Gazete Vatan Logo

Malulen emekli maaşları 2020 | Enflasyon verilerine göre 2020 ‘de malulen emekliler ne kadar maaş alacak?

2020 malulen emekli maaşları ne kadar? Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre, 2020 yılında malulen emekliler ne kadar zam alacak? Soruları da enflasyon oranlarının açıklanmasından sonra merak edilmeye başlandı. Biz de örneklerle malulen emekli maaşlarını hesapladık….

Malulen emekli maaşları 2020 | Enflasyon verilerine göre 2020 ‘de malulen emekliler ne kadar maaş alacak?

Kişinin doğuştan ya da sonradan engelli bir durumunun çıkmasıyla yaş şartı aranmadan malulen emekli olan vatandaşlar, enflasyon verilerinin açıklanmasıyla maaşlarına yapılacak zamları hesaplayama başladı. Peki, enflasyon verilen göre 2020 yılında malulen emekliler ne kadar maaş alacak? İşte Malulen emekli maaşları 2020 hakkında merak edilenler…

Enflasyon verilerine göre 2020 malulen emekli maaşları

Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olan emekli maaşları günün en çok aranan konuları arasında girdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini açıklamasıyla, emeklinin alacağı zam da belli oldu.

Ciddi sağlık problemi olan kişilere tanınan malulen emeklilikte, aynı zaman 1800 gün prim bildirilmiş olmalıdır. 1800 gün prim ödemesi yapan kişiler, sigorta süresine bakılmaksızın malulen emekli olabiliyorlar.

6 aylık enflasyon verilerinin belli olmasından sonra, SSK ve BAĞ-KUR’luya 6.5 oranında zam yapıldı. Yapılan zamma göre, en düşük BAĞ-KUR emeklisi bin 784 lira 11 kuruş, en düşük SSK emeklisi bin 256 lira 21 kuruş maaş alacak.

Haberin Devamı

Peki, malulen emekli ne kadar maaş alacak?

Malulen emekli de SSK ve BAĞKUR emeklisi gibi 6.5 oranında zam alacak. Ancak malulen emeklilikte ödenen prim ne kadar yüksekse, emekli maaşı da o kadar yüksekti.

1800 gün prim ödeme şartı olan malulen emeklilerde, bin lira birim ödemişse maaşı onun üzerinden artar, 5 bin prim ödemişse maaşı onun üzerinden artar.

Örneğin, malulen emekli maaşı bin 500 lira olan kişinin maaşı 6.5 oranında uygulanan zamla bin 597 lira olacaktır.

Malulen emekli maaşı, bin 775 lira olan kişinin maaşı 6.5 oranında uygulanan zamla bin 890 lira olacaktı.

BAĞ-KURLULAR HANGİ HASTALIKLARLA MALULEN EMEKLİ OLUR?

Kanser, epilepsi, demans, beyin tümörleri, Parkinson sendromu, Selebral palsi, Multiple Skleroz (MS), Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı), şizofreni, Bipolar bozukluk, Görme azlığı, Retina kanamaları, Anemi, Kol-bacak gibi organ kaybı, yardımsız ayakta duramamak, Behçet hastalığı, Gastrointestinal kanamalar, Karaciğer sirozu, Karaciğer nakli, Kalp yetmezliği, Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, Solunum sistemi hastalıkları, Kalp nakli, Böbrek nakli, Akciğer nakli, Tüberküloz, AIDS.

Haberin Devamı