Gazete Vatan Logo

Meclis’te üçüncülük yine HDP’nin oldu

Yeni parlamentodaki aritmetiğin belirlenmesindeki kilit parti konumunda olan HDP, barajı aşarak 67 milletvekiliyle AK Parti ve CHP’den sonra TBMM’deki üçüncü büyük parti olmayı yine başardı

Meclis’te üçüncülük yine HDP’nin oldu

Parlamento seçimlerindeki aritmetikte en kritik parti konumunda olan Halkların Demokratik Partisi (HDP), barajı aşarak üçüncü kez Meclis’e girdi. Çok sayıda milletvekili, parti yöneticisi ve parti üyesi terör soruşturmalarında tutuklanan HDP, barajı geçmenin sevincini yaşadı ancak Doğu ve Güneydoğu’da hedefledikleri oyların altında kalmaları dikkat çekti.

HDP, 7 Haziran 2015 genel seçiminde yüzde 13,1 oranında oyla 80 milletvekili alarak adeta zafer elde etmişti. 1 Kasım 2015 seçiminde ise yüzde 10’u zor geçen HDP’nin 24 Haziran’da barajı aşıp aşamayacağı en merak edilen durumlardan biri olmuştu. HDP kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 11,16 düzeyine ulaştı ve başta Diyarbakır olmak üzere bazı illerde partililer kutlamalar yaptı. HDP bu sonuçla 67 milletvekili çıkararak TBMM’de yine üçüncü parti konumuna yerleşti. Ancak HDP’nin Güneydoğu oylarının, bölgedeki ilk kez oy kullanacak genç seçmende tercih edilme oranının bugüne kadar hep yüksek olmasına karşın, 1 Kasım’a göre düştüğü görüldü. Bitlis’te birincilik AK Parti’ye kaptırıldı. Diyarbakır’da HDP 9 milletvekili çıkarırken, AK Parti 3 sandalye kazandı.,

Haberin Devamı

Demirtaş’ın oyları düştü
10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde yüzde 9,76 oy alan Selahattin Demirtaş’ın oy oranı, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 8’e geriledi. Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi’nin resmi olmayan sonuçlarına göre, HDP yüzde 11 oy aldı. HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ise 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde aldığı yüzde 9,76 oy oranının gerisinde kaldı. Demirtaş, partisinin oy oranının da gerisine düşerek 3 milyon 887 bin 399 oy ile yüzde 8 oranında kaldı. Demirtaş 2014’teki seçimde ise 3 milyon 958 bin oy almıştı. İstanbul’da 1 Kasım seçimlerinde yüzde 10 olan HDP’nin oyu yüzde 12,5’e, İzmir’de yüzde 8,64’ten yüzde 11,3’e, Ankara’da yüzde 4’ten yüzde 6’ya, Bursa’da yüzde 4’ten yüzde 5,4’e, Eskişehir’de yüzde 2’den yüzde 4’e yükseldi. HDP, 1 Kasım seçimine göre 59 olan milletvekili sayısını 66’ya, İstanbul’da 7 olan milletvekili sayısını ise 12’ye yükseltti.
‘Hendek’ kayıpları
MHP ile ittifakın AK Parti’de Kürt oylarının kaybına neden olacağı iddialarının aksine, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, Cumhur İttifakı’na gelen oylar arttı. Kazılan çukurlar nedeniyle 5 defa sokağa çıkma yasağı ilan edilen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde HDP’nin oyları yüzde 75,71’den, yüzde 65’e düştü. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde 1 Kasım’da yüzde 84 oy alan HDP, 24 Haziran seçimlerinde ise yüzde 78 oranını yakaladı. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sözde “öz yönetim” ilanından sonra 1 Kasım seçimlerinde yüzde 87,89 oranına ulaşan HDP, 24 Haziran seçimlerinde ise oylarında düşüş yaşayarak yüzde 79 oy aldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da imkanlarını bölücü terör örgütü PKK’ya aktardığı tespit edilen ve bu nedenle bazı belediyelere kayyum atanan illerde de HDP’nin oyunda düşüş yaşanması dikkati çekti.
İstanbul’da 12 HDP milletvekili
HDP için barajın aşılmasında en etkili illerden biri İstanbul oldu. İstanbul’da yüzde 12’yi aşan HDP, 12 milletvekilliği kazandı. İstanbul 2. bölge 1. sıradan aday olan gazeteci Ahmet Şık milletvekili oldu. Eş Genel Başkan Pervin Buldan İstanbul 1. Bölge 1. sıradan seçilirken, 3. Bölge ilk sıradan Zeynel Özen Meclis’e girdi. HDP Eş Başkanı Sezai Temelli ise Van’dan milletvekili oldu. HDP Ankara milletvekili adayı Veli Saçılık ise seçilemedi. Saçılık dün gece mevcut sonuçlara göre seçimi kazanamadığını açıkladı. Tiyatro sanatçısı Barış Atay ise memleketi Hatay’dan seçilmeyi başardı. HDP, Hatay’da yüzde 10.8 civarında oy kazandı.
Viranşehir’de HDP’li gruba biber gazı
ŞANLIURFA’nın Viranşehir ilçesinde seçim sonuçlarının ardından başlayan kutlamalarda taşkınlık yapan HDP’li gruba polis müdahalede bulundu. Resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından Karacadağ Caddesi’nden gelen HDP’li grup, Cumhuriyet Meydanı’ndaki AK Parti’lilerle tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine bölgedeki polis ekipleri, biber gazıyla müdahale etti. Buradan geri dönen HDP’li grup, caddedeki çöp konteynerlerini devirerek ateşe verdi. Yanan çöp konteynerleri TOMA’dan su sıkılarak söndürüldü. Polisin müdahalesiyle yatıştırılan olayın ardından bölgede önlem alındı.

Haberin Devamı