Gazete Vatan Logo

Markalar ana caddelere iniyor

En lüks markaları büyüme planları yapıyor

Türkiye’deki 20 milyar liralık lüks pazarından memnun olan Gucci ve Louis Vuitton İstiklal Caddesi’nde yer arıyor. Chanel, Bağdat Caddesi’nde 20 milyon dolara bina aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yapılan Lüks Pazarlama Zirvesi’nde açıklanan rakama göre Türkiye’de geçen yıl lükse 20 milyar lira harcandı. Avrupa ülkeleri ekonomik krizle boğuşurken her geçen yıl büyüyen Türkiye lüks pazarına giren dünya markalarının yüzünü yüksek cirolar güldürüyor.

Caddelerde yer arıyorlar

Türkiye’de faaliyetleri olan dünyanın en lüks markaları büyüme planları yaparken, henüz pazara girmeyen markalar da harıl harıl girme hazırlıkları yapıyor. İstinyePark’taki ‘lüks caddesi’ ile Nişantaşı’ndaki mağazalarıyla lüksü seven Türkler’e hitap eden dünya markaları, artık kalabalık caddelerde de büyüme hesapları yapıyor.

İstiklal Caddesi ve Bağdat Caddesi, tüm markaların yakın takibine alınmış durumda. İtalyan Gucci ve Fransız Louis Vuitton, İstiklal Caddesi’nde yer arayan iki dünya markası...

Geçtiğimiz günlerde İstiklal Caddesi’nde mağaza açan Orka Holding’in Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Gucci, Louis Vuitton gibi dünyanın en ünlü markalarının yer almaya çalıştığı Beyoğlu’na önce biz girdik” diyerek devlerin arayışına dikkat çekti. Tommy Hilfiger de Beyoğlu’na gireceği söylenen markalardan... Fransız Chanel ise Bağdat Caddesi’nde bina alarak elini çabuk tutanlardan...

Binada tadilat sürüyor

Şirketin Suadiye’de 20 milyon dolara aldığı söylenen 5 katlı binada tadilat devam ediyor. Bu yılın ikinci yarısına kadar mağazanın açılacağı belirtiliyor. Bağdat Caddesi’nde Burberry, Louis Vuitton ve Michael Kors gibi dünya markaları bulunuyor...

Bu arada Acıbadem’de yapılan Akasya Alışveriş Merkezi’nin de kapılarını lüks dünya markalarıyla açacağı konuşuluyor. Merkezde özellikle dünya markaları için özel bir ‘Fashion’ katı planlandığı belirtiliyor.

Dünyada lüks pazar 1 trilyon euro olacak

ULUSLARARASI danışmanlık şirketi Bain&Company’nin öngörülerine göre global lüks tüketim malları pazarı 2012 yılında 212 milyar euroya ulaştı. Dünyanın önde gelen 230 lüks tüketim malları üreticisi ve markasını gerek pazar gerekse mali performansları bakımından inceleyen şirketin öngörülerine göre; lüks tüketim ürünleri pazarı 2013 ve 2015 yılları arasında yüzde 4 ila yüzde 6 arasında değişen bir oranda büyüyecek. Pazar değeri ise 240-250 milyar euro arasında bir rakama ulaşacak. Yine aynı araştırmaya göre; lüks otomobiller, şarap ve alkollü içkiler, otel, ev ve ev dışı yiyecek, ev mobilyası ve yatçılık ürünlerinden oluşan lüks pazar ise geçen yıl 750 milyar euroluk bir büyüklüğe ulaştı. Önümüzdeki 5 yıl içinde ise bu rakamın 1 trilyon euroya ulaşması öngörülüyor.

Haberin Devamı