Gazete Vatan Logo

Meclis Avrupalı polisleri araştırdı!

Hükümet seçime kadar Meclis’ten geçirilecek öncelikli düzenlemeler arasında kamuoyunda iç güvenlik paketi olarak bilinen yasayla polisin yetkilerini artırmaya hazırlanırken, TBMM, Avrupa ülkelerinde polis teşkilatının denetimini mercek altına aldı.

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nca yapılan çalışma, pek çok Avrupa ülkesinde polis teşkilatının parlamentolar bünyesindeki yetkili komisyonların yanı sıra ombudsmanlarca da denetime tabi tutulabildiğini ortaya koydu.

Demokratik denetim

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, Kamu Yönetimi ve siyaset Bölümü’nce gerçekleştirilen çalışmada, demokratik hesap verebilirliğin farklı metotlar aracılığıyla gerçekleştirilebildiği belirtilerek, “Demokratik denetim mekanizması ülkenin tarihsel geçmişine, hükümet şekline (parlamenter, başkanlık veya yarı-başkanlık) anayasal sistemine ve sosyo-ekonomik şartlarına bağlı olarak farklılık gösterilebilmektedir” denildi. Polis teşkilatları incelenen ülkeler arasında Almanya, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, Polonya ve Yunanistan bulunuyor.

Avrupa ülkelerinde polis teşkilatlarının iç ve dış denetim açısından durumu şöyle:

- Almanya: Federal İçişleri Bakanlığı, federal polis ve federal kriminal dairesinin iç denetimini yaparken, eyalet içişleri bakanlıkları eyalet polis güçlerini denetliyor.

Haberin Devamı

- Hollanda: Polis teşkilatının iç denetimi Ulusal Polis Kurulu, dış denetimi ise Güvenlik ve Adalet Komisyonu ile Kamu Düzeni ve Emniyeti Teftiş Kurulu’nca gerçekleştiriliyor.

- İngiltere: İç denetimi Polis Teşkilatı Denetim Kurulu, dış denetimi Avam Kamarası İçişleri Komisyonu ile Bağımsız Polis Şikayetleri Komisyonu yapıyor.

- İspanya: İç denetimi Ulusal Polis Kurulu, dış denetimi Adalet Komisyonu yapıyor.

- İsveç: Polisin iç denetimini Ulusal Polis Kurulu, dış denetimini Savunma ve İç Güvenlik Komisyonu ile ombudsman yapıyor.

- Polonya: Polis Temsilciler Meclisi, İçişleri Komisyonu, Sayıştay ve ombudsman tarafından denetleniyor.

- Yunanistan: Polise yöneltilen şikayetlerde yetkili kişi Kamu Yönetimi Genel Müfettişi. Şikayetlerle ilgili ayrıca ombudsman da devrede.

Kaynak: Milliyet