İZİN HAKKINA GEÇİŞ HALİ

Doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren süt iznini kullanmayı tercih eden memur, süt izninin kesilerek yarım gün izin hakkını talep etmesi halinde yarım gün izin süresinin kalan kısmı kadar bu izin hakkından yararlanacaktır." hükmü de söz konusu düzenlemede yer almaktadır.

Haberin Devamı

Tüm memurların önemle dikkat etmesi gereken husus, Devlet memurunun doğum sonrası analık izninin bitiminde süt izni veya yarım gün izin hakkından birini tercih etmesi gerekmektedir. Bu durumda olanlar izin haklarından birini tercih ettikten sonra diğer izin hakkına geçiş mümkün bulunmakla birlikte geçiş yapmak istenilen izin hakkının kullanım süresinin bitmemesi gerekmektedir. Bu kurala dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer Devlet memurunun geçiş yapmak istenilen izin hakkının kullanım süresinin bitmesi halinde ise söz konusu izne geçiş mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla? yarım gün izin hakkının, doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle kullanabilmesi mümkün.

Bununla birlikte; devlet memurunun üçüncü ve daha fazla doğumunu gerçekleştirmiş olsa dahi yarım gün izin hakkını, doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren 6 ay süreyle kullanabileceğinin mümkün olması karşısında birinci 6 aylık süt izni hakkını kullanan ve halen ikinci 6 aylık süt izni hakkını kullanmaya devam eden bahsi geçen personelin üçüncü ve daha fazla doğumunu gerçekleştirmiş olsa dahi yarım gün izin hakkının bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı