Otomobilde matrah güncellendi, fiyatlar düşecek

Otomobil alım-satım işlemlerindeki ÖTV matrah limitleri güncellendi. Baz modellerde fiyat gerilemesi yaşanması bekleniyor.

Otomobilde matrah güncellendi, fiyatlar düşecek

Otomobilde matrah güncellendi, fiyatlar düşecek. Değişikliği içeren Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yetkililer bazı otomobillerin fiyatlarında yüzde 3.3 ile 16.6 arasında indirim beklendiğini vurguladılar. Yeni düzenlemeye göre 1600 cc silindir hacmine kadar, yüzde 45 ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin liradan 92 bin TL'ye çıkarıldı. Matrah limiti 85 bin lirayı geçip 130 bin lirayı geçmeyen ve yüzde 50'lik ÖTV limitinde yer alan motorlu araçların yeni matrah limiti ise 92 bin – 150 bin TL arasına yükseltildi. Motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçen, 2000 cc’yi geçmeyen otomobillerde ise vergi matrahı 85 bin – 135 bin TL aralığından 114 – 170 bin TL aralığına yükseltildi. Araçlarda uygulanan yüzde 45, 50 ve 80'lik ÖTV dilimlerinde değişiklik yapılmadı.

Hibritte indirim var

Yeni uygulamayla bazı modellerde fiyatlar bir miktar geri çekilecek. Yüzde 80’lik ÖTV dilimine giren bazı otomobiller yeni uygulamayla 50’lik dilime gireceğinden 310-320 bin TL bandındaki araçların fiyatı 252 bin TL’ye kadar inebilecek. Bunlar arasında Renault Captur, Seat Arona, Ford Puma gibi modeller var. Elektrikli ve hibritlerde de matrahın artmasıyla birlikte bazı model fiyatlarında yaklaşık 50 bin TL üzerinde gerileme bekleniyor. Markalar matrah artışına giren modellerin fiyatlarında ayarlamaya giderken 2. el araçlarda da fiyat gerilemesi öngörülmekte. Ancak pazarda çip krizinden dolayı sıfır km araç arzında zorluklar yaşanıyor. Fiyatlarda gerileme öngörülmesine rağmen araç bulunurluğunda problemler sürüyor.

Haberin Devamı

Piyasa canlanacak
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, açıklanan yeni ÖTV matrah düzenlemesi ile birlikte son dönemde oldukça yükselmiş olan yeni araç alım fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanacağını söyledi.Mersin şu açıklamaları yaptı:“Bu düzenleme sayesinde içten yanmalı motora sahip araçların anahtar teslim fiyatı 320.000 TL’ye kadar olanlarında 40 bin ile 53 bin TL arasında bir ucuzlama olacağı görülüyor. Bu da son dönemde ulaşılmaz boyutlara ulaşan yeni araç fiyatlarında bir nebze rahatlama sağlayacak ve piyasayı canlandıracaktır. Ayrıca hibrit modellerde yapılan ÖTV matrah düzenlemesi de hibrit modellere olan talebi canlandıracak nitelikte ve özellikle son dönemde çok duyarlı hale geldiğimiz çevre koruması için de olumlu katkı sağlayacak şekilde gerçekleşmiştir.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR