Gazete Vatan Logo

Madene inenlere çip taşeronluğa kısıtlama

İşçi örgütlerinin tepkisini çeken taşeron çalışmaya hükümetten fren geldi. Artık her işte taşeron uygulaması yapılamayacak. İlk kez uzaktan çalışmanın da altyapısı hazırlandı

Madene inenlere çip taşeronluğa kısıtlama

Hükümet çalışma hayatında köklü değişiklere imza atmaya hazırlanıyor. İşçilerin büyük tepkisini çeken taşeron sistemi bazı iş kollarıyla sınırlandırılırken, özellikle bilişim sektöründe yaygın görülen uzaktan çalışmanın da altyapısı hazırlandı. 15 yaşından küçüklerin nasıl çalıştırılabileceği, engelli işçilerin tayin konusu da yeni düzenlemelerde yer alacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuoyunda ‘taşeron’ diye bilinen alt işveren işçileriyle ilgili çok önemli düzenleme yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. Şu anda maalesef bir karmaşık durum var. Kısa süre içinde bunun yayınlanması konusunda bir çalışmamız var. İnşallah Bakanlar Kurulu’nda bir konsensüs sağlanırsa bu yayınlanacak ve böylece artık hizmet alımı, asıl iş karışımı ortadan kalkmış olacak.”

2 milyon kişi yapılandırdı

‘Kangren’ olarak nitelediği sorunlu ilgili, yardımcı işler ile asıl işler arasında net bir hat olmadığı için yaşanan karmaşanın yargıya intikal ettiğine ve yargının birçok işçinin aslında asıl işte çalıştığına dair hüküm verdiğine dikkat çeken Çelik, Karayolları ve bazı kurumlarda taşeron işçilerin yargı kararıyla asıl işçi olduklarını anımsattı.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu bulunanlardan yaklaşık 2 milyon kişinin yapılandırmayı gerçekleştirdiğini kaydeden Çelik, “Toplamda 33.5 milyar liralık bir yapılandırma bu ve nakit olarak da kurumumuza 3.3 milyar liralık bir giriş sağlanmış oldu. Şubatın 2’si son gün. Vatandaşlarımızdan süreyi kaçırmamaları adına bu hafta müracaatlarını bekliyoruz” dedi.

O hanımefendi bir daha yaparsa 3 yıl yatacak

Çalışma Bakanı Çelik, iki hafta önce yaptığı açıklamada, iş kazalarında sorunun aşırı kazanma hırsı olduğunu ifade ederek, “Mühürlenmiş madende, hanımefendi gidiyor işçi çalıştırıyor. Kanun çıkartsanız ne olacak” demişti. İş güvenliğiyle ilgili yeni tasarıya göre, faaliyeti durdurulan bir iş yerinin çalışmaya devam ettirilmesi halinde, iş yeri sahibi paraya çevrilmeden 3 yıl hapis cezasına çarptırılacak. Madenlerde ölümlü bir kaza meydana gelmesi halinde maden sahibi 2 yıl kamu ihalelerinden men edilecek. Tasarı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına güvence sağlıyor. İş güvenliği uzmanı, iş yerinde ‘durdurmayı gerektiren acil, tehlike arz eden bir şeyi gördü ve bunu Bakanlığa bildirdi’ diye işveren tarafından işine son verdilirse buna 1 yıllık tazminat getiriliyor.

Haberin Devamı

Gece mesaisine AB kriteri

ÇELİK, sanayi dışındaki işletmelerle ilgili mesailerle ilgili de şu bilgiyi verdi: “Sağlık Bakanlığı’nda 10-11 saatlik gece vardiyaları var son derece uzun. Mevzuatımızda gece 7.5 saatten fazla çalışılamaz hükmü var. Bunu AB kriterleri doğrultusunda değiştiriyoruz. Madenlerdeki çalışma süreleri 6 gün 6 saat mevcut yasada. Uzlaşı eğer devam ederse üst komisyonda 37.5 saat 2 gün tatil şeklinde geçme ihtimali son derece yüksek.”

Ölen işçinin yerine aileden bir kişiye iş

- Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek.

Haberin Devamı

- İlk kez uzaktan çalışmanın altyapısı düzenlendi.

- Faaliyeti durdurulan iş yeri çalışmaya devam ettirilirse iş yeri sahibi paraya çevrilmeden 3 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

- Yer altında çalışan işçilere çip sistemi getirilecek.

- Çalışana CE belgeli ekipmanlar teslim edilecek. Aksi halde işçi başı 500 lira ceza ödenecek.

- İşçi baret, eldiven, maske gibi ekipmanları 3 kez yazılı ikaza rağmen eğer kullanmazsa işten atılabilecek.

- Ölen işçinin anne babasının muhtaçlık kriteri aranmayacak. Sigorta borçları varsa silinecek ve aileden 1 istihdam gerçekleştirilecek.

- 3 yıl boyunca bir kaza yoksa işverenden işsizlik fonuna ödediği yüzde 2’lik payın yüzde 1’i alınmayacak.

- Kapalı madenlerde işçilerin ödenmeyen net ücretleri, 6 ayı geçmemek üzere fondan aylık ödenecek.

- İş güvenliği uzmanı, iş yerinde ‘durdurmayı gerektiren tehlike arz eden bir şeyi gördü ve bunu Bakanlığa bildirdi’ diye işinden atılırsa 1 yıllık tazminat ödenecek.

Haberin Devamı

- Kamuda görevden alınanların nereye atanacağıyla ilgili düzenleme yer alacak.

- Kamuda çalışan engelli işçi kendi kurumunda dilediği yere nakledilebilecek.