Gazete Vatan Logo

Manidar zamanların efendisi!

Manidar zamanların efendisi!

Özelleştirmelerin en hızlısıydı, ‘Limanların Efendisi’ lakabını almıştı. Son dönemde adı talihsizliklerle anılır oldu. Hamdi Akın’ın şirketi Akfen’in yaptığı son tahvil ihracı da siyasi risk algısındaki bozulmaya kurban gitti.

Atatürk, Esenboğa ve Kahire Havalimanı, Mersin ve İskenderun Limanı‘na yaptığı yatırımlar sonrasında adı “Limanların Efendisi”ne çıkan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın peşini şanssızlık bırakmıyor. 2010 yılının Mayıs ayından Wall Street’in fat finger hatası sonucu çakılması ve Yunanistan krizinin patlak vermesi Akfen Holding’in ilk halka arzını vurmuştu. Şirketin yüzde 30’a yakını halka arz edilecekken talebin gelmemesi bu oranı yüzde 7’ye düşürmüştü.

17 Aralık’ta yapılan ve gündeme bomba gibi düşen rüşvet ve yolsuzluk operasyonu yine Akfen’i buldu. Akfen Holding’in 8-9 Ocak tarihindeki 200 milyon TL’lik tahvil ihracına 17 Aralık sonrası piyasalarda yaşanan çalkantı nedeniyle düşük talep geldi.

2012 yılındaki 100 milyon TL’lik tahvil ihracına 2.5 kat talep gelen Akfen Holding’in bu yılki arzına gelen talep 140 milyon TL’de kaldı.

Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, arza ilginin düşük olmasının ülkenin içinde bulunduğu konjonktürden kaynaklandığını söyledi.

Güçsav, tahvil ihracının neden beklenenin altında kaldığı ile ilgili soruya “Türkiye’deki genel konjonktür” diye cevap verdi ve tekrar bir halka arz düşünmediklerini belirtti.

Direkten dönmüştü

Hamdi Akın sadece bu iki halka arzda “konjonktür kurbanı“ olmadı. 2009 yılında enerji yatırımları için kredi arayan Hamdi Akın, yine global krizin şiddetini artırması nedeniyle finansmana kolay ulaşamamıştı. Hatta hidroelektrik santral (HES) yatırımları için 5 banka ile imzalanan kredi anlaşmasının duyurulduğu basın toplantısında dönemin İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin “Biz uluslararası sendikasyonlara çıktığımızda bile bakıyoruz pazarlıkları yaparken bankaların yarısı ya vazgeçiyor ya müşterileri onlardan vazgeçiyor”açıklamasına Hamdi Akın “Biz de az daha direkten dönüyorduk” yanıtını vermişti.

Hamdi Akın, Akfen GYO’nun talep toplamanın 5-6 Mayıs 2011’de yapıldığın halka arzında da oldukça heyecanlı günler geçirmişti. Çünkü Akfen GYO’nun halka arzı da 2 Mayıs’taki Usame Bin Ladin’in öldürülmesine denk geldi. Hamdi Akın o günlerde şu açıklamayı yapmıştı: “Şimdilik herşey yolunda gidiyor. Umarım Bin Ladin mezarından çıkmaz. Bu kez de bir sorun olursa, artık Eyüp Sultan’a gitmemiz gerekir diye düşünüyorum. Akfen GYO’yu halka arz etmeden belki kurşun döktürürüz, Oflu Hoca’ya gidebiliriz...”

261 yatırımcı tahvil aldı

Akfen Holding’in 140 milyon TL nominal değerli tahvil ihracında tahsisat oranları yurtiçi bireysel yatırımcılar için yüzde 15.84, kurumsal yatırımcılar için ise yüzde 84.16 olarak belirlendi. İlk kupona ilişkin faiz oranı yüzde 3.23, ilk kupona göre hesaplanan tahvillerin yıllık bileşik faiz oranı ise yüzde 13.60, basit yüzde 12.92 olarak hesaplandı. 216 yurtiçi bireysel yatırımcıya 22.2 milyon TL’lik tahvil satılırken 45 adet kurumsal yatırımcıya 117.8 milyon TL’lik tahvil ihracı gerçekleştirildi. Akfen Holding, tahvil gelirlerini vadesi gelen tahvillerin anapara ödemeleri, refinansman, yatırımı devam eden projeler ve iştiraklerin finansal ihtiyaçlarında kullanacağını duyurmuştu. Akfen’in 2012 yılında yapılan 100 milyon TL’lik tahvil ihracında maliyet ilk kupon ödemesinde yıllık bileşik yüzde 13.29 seviyesinde oluşmuştu.

Hamdi Akın’ın başına gelenler...

-Akfen Holding’in 5-7 Mayıs 2010’daki ilk halka arzına Wall Street’in “tombul parmak” hatası nedeniyle yüzde 10 düşmesi ve Yunanistan krizinin patlak vermesiyle talep gelmedi. Yüzde 29.2’lik halka arzda oran yüzde 7’ye indirildi. Hisseler de 12.5-17.5 TL olarak belirlenen fiyat aralığının en düşük seviyesinden satıldı.

-Talep toplaması 5-6 Mayıs 2011’de yapılan Akfen GYO’nun halka arzından birkaç gün önce El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’in öldürüldüğü haberi geldi. Hamdi Akın, bunun üzerine “Bin ladin mezardan çıkmazsa halka arzı atlatırız” esprisi yapmıştı.

-HES yatırımları için Eylül 2008’de kredi bulan Hamdi Akın, global ekonomik krizin şiddetini artırması nedeniyle 5 bankadan aldığı kredinin anlaşmasını Nisan 2009’da imzalayabildi. Hamdi Akın kredinin imza töreninde “Direkten dönüyorduk” açıklamasını yaptı.

-17 Aralık’taki operasyon sonrasında piyasalarda yaşanan çalkantı Akfen Holding’in 200 milyon TL nominal değerli tahvil ihracına ilgiyi azalttı. Şirket halka arzda 140 milyon TL’lik tahvil satabildi.

TAV hisselerinde 3. Havalimanı uçuşu

TAV Havalimanları Holding hisseleri, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hafta sonu bazı gazetelerde yer alan açıklamalarının ardından üçüncü havalimanının yapımının gecikebileceğine ve bunun TAV için Atatürk havalimanının işletme süresini uzatabileceğine dair beklentilerle dün yüzde 4 yükseldi. Bakan Şimşek, hafta sonunda “Bu son soruşturmada biliyorsunuz havaalanı işine giren iş adamları hakkında tedbir kararı alındı. Bu tedbir kararı kaldırılmazsa, o havalimanı yapımı ciddi derecede tehlikeye girecektir” dedi.


Bu arada TAV Havalimanları Holding’in yolcu sayısı 2013 yılında yüzde 17 artışla 83.6 milyon adet olarak gerçekleşti.

Şirketin yaptığı açıklamaya göre, hizmet verilen uluslararası yolcu sayısı 2013 yılında yüzde 16 artışla 47.4 milyon olurken, yurtiçi yolcu sayısı ise yüzde 18 büyüme ile 36.2 milyon adete ulaştı. TAV’ın Aralık ayı yolcu sayısı ise yüzde 16 yükselişle 6.1 milyon adet olurken, bu sayının 3.24 milyonunu uluslararası yolcular, 2.9 milyonunu ise yurtiçi yolcular oluşturdu.

TAV’ın işlettiği en büyük havalimanı olan Atatürk Havalimanı‘nda yolcu sayısı Aralık ayında yüzde 13 artışla 3.95 milyon olurken, 2013 yılının tamamında ise yüzde 14 artışla 51.3 milyon adet olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı