Gazete Vatan Logo

Mehdi Eker'den flaş Diyarbakır açıklaması

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Diyarbakır'da patlama yaşanan HDP mitingiyle ilgili konuşuyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, HDP mitingindeki bombalı saldırıyla ilgili Diyarbakır Valiliği’nde basın toplantısı düzenledi.

Patlamaya ilişkin faillerin ortaya çıkarılacağını belirten Eker, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bütün kurum ve kuruluşlarımızla bunu mutlak surette ortaya çıkarak her türlü titiz ayrıntılı çalışmayı yapıyoruz ve inşallah bunu ortaya çıkaracağız. Bu alçakça saldırıyı böyle bir günde seçimden 2 gün öncesinde bunu yapmak açık ve net bir şekilde demokrasiye yapılmış bir saldırı olarak tarafımızdan değerlendiriliyor" dedi.

"8 VATANDAŞIMIZIN DURUMU AĞIR"

Diyarbakır’daki miting alanında meydana gelen patlamada yaralanan 2’si polis 80 civarında vatandaşın hastanelerde tedavisinin devam ettiğini söyleyen Eker, "Bildiğiniz gibi dün Diyarbakır’da menfur bir saldırı vuku bulmuş, miting alanında art arda iki patlama meydana gelmiştir. Dünkü patlamada 2 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Bu 2 kardeşimize tekrar Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu 2 vatandaşımız defnedildiler. Tüm milletimize baş sağlığı diliyoruz. Yaralılar hastanede tedavi altında. An itibariyle 80 civarında, 2’si polis olmak üzere, 80 civarında, hastanelerde tedavisi devam eden vatandaşlarımız var. Büyük bir kısmı ağır değil, yani hafif şekilde birtakım yaralar, bilye patlamaları nedeniyle şarapnel parçaları vs. 8 vatandaşımız, onların durumu diğerlerine nispetle daha ağır. Onların da tedavisi sürüyor. Operasyon gerektirenlerin operasyonları yapıldı" diye konuştu.

Haberin Devamı

TNT PATLAYICI CEP TELEFONU DÜZENEKLİ

Diyarbakır’da, HDP’nin miting yapacağı alanda, meydana gelen patlamayı demokrasiye yapılmış bir saldırı olarak niteleyen Bakan Eker, olayın faillerinin de mutlak surette yakalanacağını belirterek, "Art arda olan iki patlamanın bir tanesi kesin olarak TNT patlayıcı, bilyeli, cep telefonu düzeneği ikisinde de var. İki patlamada da cep telefonu düzeneği tespit edildi. Biri net ve kesin olarak TNT, diğerinin de TNT olma ihtimali çok yüksek; ama henüz kesinleşmediği için fiziki bulgularla yüzde yüz olarak o konuda sadece bu açıklamayı yapmakla kalıyoruz. Bunun failleri mutlak surette yakalanacak. Kim yaptıysa bu alçakça, bu haince, bu gerçekten menfur bir saldırı. Demokrasiye yapılan bir saldırı. 7 Haziran seçimlerine dönük bir saldırı. Sonuç itinariyle mağdur olan ve zarar gören, orada hayatını kaybeden vatandaşlarımız ve yaralanan vatandaşlarımız birinci hedefte. Hayatını kaybetmiş çünkü bu insanlar. Sonuçta bu saldırı hepimize yapılmış, bütün demokratik sisteme yapılmış bir saldırıdır. Biz bunun siyasi sonuçlarının ve hedeflerinin ne olduğunun farkındayız. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bütün kurum ve kuruluşlarımızla bunu mutlak surette ortaya çıkarak her türlü titiz ayrıntılı çalışmayı yapıyoruz ve inşallah bunu ortaya çıkaracağız. Bu alçakça saldırıyı böyle bir günde seçimden 2 gün öncesinde bunu yapmak açık ve net bir şekilde demokrasiye yapılmış bir saldırı olarak tarafımızdan değerlendiriliyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"ONLAR DA AYRICA MİTİNG ALANINA GİREN İNSANLARI DENETLEMİŞLER"

Haberin Devamı

HDP’nin miting yapacağı alanda yalnızca devletin ilgili birimlerinin değil, HDP’nin belirlediği bir tertip komitesinin de denetim yaptığını açıklayan Eker, "Diyarbakır’da bugüne kadar bütün mitinglerde olduğu gibi dünkü HDP’nin mitinginde de esasen tedbirler alınmış durumda. 2 bin 360 güvenlik görevlisi dünkü mitingin güvenli bir şekilde yapılması için görev almıştır. Salı gününden itibaren ilgili partiyle, HDP’nin yöneticileriyle Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nün ilgili birimleri temas halinde olmuş. Bütün hazırlıklar onlarla koordineli bir şekilde yapılmış, onların istekleri doğrultusunda bariyerler, geçiş noktaları hususunda tedbirler alınmıştır. İkinci husus, miting alanına girişte yapılan kontrollerle ilgili dış çemberin kontrolü emniyet tarafından, polis tarafından; iç çemberde de HDP’nin belirlediği tertip komitesi tarafından yapılmıştır. Onlar da ayrıca miting alanına giren insanları denetlemişler. İki denetimden geçiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"EMNİYETİ KIŞKIRTMAK İÇİN YARALI POLİSİN ÖLDÜĞÜ HABERLER YAYINLANDI"

Miting alanında meydana gelen patlamanın ardından sosyal medyada yer alanda birtakım haberleri eleştiren Mehdi Eker, "Kamuoyu sosyal medya üzerinden bir enformatik kirlilik yaratılmak suretiyle birtakım siyasi görüşlere veya emellere alet edilmeye çalışılmakta; gerek polise dönük, gerek hükümete dönük birtakım sosyal medya üzerinden yalan yanlış bilgilerin zaman zaman dolaştığına şahit olmaktayız. Dün gece kan anonsları yapılıyordu sosyal medya üzerinden. Halbuki kamu hastaneleri genel sekreterinden de başhekimden de il sağlık müdürlüğünden de aldığımız bilgi hiçbir şekilde kana ihtiyaç olmadığı, bununla ilgili bütün tedbirlerin alınmış olduğu dolayısıyla kan anonsunu yaptıracak gerektirecek bir ihtiyaç olmadığı yönündeydi. Emniyeti kışkırtmak maksadıyla yaralı polisin öldüğüne dair haberler yayınlandı. Belli ki bir kirli el, bir karanlık zihin, bütün bu olan bitenden rant elde etmeye; ortalığı biraz daha karıştırmaya uğraşıyor. Bütün vatandaşlarımıza bu tür haberlerin resmi makamlar tarafından doğrulanmadığı sürece bunların hiçbir değerinin olmadığının vatandaşlarımız tarafından bilinmesini istiyorum" dedi.

"POLİSLERİN OLAYLARI KIŞKIRTAN BİR KESİM GİBİ GÖSTERİLMESİ DOĞRU DEĞİLDİR"

Patlamanın ardından olay yerinde görev yapan polislerin, olayları büyütmeye çalışan bir kesim gibi gösterilmeye çalışıldığını savunan Eker, "Yapılan sağduyu çağrılarını saygıyla karşılıyoruz. Bu önemlidir. Çünkü bütün bu sağduyu çağrıları elbette ki olayların daha gerçekte az bir zayiatla gerçekleşmesine yol açmıştır. Biz orada müteşekkiriz. Ama başka bir husus daha var. Zaman zaman polise dönük medyada yayınlanan birtakım görüntüler var. Onlar da doğru değildir. 2’si zırhlı 5 tane polis aracı dünkü olayların hemen ertesindeki saldırılarda kullanılamaz hale gelmiş. 9 polis yaralanmış, bunların bazıları bıçak darbeleriyle, bazıları taşla yaralanmış bunu da ifade edelim. Yaralı polis kardeşlerimizden bir tanesi de ağır yaralı. Polisler yapıcı bir şekilde görevlerini yapma teşebbüsü içerisinde olmuşlar. Polislerin sanki olayları kışkırtan veya olayları büyütmeye çalışan bir kesim gibi gösterilmesi de doğru değildir" dedi.

"SALDIRIYI KINIYORSAK YAPACAĞIMIZ ŞEY OYUMUZU KULLANMAKTIR"

Vatandaşlara sandık başına gidip oy kullanmaları konusunda çağrıda bulunan Tarım Bakanı Mehdi Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yarın bir seçim var. Dünkü patlamaların hedefi, mitingde yapılan saldırının hedefi Türkiye’nin demokrasisidir. O nedenle biz Diyarbakır olarak vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde sandık başına gidip demokratik hakkını kullanması, hangi partiye gönül vermişse o parti için gidip serbest şekilde oyunu kullanmasını arzu ediyoruz. Gerekli bütün tedbirler Diyarbakır’da alındı. Vatandaşa çağrımız şu. Dünkü saldırıyı biz nefretle kınıyor ve karşılıyorsak bu saldırının hedefine ulaşmasını istemiyorsak yapacağımız tek şey sükunet içerisinde ve cesaretle gidip sandık başında oyumuzu kullanmaktır. Diyarbakır’da yarın 3 bin 135 sandıkta 949 bin 859 seçmen yarın oy kullanacak şekilde tertibat alındı. Gerek kırsal alanda gerek merkezde emniyetin ve jandarmanın bütün birimleri çalışmalarını yapacak. 900 civarında araç ve jandarma ve emniyetten yaklaşık 9 bin personel yarınki seçimle ilgili Diyarbakır’da görevli."

YILMAZ: ALÇAK PROVAKATÖRLER SEÇİMİN SONUCUNU ETKİLEMEK İSTEMEKTEDİR

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise siyasi partilere yapılan saldırıların aslında demokrasiye yapılan saldırı olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, "Herhangi bir sebeple, her ne gerekçe olursa olsun yapılan saldırı aslında tüm siyasi partilere yapılmıştır. Partilere yapılan saldırılar aslında demokrasiye yapılmıştır. Seçim öncesi seçimlere 2 gün kala böyle bir saldırının yapılmış olması niyetini çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu saldırıyı yapan alçak provokatörler bu seçimin sonucunu etkilemek istemektedir. Buna karşı verilebilecek en güzel cevap sandığa gitmek provokatörlerin amaçlarını boşa çıkarmaktır" dedi.