Gazete Vatan Logo

Mars’ta yerinizi ayırtın

NASA’dan bilim insanı Jim Green “İnsanoğlu Mars’ta yaşayabilir mi?” sorusuna “Kesinlikle” cevabını verdi, nedenlerini açıkladı

Mars’ta yerinizi ayırtın

Uzay bilimcisi Jim Green’e göre insanların Mars’ta yaşayabilecek olmasının en büyük nedeni, Mars’ın diğer gezegenlere göre Dünya’ya en çok benzeyen gezegen olması. Mars ile ilgili çalışmalar arttıkça, giderek daha fazla ipucuna erişiliyor, Mars’taki yaşamla ilgili umutlar giderek daha da artıyor. Üstelik, diğer gezegenlerde olmayan ancak Mars’ta bulunan bir başka şey de doğal güzellikler. Mars’ta ABD’nin eni genişliğinde dev bir kanyona ek olarak ABD’nin neredeyse Arizona eyaleti büyüklüğünde bir de volkan bulunuyor. Mars, Dünya’ya alternatif olma konusunda her ne kadar umut vaat etse de henüz çözülemeyen bir çok engel var. Onlardan bazıları şöyle:

1. Mars’a gidiş şimdilik ‘tek yönlü’. Mars’a gitmek mümkün ancak dönüş şimdilik mümkün değil. Mars seyahatlerinin başlayabilmesi için dönüş yolu da olmalı ancak Mars’tan fırlatış henüz yapılamıyor.

2. Uzay giysisi olmadan Mars’ta barınabilmek imkansız. Mars’ta geçirilen sürenin tümünde uzay için özel olarak üretilmiş giysiler giymek şart. Çünkü Mars’ta stabil bir hava sıcaklığı yok, pazartesiden çarşamba gününe kadar geçen sürede hava sıcaklığı 170 derece azalabilir ya da artabilir. Bunun yanı sıra havada aşırı miktarda karbondioksit bulunuyor.

Haberin Devamı

3. Mars’ın Dünya’dan 100 kat ince atmosferi nedeniyle bu gezegende çok şiddetli kum fırtınaları yaşanıyor. Bu kum fırtınaları vereceği fiziksel zararın yanında, Dünya ile kıyaslandığında zaten yetersiz kalan gün ışığını daha da yetersiz hale getiriyor.

4. Mars’ta yaşayacak ilk insanların öncü ruhlu olması gerekiyor. Çünkü başta, yeni kurulacak yaşamın yenilenebilir ve sürdürülebilir olması için tarım faaliyetlerinin hızla başlaması gerekiyor. Uzmanlara göre Mars yüzeyi sadece patates, kuru fasulye çeşitleri ve kuşkonmaz yetiştirmeye müsait. Mimarinin ise üç boyutlu yazıcılarla geliştirileceği öngörülüyor.

ABD’li USA Today gazetesi, ‘NASA’ya (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) insanoğlunun Mars’taki yaşama ihtimalini sordu. Uzay bilimcisi Jim Green bu soruya ‘evet’ yanıtını verdi.