Gazete Vatan Logo

Maidan muharebesi

Muhalefeti Maidan Meydanı’ndan çıkarmak için düzenlenen kanlı baskında 26 kişi öldü. AB, Ukrayna’ya acil yaptırım için toplandı. Devlet Başkanı ise, ‘Demokrasilerde iktidar meydanlarda değil sandıkta değişir’ dedi, G.Kurmay Başkanı’nı görevden aldı.

Ukrayna’da 2005 yılında Devlet Başkanı Yanukoviç’i deviren protestolar Kiev’deki adını Türkçe’den alan ‘Maidan’da Turuncu Devrim’i getirmişti. Aradan 9 yıl geçti, şimdi aynı meydan, yine Yanukoviç’i ülkeyi AB ekseninden uzaklaştırmak ve yoksullaştırmakla suçlayarak istifaya davet eden protestoculara geçen Kasım ayından beri ev sahipliği yapıyor. Fakat o dönemde barışçıl protestolar karşısında pes eden Yanukoviç, Rusya destekli iktidarı bu kez o kadar kolay bırakmaya niyetli değil. AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamaktan vazgeçtiği ve başkanlık yetkilerini kısıtlamayı reddettiği için protestoların hedefi olan Ukraynalı lider, muhalif hareketin lideri olan eski dünya şampiyonu boksör Vitali Kliçko ile yaptığı görüşmelerde muhalefete başbakanlık ve bakanlıklar da teklif etmiş olmasına rağmen aylardır devam eden isyanı bitiremedi.

‘Başbakan istifa etsin’

Muhalefet, ‘Yanukoviç istifa etsin’ talebinde direnince Rusya’nın 15 milyar dolarlık yardım paketinden de destek alan Başbakan önceki gün göstericilere, ‘Meydanı boşaltın ya da zor kullanacağız’ ültimatomu verdi. Bu talebi de karşılıksız kalınca akşam saatlerinde Kiev meydanına operasyon başladı. TOMA’lar, biber gazı ve plastik mermi ile muhalifleri püskürtmek için hareket eden polise protestocular da sapan, taş ve molotoflarla karşılık verdi. Polis, meydana kurulan çadırları tek tek yaktı. Muhaliflerin işgal ettiği kamu binalarına da baskınlar düzenlendi.

10’u polis, 26 ölü

Çok kanlı çatışmalarda 10’u polis, 1’i gazeteci 26 kişi hayatını kaybederken 325 kişi de yaralandı. Meydandaki 20 bin göstericiye kampı savunmaları çağrısında bulunan Boks şampiyonu Kliçko, yanan çadırların önünde göstericilere seslenerek “Buradan ayrılmayacağız. Bu kamp, bir özgürlük adası ve biz, onu savunacağız” dedi.

G.Kurmay Başkanı görevden alındı

En kanlı çatışmalara sahne olan olaylardan sonra TV’den ulusa seslenen Yanukoviç “Halkı silahlanmaya çağıran muhalefet liderleri, çizgiyi aştı” dedi ve ekledi: “Muhalefet liderleri, demokrasi ilkesine hiçe saymıştır. Demokrasi ilkesine göre iktidar, sokaklar ya da meydanlarda değil seçim sandığında belirlenir. Şiddet olaylarından sorumlu olanlar, en kısa zamanda mahkeme karşısına çıkarılacak.” Yanukoviç daha sonra Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldı, ordunun başına Deniz Kuvvetleri Komutanı’nı getirdi.


Rusya: Darbe girişimi

Beyaz Saray da, Kiev’de meydana gelen şiddet olaylarından “dehşete düştüğünü” açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, “Kiev’de meydana gelen şiddet olaylarından ve meydanın kenarına silahlı çevik kuvvet birliklerinin yığıldığına dair haberlerden dehşete düştüğümüzü söyleyebilirim” dedi. Rusya ise Avrupa Birliği’ne karşı kendi yanına çekmek istediği Yanukoviç’e bir kez daha sahip çıktı. 2 milyar dolarlık yardım kredisinin bu hafta içinde gönderileceğini açıklayan Kremlin, ‘Ukraynalı radikaller darbe girişiminde bulunuyor’ diyerek Kiev meydanındaki protestoların suç olduğunu iddia etti.

Bugün seçim yapılsa boksör başkan oluyor

Ukrayna’da SOCIS araştırma firması tarafından yapılan ankete göre bugün devlet başkanlığı seçimi yapılması durumunda muhalefet liderlik eden eski ağır sıklet dünya boks şampiyonu Vitali Kliçko yüzde 63.9 oyla seçimi kazanıyor. Yanukoviç ise yüzde 36.1 oy alabiliyor.

Haberin Devamı