Kiralama sektöründe işler açılıyor!

Corona virüs pandemisinde normalleşme dönemi öncesi duran araç kiralama sektöründe işler hareketli. Hem günlük hem de operasyonel kiralamada talepler artıyor.

Seyahat kısıtlamalarının sona ermesi ve faizlerin düşmesiyle hem günlük hem de operasyonel kiralamalarda artışa geçildi. Ancak günlük araç kiralamaları geçen yılın aynı dönemine oranla oldukça geriden geliyor. Özellikle yabancı turist ve gurbetçi taleplerinin yaz ayları gelmesine rağmen düşük kalması günlük araç kiralamacıları olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz yıl bu aylarda günlük kiralık araç bulmakta zorluk çeken tüketiciler şimdilerde araca daha rahat erişebilmekte.

2.ele rağbet

Uzun dönem araç kiralamada ise 0 km araç bulunurluğunun düşük olmasından dolayı adeta 2.el patlaması yaşanıyor. Sıfır km araçlara göre kiraları ortalama yüzde 30 daha ucuz olan 2.elde fiyatlar TL ve sabit olduğundan 36-48 aya varan sözleşmelere rağbet arttı. Önümüzdeki dönemde uzun vadeli sözleşmelerde 3. ve 4. yıllarda fiyat değişimlerinin söz konusu olması gündeme gelebillir.

Haberin Devamı

30 milyar TL aktif büyüklük

Operasyonel araç kiralama sektörü 2020 ilk çeyrekte satılan yeni otomobillerin yüzde 7,9’u olan 7 bin 850 yeni aracı filosuna kattı. Bu dönemde, yaklaşık 1,3 milyar TL yeni araç yatırımı yapan sektörün aktif büyüklüğü 29.2 milyar TL oldu. Filosundaki araç sayısı 264 bin adetlerde olan sektörün yıl sonunda küçüleceği öngörülüyor. ilk 3 ayda Renault yüzde 26,5’lik pay ile sektörün parkında en çok tercih edilen marka oldu. Markayı yüzde 13,5 ile Fiat, yüzde 12 ile Volkswagen, yüzde 10,8 ile Ford araçları takip etti.

Kiralama sektöründe işler açılıyor

Türk firmaları araçları erken değiştiriyor

Öte yandan TEB Arval’in yayınladığı 2020 Arval Mobility Observatory Barometre’ye 20 ülke dahil edildi. Araştırmada 300’ü Türkiye’den olmak üzere toplamda 5 bin 600 filo yöneticisinin görüşlerine başvuruldu. Sonuçlarına göre Türkiye’deki şirketlerin binek ve hafif ticari ortalama filo sayısı 44 araç iken diğer ülkelerde şirketlerin ortalama filolarındaki sayı 99 olarak görünüyor. Türkiye’de filolardaki araçlar 4.8 yılda bir yenilenirken, diğer ülkelerde bu süre 5.4 yılda gerçekleşiyor. Yenileme sıklığı ise özellikle orta ve büyük çaplı şirketlerde daha yüksek oranlarda oluyor. 10’dan az çalışanı olan küçük işletmelerde araç kullanımları neredeyse 6 yıla kadar çıkarken, 250 ve üzeri çalışanı olan daha büyük kurumlarda araç kullanım süreleri 4 yıla kadar düşüyor.

Haberin Devamı

Peşin alım çoğunlukta

Türkiye’deki şirketler ortalama 26 araçlık binek, 18 araçlık hafif ticari filosuna sahipken, dünyadaki şirketler ortalama 67 araçlık binek, 32 araçlık bir hafif ticari araç filosuna sahip. Şirket araçlarının nasıl finanse edildiğinin de bakıldığı araştırmada Türkiye’den katılan şirketlerin yüzde 48’inin peşin satın alımı, yüzde 16’sının operasyonel kiralamayı, yüzde 27’sinin taşıt kredisini, yüzde 10’unun finansal kiralamayı tercih ettiği görüldü.

DİĞER YENİ YAZILAR