Araç fiyatları döviz kuruna endekslendi

2.el araç pazarında fiyatlar gevşerken tüketiciler beklemeye girdi. Yeni fiyatlamalar döviz kurundaki hareketlilik ve stoklarla orantılı oluşacak.

Araç fiyatları döviz kuruna endekslendi

Sıfır km ve 2 el araç tedariğinde pazarın stabil hale gelmesi ve 2. el firmalarının ellerinde stok birikmesi araç fiyatlarında gerilemeye neden oldu. 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür stokların nakde çevrilmesi gerektiğini belirterek ,”Firmalar, ellerindeki araçları elden çıkartmak için kârdan feragat etmeye başladılar ve indirime gidiyorlar”diye konuştu. Dövizin sıfır ve 2. el araç fiyatını belirlediğini hatırlatan Ülgür “Son 1-2 aya bakıldığında markaların çeşitli fiyat ve faiz kampanyaları düzenlediğini görüyoruz. Bu da 2.el pazarında fiyatları normal seviyeye getiriyor. Döviz de stabil seyre dönüştü ve yıl sonuna kadar yeni araç fiyatları artmayacaktır. Böylelikle 2. el aracını sıfırdan pahalıya satmaya çalışanlar boşa zaman kaybetmiş olacak. Yeni Merkez Bankası Yönetimi’nin izleyeceği para politikalarının, ekonomi ve döviz kuruna etkisini de yakından izlemek gerekiyor. Hem sıfır hem de 2. el otomobil fiyatları bu değişimlerden etkilenecek” dedi.

Tüketici beklemede

VavaCars CEO'su Lawrence Merritt faiz artırımıyla birlikte sıfır araçlarda yaklaşık yüzde 10 elde ise yaklaşık yüzde 12-15 arasında değişen bir düşüş beklediklerini ifade etti. Dalgalı kurun etkisiyle bayilerde satışların azaldığını söyleyen Merritt dövizin düşmesinin satışları hareketlendirmeye yetmediğini, tüketicinin fiyatların daha da düşmesini beklemeyi tercih ettiğini belirtti. Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş pandemide 2. Dalgaya girildiğini belirterek ,”Avrupa'da birçok fabrikanın yarı kapasiteyle çalıştığını biliyoruz. Bu yüzde 30-20'lere inerse sıfır araç tedariğinde sıkıntı ile karşılaşabiliriz. Bu dönemde uygun faiz oranlı krediler hem de panik satışlar sebebiyle ortaya çıkabilecek fiyat indirimleri ile araç almak mantıklı olabibir” diye konuştu

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR