Gazete Vatan Logo

Meme kanserinde beslenme rehberi

Meme kanserinde beslenme rehberi

Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey, “Meme kanseri tedavisinde beslenme alışkanlıklarını düzenlemek gerekiyor” diyor.

Meme kanserinde tedavi sürecinde bulantı, kusma, iştahsızlık, ağızda yaralar, tat ve koku değişikliğine duyarlılık, ishal ve kabızlık gibi yan etkiler görülmektedir. Uzak durulması gereken besinleri belirlemek ve doğru besinleri seçmek yan etkileri en aza indirmektedir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey meme kanseri tedavisi sürecinde doğru ve sağlıklı beslenmeye yönelik önemli bilgiler verdi…

Bulantı ve kusmaya karşı

Yağlı, acı ve ekşi besinlerden ve kızartmalardan kaçınmak mide bulantısının azalmasını sağlamakta, çay-kahve, kola ve gazoz gibi gazlı içecekleri tüketmemek mide asiditesi üzerindeki olumsuz etkileri azaltmaktadır. Porsiyonları küçültüp 3 öğün yerine 6-8 öğüne bölmek ve tuzlu leblebi, fıstık, beyaz peynir, grisini-galeta gibi besinleri tüketmek bulantıyı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Kabızlığı önlemek için

Günde 2-2.5 litre su içilmeli ve besinlerle alınan lif miktarı artırılmalıdır. Lif miktarını artırmak için tam buğday, çavdar ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler tüketilmeli, pirinç yerine bulgur veya karabuğday tercih edilmeli, sebze ve meyve günlük beslenme planında mutlaka bulundurulmalıdır. Kemoterapi sürecinde nötrofil (beyaz kan hücresi) sayısında düşme varsa sebze ve meyve pişirilerek tüketilmelidir. Haftada 2-3 kere öğünlerden birinde kuru baklagillere yer verilmelidir.

Haberin Devamı

Kaybettiğiniz suyu yerine koyun

Tedaviye bağlı gelişen ishalde vücut kısa sürede su kaybettiğinden artan sıvı ihtiyacı yeterli miktarda su ile yerine konulmalıdır. Bu dönemde kabızlık durumunun aksine kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller, bazı sebze ve meyve çeşitleri tüketilmemelidir. Bunların yerine öğünlerde; beyaz ekmek, haşlanmış patates, yoğurt, meyvelerden muz, kabuğu soyulmuş şeftali, elma ve armut, sebzelerden havuç tüketilmelidir. Kahve bağırsak hareketlerini artıracağı için tüketilmemelidir. İshal sona erdiğinde eski beslenme düzenine geçilmelidir.

Haberin Devamı