Gazete Vatan Logo

Mars’a yolculuk için hücre hayatı

İlk insanlı Mars yolculuğu için özel olarak hazırlanan kapsülde 1 yıldır hücre hayatı yaşayan 6 bilim insanının zorlu eğitimi 28 Ağustos’ta sona erecek.

Mars’a yolculuk için hücre hayatı

Mars’a yapılacak ilk insanlı yolculuk için çalışmalar tam gaz sürüyor. Bu kapsamda 6 bilim insanı Dünya’dan tamamen koparak yaklaşık 1 yıldır kapsül içerisinde yaşıyordu. ABD’nin Hawaii eyaletinde bulunan ve yıllardır aktif olmayan Mauna Loa Yanardağı’nın yamacına yerleştirilen kapsül, Mars’a gidecek gönüllüleri gezegenin yaşam koşullarına hazırlamak için tasarlandı.

Mars koşulları

2 bin 500 metre yükseklikte Kızıl Gezegen benzeri bir ortamda yaşayan bilim insanlarının zorlu eğitimi 28 Ağustos’ta sona erecek. Haftada bir kez 6 dakikalık banyo yapabilme izinleri olan bilim insanları, sadece konserve tüketiyor ve dış çevreyle iletişim kurabilmeleri 20 dakika geç olarak gerçekleşiyor. Mars simülasyonuna oldukça uygun olan bölgede neredeyse hiç bitki ya da hayvan yok ve deniz de görünmüyor. Tıpkı Mars yüzeyinde olduğu gibi. Mauna Loa’daki kayalar da Kızıl Gezegen’dekine çok benziyor. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’a gitmek istiyor ancak bu yolculuğa iyi hazırlanılması gerekiyor. Yolculuk gidiş ve dönüş dahil yaklaşık 520 gün sürüyor. Yolunda gitmeyen bir şey olursa kimse astronotların yardımına yetişemeyeceği için, Mars yolcululuğu ve gezegendeki yaşam Dünya’da simüle ediliyor.

Haberin Devamı