Gazete Vatan Logo

Mayo krizi büyüyor

Sunset mayo firması “Belediye göğüs ve bacak dekoltesi olmayan fotoğrafları kabul etti” dedi

NELSON ve Zeki Triko’dan sonra Sunset firmasından da “mayo reklamlarına yasak” iddiası geldi. Firma yetkililerinin açıklamasına göre, Sunset, yeni sezon mayo modellerini tanıtmak üzere 5 fotoğrafı, 20 Nisan’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü Komisyonu’na gönderdi. Ancak bir komisyon üyesi, “mayokini gibi açık” olarak adlandırılan fotoğrafların “Türk toplum genel ahlak yapısına uygun görülmediği” gerekçesiyle reddedildiğini sözlü olarak firmaya iletti. Bunun üzerine firma yeni bir dosya hazırladı. Dosyadaki göğüs ve bacak dekoltesi olmayan fotoğraflar kabul edildi ve karar yine sözlü olarak bildirildi.


Yasak dış basında
Sunset Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güneş “Belediyenin izin verdiği posterler, önemli ürünlerimiz değil. Belediye tarafından belirlenen ’Türk toplum genel ahlak yapısına’ uygun fotoğraflar” dedi.


“Mayo fotoğraflarına yasak” iddiası BBC ve Reuters ajanslarınca uluslararası kamuoyuna duyurdu.


BELEDİYE: MAYO YASAĞI DA YOK, BİZE MÜRACAAT DA...

‘Bunlar kurnaz esnaf, reklam yapıyorlar’
İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, billboardlarda mayo yasağı olduğu iddialarını yalanladı. Topbaş “Bu firmalar mayo yasağı var diye reklam yapıyorlar. Bunlar kurnaz esnaf. Nitekim böyle bir yasak olmamasına rağmen bunu yaparak reklamlarını gerçekleştiriyorlar. Farklı bir mantıkla farklı bir reklam anlayışına giriyor. Onları bu yaklaşımlarından dolayı kutlarım. Bakın ben şu anda ABD’de dünya belediye başkanları ile birlikteyim. Bu haberler İstanbul’un dünya başkenti olmasına yönelik çabaları olumsuz etkiliyor. Yoksa ortada yasak yok” dedi.


Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Ahmet Faruk Yanardağ da, mayo reklamları konusunda bir kısıtlama olmadığı söyledi. Yasak iddiasında bulunan firmaların kendilerine yazılı başvurusu olmadığını da ifade eden Yanardağ, billboardlara asılacak afişlerle ilgili kararın ise kiraya verdikleri işletmeciler tarafından verildiğini belirtti.




‘Mayo tartışması’ AKP’nin sicil dosyasına girdi
SİYASİ partiler hakkında sicil dosyası tutan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu, AKP ile ilgili tuttuğu sicil dosyasına AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mayo üreticilerine billboard (reklam panosu) verilmediğine ilişkin haberleri de koydu. Böylece AKP’nin sicil dosyasına ikinci kez “mayo” konusu girmiş oldu. Başsavcılık daha önce de Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nden Zeki Triko reklamının üstünün kapatılması olayını dosyaya koymuştu. AKP ile ilgili dosyada çeşitli kentlerdeki laikliğe aykırı eylemler ve AKP’lilerin yaptıkları bazı konuşmalarla, kamuoyunun gündemine yansıyan bazı önemli olaylara ilişkin belgeler bulunuyor. Başsavcılık, dosyadaki belgelerden bir partinin cumhuriyetin temel niteliklerine karşı eylemlerin odağı haline geldiği sonucuna varırsa o parti hakkında dava açabiliyor. n

Haberin Devamı