Gazete Vatan Logo

Makyol Yaşam 200 bin liradan başlıyor

Makyol güvencesiyle hayata geçirilen Makyol Yaşam Beylikdüzü projesinde yüzde 100 ev konsepti var.

Makyol Yaşam 200 bin liradan başlıyor

Beylikdüzü’ne tüm bölgenin sosyalleşmesi için bir meydan kazandıracak olan Makyol Beylikdüzü, taahhüt konusunda dünyanın en iyi firmalarından biri olan Makyol’un gayrimenkul alanında ilk projesi.

Makyol Turizm ve Gayrimenkul Grup Başkanı Alper Tüfekçi, projede hayata geçirilen tüm detaylar, fiyatlar ve prim şansıyla ilgili Bengü Öner’e bilgi verdi.

Bengü Öner: Makyol Yaşam Beylikdüzü projesinin diğer projelerden farkı nedir?

Alper Tüfekçi: Makyol Yaşam’ı diğer projelerden ayıran en önemli özelliği %100 ev konsepti ile tasarlanmış olmasıdır. Biz bütüncül bir yaklaşımla toplam kalite yönetimi stratejisiyle yola çıktık. Bizim projemizde konut sahibi olacak ailelerin, kişilerin tüm beklentilerini sıraladık. Projenin hazırlanma süreci bu nedenle uzun sürdü. Hem o bölgeye değer katacak hem de o bölgede daire sahibi olacak insanların yaşarken keyif alacakları bir proje yapmayı hedefledik. Aslında en büyük farkımız bu. Bunun da alt faktörlerine geçtiğimiz zaman en önemli konu tabii ki konumdur.

Makyol Yaşam nerede?

Haberin Devamı

Konumumuzun o bölgedeki en önemli konum olduğunu iddia ediyoruz. E-5’e ve oradaki tüm bağlantı yollarına yürüme mesafesindeyiz ama oraya 300-400 metre mesafede olduğumuz için gürültüsünden, tozundan sıkıntısından uzak durumdayız. Projemizden konut sahibi olan kişiler metrobüse, yeni yapılacak olan Bakırköy-Beylikdüzü metro istasyonuna, alışveriş merkezlerine, hastanelere, okullara yürüyerek rahatlıkla ulaşabilecekler. Bu noktada da bölgedeki diğer tüm projelerden ayrışıyoruz.

İkinci konu da geliştirici firmanın gücüdür. Makyol Türkiye’nin önde gelen taahhüt firmalarından biridir. Aynı zamanda dünyada da en büyük 225 inşaat firmasından birisidir. Dolayısıyla dünya devi bir inşaat firması Beylikdüzü’nde bir proje yapıyor ve bitmeme riski olmayan güvenilir bir proje. Hatta ön çalışma aşamasında projenin ne zaman biteceğini biz söylüyoruz ve söylediğimiz zamandan daha önce bitiriyoruz. Yatırımcı açısından tamamen risksiz bir projedir. Ayrıca son dönemde gayrimenkul sektöründe Makyol’un yaptığı ilk proje olduğu için aynı zamanda bir prestij projesidir. Bu yüzden o bölgede hem en iyi konumdayız hem de en güvenilir proje olduğumuzu iddia ediyoruz.

Haberin Devamı

Üçüncü konu da projenin kendisidir. Daire planlarında metrekare kaybımız yok. Tüm alanlar eşyaların yerleşimine göre ve ideal planlar oluşturulacak şekilde dizayn edildi. Antre, koridor gibi alan kaybı olacak bölgeleri minimize ettik. Oradaki alanları salon, mutfak, yatak odası gibi alanlara dağıttık. Tüm odalarımız büyük ve ferahtır. En büyük farkımız –plan anlamında- balkonlardır. Bütün dairelerin insanların misafirlerini ağırlayabileceği keyifli balkonları var. 8 ila 17 metrekare arasında değişen balkon büyüklüklerine sahibiz.

Bengü Öner: Projenin bir de meydanı olacak. Bu çok sık rastlanmayan bir donatı. Meydandan bahsedebilir misiniz?

Alper Tüfekçi: Beylikdüzü’nde çok fazla alışveriş merkezi var. Bazıları başarılı bazıları daha az başarılı. Bizim projemize yürüme mesafesinde olan çok başarılı alışveriş merkezlerimiz var. Beylikdüzü’nde bizim hinterlandımızda yüz bin kişi yaşıyor. Onlar metrobüsten, metrodan çıktıktan sonra doğrudan arsamızın içinden ve çevresinden dolaşarak kendi evlerine ulaşıyorlar. Dolayısıyla biz böyle büyük bir potansiyeli alışveriş ve eğlence meydanına çevirmeyi planladık. Arsamızın önünde park ve çevresiyle bütünleşen yeşil alanları olan, çocuk parklarıyla insanların eğlenebileceği ve keyifli vakitler geçirebileceği alanlar yaptık.

Haberin Devamı

Beylikdüzü’nün ve İstanbul’un açık bir meydan eksiği var. Bu anlamda biz öncü olmayı hedefliyoruz. Çok üzün süren geliştirme sürecinde Avrupa’daki birçok projeyi inceledik. Özellikle Avrupa’nın metropollerinde bu tür parkla bütünleşmiş meydan konseptini çok iyi özümsedik. Artılarını, avantajlarını bu projeye taşıdık. Aynı zamanda o bölgede olmayan çok önemli zincir markaları gelecek. Hem bölgenin değerini artıracak hem de çok keyifli zaman geçirmeyi sağlayacak çok keyifli markalar olacak. Şu an kiralamalarımıza da başladık. Olumlu tepkiler alıyor ve başarılı gidiyoruz.

Haberin Devamı

Meydandaki kiralanabilir alanımız 10.000 metrekare civarındadır. Burada da 60 ila 70 arasında mağazamız olacak. Bunların tamamı açık alandır. Yani hepsinin parkla bütünleşmiş halde kendi bahçeleri vardır. Ayrıca meydanın bir diğer özelliği de tüm halka açık olmasıdır. Projenin çevresindeki ticari alanlara ve parkalara hiçbir sorun olmadan ulaşabilmeleridir. Bu durumda Makyol Yaşam’ı çok büyük bir sosyalleşme merkezi haline getiriyor. Proje kapsamındaki alanı bölgeden koparmadan bir mahalle sıcaklığı oluşturmayı hedefliyoruz. Tabii tüm bunları yaparken güvenlikten hiçbir zaman ödün vermiyoruz.

Bengü Öner: Projenin özellikleri neler? Daire seçeneklerinden ve sosyal olanaklarından bahseder misiniz?

Alper Tüfekçi: Projemizde 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 daire seçenekleri bulunmaktadır. Bizim talep göreceğini düşündüğümüz ve şu anda gerçekleşen bütün daire tipleri mevcut. 70 metrekare ile 160 metrekare arasında değişen daire tiplerimiz bulunuyor. Daireler tükenene kadar her ihtiyacı karşılayacak tipte dairemiz mevcut. Asıl hedef kitlemiz Beylikdüzü’nde yaşamayı tercih eden, uzun süre orada yaşayacak ya da son evini alacak kişilerdir. Dolayısıyla 3+1 ve 2+1 ağırlıklı bir proje. Ailelerin keyifli bir biçimde yaşaması için bir proje hedefledik. Onun dışında yatırımcılar için 1+1 dairelerimizde bulunmakta. Ona da çok yoğun bir talep geldi şu an tükenmek üzere. Teslim tarihimiz 2016 Ağustos’tur.

Makyol Yaşam sosyal donatıları

Projemizde tüm sosyal olanaklar bulunmaktadır. Çocuk havuzu, açık havuz, süs havuzları, yürüyüş yolu, spor, fitness, sauna, dans eğitim merkezi, kreş, anaokulu, çocuk parkı, pilates, yoga gibi birçok sosyal olanaklarımız var. Bunların dışında sosyal etkinlik merkezimiz var. Burada da doğum günü kutlamaları ve çeşitli etkinlikleri gerçekleştirebileceğimiz bir imkan mevcut. Otopark sayılarımızda 1+1 ve 2+1 daireler için birer araç, 3+1’ler içinde ikişer araçlık otoparkımız vardır.

Bengü Öner: Makyol Yaşam’da fiyatlar nasıl? Var olan bir kampanya var mı?

Alper Tüfekçi: 1+1’lerin fiyatları 200.000 TL’den başlıyor. Dairelerin bulunduğu blok, manzara, kat yüksekliği gibi koşullarda daire fiyatları değişiyor. 3+1 dairelerimiz arasında en yüksek fiyatlı dairelerimiz 450.000 TL civarında. Şu an senetli satışımızda bir vade farkı alarak %45’in 30 ay vadeli senetli bir satış imkanı sunuyoruz.

Bunun yanı sıra 0.85 faizle 120 aya kadar müşterilerimiz daire sahibi olabiliyorlar. Bu faiz oranı da sektördeki en düşük faiz oranlarından bir tanesidir. Onun dışında lansmandan önce çok yoğun bir talep geldi. 125 civarı bir talep oldu ve bunların birçoğunu satışa çevirme fırsatımız oldu. Şu an %30 satışımız gerçekleşti. Toplam 464 dairemiz var. Onun dışında %1 KDV avantajı çok önemli. Şu an bölgede yapılmakta olan ve yapılacak projelerde %8 KDV oranı var. Bizim 5 kilometrekare çevremizde bu büyüklükte bir projenin yapılması mümkün değil. Konum olarak da Atatürk Havalimanı’nı geçtikten sonra en önemli merkezdeyiz. Yani insanların en çok oturmayı tercih ettiği E-5’in alt tarafında Barış Mahallesi’nin en iyi konumundayız. Şu an hem uzun vadeli oturabilecek hem de yatırım amacıyla kullanılabilecek dairelerimiz var.

Bengü Öner: Makyol Yaşam yatırımcısına ne kazandıracak?

Alper Tüfekçi: Metrekare fiyatlarında 2750 bandındayız. Fiyatlarımız şu an çok uygun. Yatırımcının kazancı %35-40 civarında prim öngörüyoruz. Kendi fizibilitemizi buna göre yaptık. Biz %35 lansman fiyatlarına göre teslim fiyatları arasında iki yıldan daha kısa bir süre içinde %35-40 civarında prim olacağını öngörüyoruz. Her dairede belli fiyat artışları yaparak teslimde %35-40 primli olmasını sağlamaya çalışacağız.

Makyol bugüne kadar hep kamu yararına çalışmış bir firmadır. Metro ve daha çok altyapı projelerinde aktif olmuş bir firmadır. Bunu dışında çoğu yatırımını da yurtdışında yapmış ve orada elde ettiği karı ülke içinde istihdama çevirmiştir. Gayrimenkul sektörüne girerek bulunduğu bölgeye değer katacak bir proje gerçekleştiriyoruz. Meydan projesi de buradan yola çıkılarak uygulandı. Projenin en önemliği özelliği bölgenin değerini arttıracak ve böyle meydana sahip bir başka projenin olmamasıdır. Kendi arsamız olduğu için aslında biz bunu sağlayabiliyoruz. Kendi arsamızda bir proje geliştirmeseydik, kat karşılığı olsaydı biz daha çok orada yaptığımız yatırımı en hızlı sürede geri dönmesini sağlayacaktık. Ama arsa kendimizin olduğu için bu arsayla olabildiğince o bölgeye değer katmayı amaçlıyoruz. Projenin çok başarılı olduğunu biliyoruz, projenin sonunda olumlu tepkiler alacağımızı da biliyoruz. O yüzden hem projemize odaklanırken hem de bulunduğumuz bölgeye ve çevreye odaklanmayı hedefledik. Bu da bir sinerji oluşturdu aslında…

Bengü Öner: Makyol’un gelecek dönem projelerinden bahsedebilir misiniz?

Alper Tüfekçi: Makyol’un sadece İstanbul’da toplam sekiz arsada gayrimenkul geliştirilebilecek değerde büyük ölçekli arsaları bulunuyor. Biz bu arsaları geliştirme sürecini devam ediyoruz. Anadolu Yakası’ndaki arsalarımızda projelerimiz var. Bizim için satış ve projeye değer katan dönem inşaata başlamadan önceki dönem. Biz ona geliştirme dönemi diyoruz ve en çok eforu bu dönemde harcıyoruz. Daha büyük ölçekli projelerimiz gelecek. Gözlemlediğimiz projelerde yılda bir proje yapabileceğimizi öngörüyoruz. Bahçeşehir, Beylikdüzü ve Anadolu Yakası’nda projelerimizin hazırlık aşamasındayız.

Arsalarımızın büyük bir çoğunluğu Haramidere ve Hadımköy arasında yer alıyor. Haramidere’de 5000 konutlu bir proje yapabileceğimiz bir arsa mevcut. Önümüzdeki 6-7 yıl içerisinde kendi arsalarımızla çok büyük projeler geliştirebiliriz.

Bengü Öner: Makyol’un kentsel dönüşüm karşısında duruşu nasıl?

Alper Tüfekçi: Kentsel dönüşümle de ilgileniyoruz. Neredeyse her hafta proje geliyor bize. Bir iki tanesiyle de detaylı bir şekilde çalışıyoruz. Kentsel dönüşümdeki belirsizlik ortamı biraz daha kalktığı zaman biz de kentsel dönüşüm projelerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili odaklandığımız bölgeler Beşiktaş, Sarıyer, Şişli, Kağıthane bölgeleridir. Anadolu Yakası’nda da yine Beykoz, Üsküdar, Kadıköy bölgeleriyle ilgileniyoruz.

Konut alacaklar bu dönemi kaçırmasın!

Bengü Öner: Konut sektörüyle ilgili değerlendirme yapabilir misiniz? 2015’ten beklentileriniz neler?

Alper Tüfekçi: Gayrimenkul sektöründe bu yılın ilk yarısında bir durgunluk vardı. Eylül ayı itibariyle bir tırmanma gerçekleşti. Ekim ve Kasım ayları konut satışının en yüksek olduğu dönemler oldu. Dolayısıyla biz de bu dönemde uygun fiyat ve kampanyalarla lansman döneminde gelen yoğun talebe karşılık vermeyi düşünüyoruz. Özellikle Ekim ayı bu projeden daire almak için en uygun dönemdir. Konut satın almak için bu dönemi kaçırmamalarını öneririm.

2014 yılının ilk altı ayının durgun geçmesi sebebiyle 2015’teki konut satışları bir önceki yıla göre artacaktır. Bu durum 2014’ün beklentilerin altında geçmesinden kaynaklanıyor. Mevcut arz ve talebin örtüştüğü bölgelerde konut satışlarının 2014’e göre daha yoğun olmasını bekliyorum. Bizim bulunduğumuz bölgede yeni bir konut arzının yaratılması veya yeni bir konut projesinin yapılması mümkün değil. Bizim bulunduğumuz bölge talebin arzdan daha yüksek olduğu bir bölge. Bu yüzden bu tür bölgelerde konut satışları bir önceki yıla göre artarak ilerliyor.

Özellikle Ekim ayının kalan iki haftasını bu proje ve benzeri projelerde değerlendirmelerini öneririm. Çünkü her proje lansman döneminde çok ciddi fırsatlar sunuyor. Özellikle Makyol’un ilk projesi olduğu için konut satış fiyatlarımızı uygun tutuyoruz. Bu dönemde konut sahibi olanlarda belirttiğimiz %35-40’lık primler kolaylıkla ulaşılabilecek gibi görünüyor şu anda. Ekim sonuna kadar biz bu kampanyamızı sürdüreceğiz ve gelen müşterilerimiz uygun fiyatlarda ev sahibi olabilecekler.

Bengü Öner: Yabancılara satış yapıyor musunuz?

Alper Tüfekçi: Bizim projemizde şu ana kadar çok talep geldiği için yabancıya yönelik bir faaliyete girmedik. Böyle bir duruma karşı değiliz ve önümüzdeki yıllarda daha büyük ölçekli projelerimizde yer vermek isteriz.