Gazete Vatan Logo
Magazin Meme sağlığınıza gereken önemi gösteriyor musunuz?

Meme sağlığınıza gereken önemi gösteriyor musunuz?

Meme sağlığınıza  gereken önemi  gösteriyor musunuz?

Dünyada her 12 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Cerrahide ve tedavide ulaşılan başarılı sonuçlara rağmen, meme kanseri Türkiye’de kadınların yaşamını yitirmesine neden olan hastalıkların ilk sıralarında yer alıyor. Oysa bu hastalığı erken evrede yakalayıp, tedavi olmak mümkün. Peki ünlü isimler bu konuda neler yapıyor? Meme sağlıklarını kontrol altında tutmak için hangi taramalardan geçiyor?

SİNEM GÜVEN ERSÖNMEZ

Artık mamografi çektireceğim

40 yaşımı yeni doldurduğum için bundan böyle düzenli olarak mamografi taramasından geçeceğim. Ama her duşta mutlaka elle muayene yapıyorum. Yılda bir defa da düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçiyorum. Bu sırada doktorum meme muayenemi hem elle hem de ultrasonla yapıyor.

BUKET DEREOĞLU

Yılda bir kez muayeneden geçin

Her yıl düzenli olarak yaptırdığım jinekolojik muayene sırasında mamografi çekimi de yapılıyor. Bence kadınların en başta elle muayene konusunda bilgilenmesi ve bilinçlenmesi gerekiyor. Bu rutin kontrolün yanı sıra en az yılda bir kez kadın doğum uzmanlarının yaptığı muayenenin de atlanmaması önem taşıyor.

Haberin Devamı

ÖZGE UZUN

Elle muayeneyi ihmal etmeyin

Yaşım itibarıyla henüz mamografi çektirmedim. Her banyo sırasında mutlaka kendimi elle muayene ediyorum. Bu sayede ikinci çocuğuma hamile kalmadan önce bir kitle fark ettim. Ultrasonda süt bezesi olduğu anlaşıldı. Elle muayene büyük önem taşıyor.

GİZEM ÖZDİLLİ

Bu konuyu biraz ihmal etmiştim

Hayatımda ilk kez geçen yıl mamografi çektirdim. Açıkçası bu taramayı düzenli olarak yaptırmıyorum. Ama her yıl mutlaka jinekolojik muayeneden geçiyorum ve doktorum elle muayene yapıyor. Sanırım yakın çevremde meme kanseri vakası olmaması ve jinekolojik muayenede kontrol edildiği için bu konuyu biraz ihmal etmiştim. Ama artık dikkat ediyorum. Bunun dışında sağlıklı yaşamaya, düzenli ve dengeli beslenerek, spor yapmaya özen gösteriyorum.

BERNA LAÇİN

Sosyal medyadan paylaşıyorum

30’lu yaşlarımda kontrol amaçlı bir kez mamografi çektirmiştim. 40 yaşından itibaren de düzenli olarak mamografi taramasından geçiyorum. Son yıllarda da her yıl hem mamografi hem de ultrason ile meme sağlığı taraması yaptırıyorum. Bu iki rutin kontrolü altı ay arayla yaptırdığım için sürekli takipte kalıyorum. Günümüzde erken teşhisle meme kanseri daha kolay tedavi edilebiliyor. Birçok arkadaşım erken teşhis sonucu bu hastalığı kolayca yendi. Ama çok sevdiğim bir yakınım beş yıl doktora gitmediği için hastalığı ilerledi ve yaşamını yitirdi. Bu bana acı bir ders verdi. Can yakıp, acı verdiği düşüncesiyle mamografiden korkuluyor ama bu çok yanlış. Ultrason da çok önemli... Basit, düşük maliyetli ve kısa sürede sonuç veriyor. Ben kontrollerimi yaptırdıktan sonra bunu sosyal medyadan paylaşarak, takipçilerimi de uyarmaya çalışıyorum.

Haberin Devamı

AKASYA ASILTÜRKMEN

Erken teşhis hayat kurtarıyor

Annem meme kanserine yakalandığı için ben de düzenli kontrol altındayım. Üç-altı ayda bir elle muayene yapıyorum. Her yıl rutin olarak yaptırdığım check-up ve jinekolojik muayene sırasında da ultrason çektiriyorum. Annemin hastalığı erken teşhis edildi ve tedaviye başlandı. Ancak sonrasında metastaz yaptı. Yine de bu sorunu da atlatıp, sağlığına kavuştu. Meme kanseri başta olmak üzere tüm hastalıklar bizim ya da yakınlarımızın başına gelmeden bilinçlenmek gerekiyor. Hastalıklardan korunmak içinse sağlıklı beslenmek ve kendine iyi bakmak büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı