Gazete Vatan Logo

Madrid Katalanlarla masaya oturmayacak

İspanya, tek taraflı bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalan özerk yönetimiyle ‘ayrılık’ için müzakere masasına oturmayı reddetti

Madrid Katalanlarla masaya oturmayacak

İspanyol hükümeti, Katalonya’nın bağımsızlığı konusundaki sert tavrını sürdürerek, bölgesel yönetimle müzakere masasına oturmayacağını duyurdu. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un ofisinden yapılan açıklamada, “Hükümet yasa dışı hiçbir şeyi görüşmeyecek ve şantajlara da boyun eğmeyecek” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya, görüşmelere ancak Katalonya Başkanı Puigdemont’un bağımsızlık hedefinden vazgeçmesi şartıyla geçilebileceği belirtilerek şöyle devam edildi: “Eğer Sayın Puigdemont diyaloğa girmek ya da müzakerede bulunmak veya arabulucu göndermek istiyorsa, o takdirde öncelikle yapması gereken şeyin ne olduğunu kendisi çok iyi bilir: Hiçbir şekilde terk etmemesi gerektiği halde, terk etmiş olduğu yasal zemine geri dönmesi gereklidir.”

İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala da hükümetin İspanya’nın bölünmesini engellemek ve yasalara riayet edilmesini güvence altına almak için ‘elinde bulunan tüm imkânları kullanacağını’ söyledi.

Diyalog için açık kapı

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, Çarşamba akşamı canlı yayında Katalanlara seslenerek, krizin aşılması için müzakereden yana olduğunu, ancak İspanyol hükümetinin bunu kabul etmediğini belirtti. Puigdemont, “İçerisinde bulunduğumuz durum arabuluculuk gerektiriyor. Geride bıraktığımız saatler içerisinde çok sayıda teklif aldık. Herkes benim arabuluculuk sürecine katılmaya hazır olduğumu biliyor” dedi. Puigdemont, İspanya Kralı 6’ncı Felipe’nin de Katalan halkının büyük çoğunluğunun bağımsızlık iradesini görmezden geldiği yorumunda bulundu. Puigdemont, Felipe’nin Rojoy hükümetinin tavize yanaşmayan tavrını benimsediğini öne sürdü. Puigdemont, Kral’ın Salı akşamı yaptığı konuşmada referandum günü polisin uyguladığı orantısız şiddete maruz kalan kurbanlara ilişkin hiçbir şey söylemediği, Katalanlarla doğrudan diyaloğa geçilmesi talebinde bulunmadığı ve Katanlanları doğrudan muhatap almadığı gerekçesiyle de tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Çifte vatandaş kalabilecekler

Katalan Meclisi’nin referandum öncesinde kabul ettiği yasa tasarısı, hükümetin bağımsızlık için nasıl bir yol haritası izleyeceğini anlatıyor. Yeni yasaya göre gelecek 6 ay boyunca toplumun her kesiminin görüşüne başvuracak olan hükümet, altıncı ayın sonunda yeni anayasayı yazacak kurucu meclisin seçilmesi için sandığa gidecek. Yeni dönemde Katalanların aynı zamanda İspanyol vatandaşlıklarını da sürdürmelerine imkan tanıyor.

Haberin Devamı

Karşı hamle hazırlandı

Katalonya’da ayrılıkçı siyasi partilerin oluşturduğu koalisyon hükümeti, bölgesel parlamentoyu Pazartesi günü genel kurul toplantısı düzenlemeye çağırdı. Bu toplantıda bölgenin İspanya‘dan bağımsızlığının ilan edilmesi bekleniyor. İspanyol medyasında çıkan haberlere göre Madrid yönetimi, İspanyol anayasasının 155’inci maddesi uyarınca Katalan hükümetini azletme ve bölgeyi geçici olarak merkezden yönetmek üzere tüm hazırlıklarını tamamlamış durumda.

Birlik yanlıları sokakta

Katalonya’nın başkenti Barcelona’da önceki akşam binlerce birlik yanlısı gösteri düzenledi. Madrid’le yollarını ayırmak istemeyen göstericiler, referandum sonuçlarını tanımadıkları yönünde sloganlar attı.

Haberin Devamı