Gazete Vatan Logo
Magazin Nöri Kantar da artık yok!

Nöri Kantar da artık yok!

89 yaşında hayata veda etti

Nöri Kantar da artık yok!

Bir döneme damgasını vuran Kaynanalar dizisinin Nuri Kantar’ı Tekin Akmansoy, dün sabah yaşamını yitirdi. Sanatçının kızı Arzu Akmansoy “Paris’ten bir oyun getirmişti. Onu oynamaya hazırlanıyordu” dedi.

Kaynanalar dizisinde Kayserili uyanık işadamı “Nuri Kantar” tiplemesi ile ön plana çıkan Tekin Akmansoy, 89 yaşında vefat etti. Bir haftadır yoğun bakımda tutulan Akmansoy, akciğer yetmezliği nedeniyle,hastaneye kaldırılmıştı. Akmansoy’un ölümü üzerine kızı Arzu Akmansoy, torunu Ozan Orhon, eski manken Atilla Saral ve bazı sanatçı dostları hastaneye geldi.

Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde görevli uzman Doktor Deniz Şener, “Kalp rahatsızlığı, şeker, kalp ve akciğer yetmezliği vardı. Mesane tümörü ve akciğer metastazı nedeniyle tekrarlayan zatüreleri vardı. Son güne kadar bilinci ve motivasyonu yerindeydi” dedi. Akmansoy’un, yarın Teşvikiye Camii’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verileceği belirtildi. Akmansoy’un aynı dizide eşi ‘Nuriye Kantar’ı canlandıran Leman Çıdamlı da 18 Aralık’ta vefat etmişti.


Meddahlık geleneğini sürdürüyordu

Akmansoy, 20 Ocak 1924 tarihinde Denizli’nin Sarayköy ilçesinde doğdu. Babası yüksek devlet memuruydu. Ankara’da ilk tiyatrosu; Ankara Halkevi’nde Temsil Kolu’na yazıldı. 1939’da Ankara Halkevi’nde “Ayyar Hamza” adlı oyunda ilk oyununu oynadı. Uzun yıllar çeşitli tiyatrolarda görev alan Tekin Akmansoy, meddah geleneğinin sürdürücülerinden biri oldu. 1988-2002 yılları arasında TRT’nin yapmış olduğu “Meddah” dizisinde tek başına birçok tipi oynadı.

Kaynanalar ile efsane oldu

Tekin Akmansoy TRT’de uzun süre yayınlanan “Kaynanalar” dizisini yaptı. 1974’te başlayıp 2004’e kadar süren “Kaynanalar” dizisinde Kayseri’li uyanık işadamı Nuri Kantar tiplemesi ile ön plana çıktı. 1998’de “Devlet Sanatçısı” ünvanı verildi. 2011’de “2. Antalya Televizyon Ödülleri” kapsamında “Onur Ödülü” verildi. İlk evliliğini Sevim hanım ile yapan Akmansoy’un bu evlilikten Alev adında bir kızı var. Alev Hanım’ın oğlu Ozan Orhon ise pop müzik dünyasında duyurmuştu. İkinci evliliğini Meral Akmansoy ile yapan sanatçının Arzu Akmansoy adındaki kızı ise yönetmen. Sanatçının eşi Meral Akmansoy, geçirdiği kalp krizi sonucu 26 Haziran 2002’de ölmüştü.

‘Dedem ışığımdı’

Dedesinin son günlerinde hep yanında olduğunu belirten Ozan Orhon, “Son gün hastanede elini ve avucunun içini öptüm. Sanki anlamıştı. Helalleştik. Beni en fazla tenkit eden ve kızan dedemdi. Benim iyi olmamı isterdi. Üç torunu vardı. Ben en büyükleriydim. O tenkitlerin ve eleştirilerin yıllar sonra haklı olduğunu anladım. O benim ışığımdı, üstadımdı. Işığımı kaybettim. Ama ben dedemin adını yaşatmaya çalışacağım. Cumhuriyet’e inanan Atatürkçü bir insandı” dedi.

Döndü: Derin üzüntü içindeyim

Kaynanalar’da evin hizmetçisi rolünü oynayan Defne Yalnız, Tekin Akmansoy’un öldüğünü duyunca çok üzüldüğünü belirterek şunları söyledi: “İnsen bazı haberlere inanmak istemez ya işte o haberlerden biri. Onun öldüğüne inanmak istemiyorum. Ağabeyimi ve ustamı kaybettim. Büyük bir üzüntü içerisindeyim. Son dönem yüz yüze fazla görüşemiyorduk ama sık sık telefonla birbirimizin hatırını soruyorduk. Bu konuşmalarımızda Tekin Ağabey sürekli Kaynanalar dizisini yeniden çekme hayallerini anlatırdı ama olmadı.”

Sabah şarkı söylüyordu

Yönetmen Arzu Akmansoy, babasını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı: “Ölüm gibi şeylerle dalga geçerdi. O koca bir çınardı. O benim hem arkadaşım, hem babam hem de canım ciğerimdi. Paris’ten bir oyun getirtmiş ve onu oynamak istiyordu. Daha bir yere gitmiyorum buradayım derdi. Sabah ∫arkılar söylüyordu. Aniden kaybettik. O devlet sanatçısı, üstün hizmet ödülüne sahip çok büyük bir sanatçıydı. Türkiye’nin Nuri Kantarı’ydı. Hayatı hep şakaydı. Oyuna hazırlanıyordu, bizi üzüp gitti.”

Haberin Devamı