Gazete Vatan Logo
Magazin Müzik sergi salonunda!

Müzik sergi salonunda!

İstanbul Modern, ülkemizde ilk kez görsel sanatlar ve müzik arasındaki etkileşimi aktaran bir seçki sunuyor...

İstanbul Modern, kuruluşunun 10’uncu yılında Türkiye’de görsel ve işitsel sanatlar arasındaki çok katmanlı bağın izlerini “Çok Sesli” başlıklı sergiyle gündeme getiriyor.
Osmanlı’nın son döneminden günümüze dek süregelen Türkiye’de görsel sanatlar, müzik ve ses arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve bu alandaki güncel üretimlerden bir seçki sunmayı hedefleyen serginin küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu ve Çelenk Bafra üstleniyor.
27 Kasım’a kadar sürecek olan sergi, Nevin Aladağ, Fikret Atay, Semiha Berksoy, Hüseyin Çağlayan, Burhan Doğançay, Sarkis, Erinç Seymen ve :mentalKLINIK’in çalışmalarından oluşuyor.
Sergi, geçmişten bugüne görsel sanatların ses ve müzik ile kurduğu yakın bağı ve sanatçıların kişisel ve toplumsal süreçlerde müziğe duydukları ilgiyi aktarıyor.
Mavi Senfoni’ye beste
- Sergide sesi bir kavram olarak ele alarak ‘‘sessiz müzikler’’ yaratan sanatçıların yanı sıra sesli yerleştirmelerinde işitsel ve görseli bir arada kurgulayarak yapıtının çağrışımlarını ve ifade gücünü artıranlar var. Burhan Doğançay Retrospektifi’nde yer alan “Mavi Senfoni” için İstanbul Modern bir müzik eseri sipariş etmişti. Böylece ülkemizde ilk kez, bir resimden esinlenerek müzik bestesi yaratıldı. Bu da sergide yerini alıyor.
:mentalKLINIK’in birbirine kenetlenmiş iki Fransız kornosundan yaptığı ve kişiler arası iletişim ve etkileşimin süreçlerini işaret eden “FrenchKiss” adlı heykeli serginin dikkat çeken eserlerinden.
Üzgünüm Leyla videosu
- Hüseyin Çağlayan, Sertab Erener’in klasik Türk müziğinin önemli örneklerinden birini orkestra eşliğinde yorumladığı “Üzgünüm Leyla” ile kültür ve kimlik kavramlarını irdeliyor. Sergi salonunun ilk bölümünde tamamen sessiz yapıtlar var. Sarkis, Edvard Munch’un dünya sanat tarihinin en ikonik imgelerinden “Çığlık” eserini kesin görmelisiniz.
Sergiye paralel etkinlikler
“Çok Sesli” sergisi süresince çok farklı müzik türlerine yönelik, sergi sanatçıları ve müzik uzmanlarıyla birlikte dinletiler, performans, panel ve söyleşiler gerçekleşecek.
İstanbul Mağaza’da serginin katalogunun yanı sıra sergi temasına yönelik özel olarak hazırlanan tasarım seçkisi yer alacak.Plaklarla hazırladığı el yapımı defter, çanta ve aksesuarlar olacak.

Haberin Devamı