Gazete Vatan Logo

Mavi yolculuk tehlikeye girdi!

Turizmde büyük gelir kaybı olacak

Geçtiğimiz yıl teknelerden alınan 60 ile 3 bin liralık sigorta primleri bu yıl 60 ile 200 bin liraya çıktı.

Deniz yoluyla yolcu taşıma sözleşmesinde ’zorunlu sigorta’ priminin yükseltilmesi, turizmde önemli gelir kaynağı olan mavi tur ve günü birlik turları vuruyor. Denize elverişlilik belgesi almak için daha önce yolcu kapasitesi, tur güzergahı ve süresine göre 60 lirayla 3 bin lira arasında prim ödeyen tur teknesi sahipleri, bu değişiklikle 60 bin lirayla 200 bin lira ödemekle karşı karşıya kaldı. Sezonun başlamasına günler kala Bodrum’da tek bir tekne sahibi bile sigorta poliçesi ibraz edin denize uygunluk belgesi için başvurmazken, Liman Başkanı Nihat Tozman, “Şu ana kadar belge alan tekne yok. Bakanlığa durumu bildirdik” dedi.

Deniz Ticaret Odası yetkilileri, kanunun ilgili maddesinin bir an önce düzeltilmesi gerektiğini, aksi takdirde bunun mavi yolculuğun sonu olacağını söylediler.

SDR nedir?

İngilizcesi ’Special drawing rights’ (SDR) olan özel çekme hakkı, IMF’nin üye ülkelerin mevcut resmi rezervlerine katkıda bulunmak amacıyla 1969 yılında oluşturduğu uluslararası rezerv varlığıdır. SDR rakamları her gün Merkez Bankası tarafından tıpkı döviz kurları gibi açıklanır. Şu anda SDR kuru 2 bin 724 liradır. Teknelerden bu kur üzerinden sigorta primi isteniyor.

Haberin Devamı