Gazete Vatan Logo

Başvurular başladı! MEB Yetenek sınavı başvuruları nasıl yapılır? e-Okul yetenek sınavı başvurusu ve okul listeleri

Milli Eğitim Bakanlığınca, Türkiye genelindeki 87 güzel sanatlar ile 85 spor lisesinin 9. sınıflarına, özel yetenek sınavıyla 13 bin 620 öğrenci yerleştirilecek. Peki, MEB Yetenek sınavı başvuruları nasıl yapılır? Güzel Sanatlar ve Spor liselerine e-Okul yetenek sınavı başvuru ekranı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okul listeleri...

Başvurular başladı! MEB Yetenek sınavı başvuruları nasıl yapılır?  e-Okul yetenek sınavı başvurusu ve okul listeleri

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 20 Haziran'da yapacağı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonucuna göre özel yetenek sınavıyla 13 bin 620 öğrenci yerleştirilecek. Türkiye genelindeki 87 güzel sanatlar ile 85 spor lisesinin 9. sınıflarına, özel yetenek sınavı tercihleri bugün başladı. Peki, MEB Yetenek sınavı başvuruları nasıl yapılır? Güzel Sanatlar ve Spor liselerine e-Okul yetenek sınavı başvurusu ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okul listeleri...

Milli Eğitim Bakanlığınca, Türkiye genelindeki 87 güzel sanatlar ile 85 spor lisesinin 9. sınıflarına, özel yetenek sınavıyla 13 bin 620 öğrenci yerleştirilecek. Bakanlığın 20 Haziran'da yapacağı LGS kapsamındaki merkezi sınavın sonucuna ya da adrese göre yerleştirmelerin dışında spor, sanat veya müziğe yeteneği olduğunu düşünen gençler, bu liselerde eğitim görebilmek için tercihte bulunabilecek. Başvurularda, öğrencilerin LGS merkezi sınav puanına bakılmadan sadece özel yetenekleri ve okul başarı puanları dikkate alınacak.

Haberin Devamı

Fen liseleri, Anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları, 20 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak. Sınavsız yerleştirmede ise öğrencilerin ikametgahlarına en yakın okullara kayıtları tercihlerine göre yapılacak.
20 Haziran'da yapılacak LGS kapsamındaki merkezi sınav ya da adrese dayalı yerleştirme seçeneğinin dışında, spor, sanat veya müziğe yeteneği olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı güzel sanatlar ve spor liselerine kayıt için bugünden itibaren 29 Haziran'a kadar başvuru yapabilecek.
Geçen yıl 83 olan güzel sanatlar liselerinin sayısı, bu yıl 87'ye ve kontenjanları da 5 bin 910'dan 330 artışla 6 bin 240'a çıkarıldı.
Spor liselerinde ise geçen yılki okul sayısı 78'den 85'e, kontenjanları ise 6 bin 240'tan 1140 artışla 7 bin 380'e ulaştı.
Böylece, Türkiye genelindeki 87 güzel sanatlar ile 85 spor lisesinin 9. sınıflarına özel yetenek sınavıyla 13 bin 620 öğrenci yerleştirilecek. Bu kontenjanlar dışında musiki, hafızlık, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri için 2 bin 580 kontenjan açıldı.
YETENEK SINAVLARI TEMMUZDA YAPILACAK
Öğrencilerin yerleştirmelerinde kullanılacak ortaokul başarı puanı, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacağından bu öğrencilerin LGS merkezi sınav puanları, yetenek sınavlarında dikkate alınmayacak.
Yetenek sınavında, 50 ve üzerinde puan alanlar arasında, yetenek sınavının yüzde 70'i ile ortaokul başarı puanının yüzde 30'u alınarak, 100 tam puan üzerinden puan üstünlüğüne göre değerlendirme ve sıralama yapılacak.
Yetenek sınavı için başvurular e-Okul Sistemi üzerinden bireysel olarak bugünden itibaren 29 Haziran'a kadar yapılacak. Yetenek sınavlarının 1-10 Temmuz'da yapılması planlanıyor.
Öğrenciler, 13 Temmuz'da e-Okul Sistemi üzerinden sonuçları öğrenecek. Yetenek sınavına girdiği okulu kazanamayan adaylar, boş kontenjanı bulunan diğer okullar için tekrar yetenek sınavına girmeden en fazla 5 okul için 10-13 Ağustos'ta ek yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

Haberin Devamı

YETENEK SINAVI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

Haberin Devamı

Yetenek Sınavına girmek için başvurular veli tarafından bireysel olarak e-Okul Sistemi üzerinden yapılacak. Ancak internetten başvuru yapamayan veliler için imzalı form doldurularakokul idaresine verilmesi durumunda da veli adına okul idaresince bireysel başvuru yapılabilecek.

Başvuru sırasında;

a) Adaylar Yetenek Sınavına girmek için istedikleri farklı okul türlerinden (güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile mûsikî, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor projesi/programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri) en fazla 2 (iki) okul seçebilecektir. 2 (iki) den fazla okul için müracaat eden adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Haberin Devamı

b) Özel eğitim ihtiyacı olan tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alacak, geçerli “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” ve ortaöğretim kademesine yönelik “Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu” ya da “ÇÖZGER” sahibi adaylar Yetenek Sınavına belgeleriyle birlikte geleceklerdir.

c) Sporcu özgeçmişi bulunan adaylar durumlarını ilgili federasyonlardan ya da gençlik ve spor il/ilçe müdürlüklerinden aldıkları belgelerle ibraz edecektir.

d) Adaylar, Yetenek Sınavına girmelerine engel teşkil edebilecek bir sağlık sorunlarının olup olmadığını başvuru sırasında mutlaka bildirecektir. Bildirilmeyen sağlık sorunları ile ilgili sorumluluk öğrenci velisine aittir.

e) Güzel sanatlar liselerine başvuru yapacak adaylar müzik, Türk halk müziği, Türk sanat müziği veya

görsel sanatlar bölümlerinden birisini seçecektir.

YETENEK SINAVI BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN

YETENEK SINAVI İLE ÖĞRENCİ ALAN OKULLARIN LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

YETENEK SINAVI NASIL YAPILACAK?

- Adaylar, e-Okul Sisteminden öğrendikleri tarih ve saatte Yetenek Sınavına girecek.

- Spor liseleri için Yetenek Sınava girecek adaylar eşofman ve spor ayakkabıları ile sınava alınacak.

- Güzel sanatlar liseleri için Yetenek Sınavına girecek adaylar, Kovid-19 salgını nedeniyle ortak kullanımdan dolayı risk oluşturabilecek malzemeleri (35x50 ebadında duralit, B2B kalem, kalemtıraş, yumuşak ve iz bırakmaz silgi, en az 4 adet resim kağıdı kıskacı) kendilerinin getirmesi gerekiyor.

- Özel eğitim ihtiyacı olan tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alacak, geçerli “Engelli

Sağlık Kurulu Raporu” ve ortaöğretim kademesine yönelik “Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu” ya

da “ÇÖZGER” sahibi adaylar bu Kılavuzda belirtilen usul ve esaslara göre kendi aralarında beceri/Yetenek

Sınavına alınarak sıralama yapılacak.

- Spor liselerinde fiziksel uygunluk testlerinden koordinasyon testi bütün sınavlarda uygulanmak zorundadır.

Bu testle birlikte toplam üç testin uygulanması gerekmektedir. Komisyon, bu testlerden hem dayanıklılık çabukluk ve hız testlerinden birisini hem de esneklik ve kuvvet testlerinden birisini seçmek zorundadır.

- Tematik program uygulanan spor liselerinde branşlarına göre Koordinasyon Parkuru düzenlenebilir. Özel eğitim ihtiyacı olan adaylardan tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alacak olanlar

için ihtiyaç duyulması halinde koordinasyon testlerinde değişiklik yapılabilir. Koordinasyon parkurlarında imkanlar dahilinde dijital fotoselli süreölçer, kronometre ve video kayıtlarının alınması sağlanacaktır.

- Okul müdürlükleri Yetenek Sınavına gelen adaylara, kesin kayıt hakkı kazanmaları durumunda kayıt için

gerekli olan belgelerle ilgili bilgilendirme yapacaktır. Adaylardan istenen bilgi ve belgelerin kesin kayıt için

geldiklerinde getirilmemesi durumunda kesin kayıtları yapılmayacaktır. Yetenek Sınavları tamamlandıktan sonra okul müdürlüklerince öğrencilerin Yetenek Sınavından elde ettikleri puanlar Çalışma Programında belirtilen süre içinde e-Okul Sistemine işlenecektir.