Otomobilde fiyat artışı yüzde 25’i geçecek

Yeni ÖTV oranları özellikle premium markalarda önemli fiyat artışlarına neden olacak. Düşük vergi dilimindeki otomobillerin fiyatlarında bir miktar daha gerileme yaşanacak.

Otomobilde fiyat artışı yüzde 25’i geçecek

Markalar fiyatlarını yeni ÖTV oranlarına göre uyarlamaya başladı. ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği) Başkanı Ali Bilaloğlu matrahlara dayalı düzenlemede en düşük vergi dilimlerine giren model sayısının çok kısıtlı olduğunu belirterek sınırın altında kalan model seçeneklerinin azlığının tüketiciler yönünden mağduriyetlere yol açacağının görüldüğünü belirtti. Yeni ÖTV düzenlemesi öncesinde 2020 toplam otomotiv iç pazarının 700 bin adet civarında öngörüldüğünü vurgulayan Bilaloğlu şunları vurguladı:“30 Ağustos itibariyle yürürlüğe giren yeni ÖTV artışlarının otomotiv iç pazarın büyümesine ve yeniden 1 milyon seviyesine ulaşmasına ise olumsuz etkisi olacağı görüşündeyiz. Bu durum Otomotiv ekosistemindeki paydaşları da olumsuz etkilemekle beraber Türkiye’ye yapılacak potansiyel yatırımları, istihdamı menfi yönde etkileyecektir.”

Fiyat artışı devam Ağustos başında kurlarda yaşanan artış sebebiyle ithal araçlara % 10-12 zam geldiğini hatırlatan Otomol CEO’su Uğur Sakarya ,”Yayınlanan yeni ÖTV oranlarıyla matrah bedeli 130.000 TL’nin üzerinde olan araçların fiyatı % 12,5 daha yükseldi. Bu şekilde hem kur, hem de ÖTV artışı ile Ağustos başında 500.000 TL olan 1.6 lt aracın fiyatı 630.000 TL’ye çıktı. 2.0 lt araçlarda ÖTV %110’dan %150’ye yükseldiği için Ağustos başında fiyatı 1.000.000 TL olan 2000 cc araç artık 1.333.000 TL’ye satın alınabilecek” dedi.

Haberin Devamı

Premium yüzde 8’e düşebilir

Özellikle lüks segmentin payının düşeceğini, 3-4 yıl öncesinde %13’e kadar yükselen premium segmentin payının bu ÖTV oranlarla %8’e düşeceğini tahmin eden Sakarya şöyle devam etti:

“Yeni ÖTV oranları orta sınıf B ve C segment araçların da %80 ÖTV baremine girmemek için daha düşük donanımlı modellerinin satılması durumunu getirecek” diye konuştu.

Yerli üretim destekleniyor

Toyota Türkiye A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt yeni ÖTV oranları ile özellikle yerli üretilen araçların desteklenmesi, ithal ve lüks araçların satışlarının azaltılmasının hedeflendiğini belirtti. Mevcut vergi sisteminin artık değiştirilmesi gerektiğini savunan Bozkurt, “Birçok tartışmaya sebebiyet veren, sadece motor hacmine ve matrah baremlerine göre kurgulanmış bu sistemin, sıklıkla güncellenmesi ihtiyacı doğuyor. yeni bir vergi sistemiyle, devletin vergi kaybına yol açmadan, ancak vatandaşın da motor hacminden bağımsız olarak daha yeni teknolojilerle donatılmış olan araçlara ulaşabilmesini destekleyecek bir vergi sisteminin oluşturulması gerekmekte” dedi.

Haberin Devamı

Yeni ÖTV oranları

30 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (II) Sayılı Listede Yer Alan Bazı Malların Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Yeniden Tespiti Hakkında Karar (Karar Sayısı: 2912) ile en alt iki vergi diliminde yer alan ÖTV matrahlarının güncellendi. Otomobillere uygulanan bazı vergi oranlarında ise artışlar oldu. Karar ile ÖTV matrahları güncellenerek 1600 cc’yi geçmeyen otomobillerden ÖTV matrahı 85 bin TL’yi aşmayan otomobiller yüzde 45, ÖTV matrahı 85 bin TL’yi aşıp 130 bin TL’yi aşmayan otomobiller yüzde 50’lik vergi diliminden faydalanırken, ÖTV matrahı 130 bin TL’yi aşanlar ise daha evvel uygulanan yüzde 60’lık vergi dilimi yerine bu tarih itibariyle yüzde 80’lik vergi diliminde yer aldı. Hibrit otomobillerde de benzer şekilde ÖTV matrahına dayalı sisteme göre daha önce yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 60 olan vergi oranları yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 80 olarak düzenlendi. Bu düzenleme ile ayrıca 1600-2000 cc aralığında motor hacmine sahip otomobillerden ÖTV oranlarına esas ÖTV matrahı 170 bin TL’yi aşmayanlar yüzde 100 yerine yüzde 130 ve ÖTV matrahı 170 bin TL’yi aşanlar ise yüzde 110 yerine bu tarih itibariyle yüzde 150 ÖTV oranı ile vergilendirmeye tabi oldu. 2000 cc motor hacminin üzerindeki otomobillerde ise matrahlarına göre bugünki düzenleme öncesi yüzde 100, yüzde 110 ve yüzde 160 oranlarında ÖTV oranında vergilendirmeye tabiyken, yine bu tarih itibariyle matrahlarına göre yüzde 130, yüzde 150 ve yüzde 220’lik ÖTV oranları ile vergilendirmeye tabi oldu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR