Gazete Vatan Logo

Meke Gölü kuruyor

Dünyanın nazar boncuğu olarak nitelendirilen Konya’daki Meke Gölü, kuruma noktasına geldi

Dünyanın nazar boncuğu olarak nitelendirilen Konya’daki Meke Gölü, kuruma noktasına geldi. Bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle suyunun yüzde 60’ını kaybeden göl ‘nazar boncuğu’görüntüsünü kaybetti.

Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan ve ’Dünyanın nazar boncuğu’ olarak nitelendirilen Meke Gölü, haritadan silinme aşamasına geldi. Krater bir yapıya sahip Meke Gölü’nde az miktarda kalan suyun buharlaşması sonucu gölün büyük bir bölümünde kristalleşme ve tuzlanma oluştu. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd.Doç. Dr. Fettullah Arık, son 20 yılda göldeki su düzeyinin yüzde 60 oranında azaldığını söyledi.

Sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan Konya’nın Karapınar ilçesindeki Meke Gölü’nün, kuraklıktan etkilendiğini belirten Arık, gölün artık eski nazar boncuğu şeklinde olmadığını söyledi. Gölün bu hale gelmesinin bilinçsiz tarımsal suluma sonucu yeraltı su seviyesinin azalması ve son birkaç yıl öncesine kadar görülen kuraklıktan kaynaklandığını bildiren Arık, çöl şartlarının hakim olduğu bölgede buharlaşmanın da göldeki su kaybının nedenleri arasında yer aldığını kaydetti. Gölün yıllar önce taşıdığı özellikleriyle dünyanın gözbebeği olduğunu hatırlatan Arık, “Ama kuraklık ve bilinçsiz sulamayla birlikte gölü bu hale getirdik” dedi.

Yüzde 60’ı kurudu

Meke Gölü’nün eski bir tuzla olduğunu belirten Arık, “Göl suyunda tuz kristalleri var. Su azaldığı için haliyle kristalleşmeler gerçekleşiyor. 20 yıl önceki Meke Gölü ile şimdi ki arasında en azından 3 ya da 5 metrelik bir su seviye farkı olduğunu söyleyebiliriz. Bu da hali hazırdaki Meke Gölü’nün su seviyesine baktığınız zaman neredeyse yaklaşık yüzde 60 oranında azalmaya karşılık gelir. Son bir kaç gün önceki ziyaretimde de bunu gördük. Ancak önümüzdeki yıllarda yağışlı periyodun devam etmesi halinde eski güzelliğine kavuşacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı