Gazete Vatan Logo

Madencinin kaderi ölüm olmamalı

İş dünyasının çatı örgütleri Soma’daki maden faciasının ardından yayınladıkları başsağlığı mesajlarında, bu tür acıların yaşanmaması için gerekli önlemlerin hayata geçirilmesini istedi.

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlama, tüm Türkiye’yi yasa boğdu. İş dünyasının önde gelen kuruluşları yayınladıkları mesajlarla üzüntülerini dile getirirken, bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. İş dünyasını temsil eden çatı örgütlerinin yaptıkları açıklamalarda, facianın nedenleri ve sorumlular hakkındaki çalışmaların da titizlikle ve acilen yapılması gereğinin altı çizildi.

Kabul edilemez

Başkanlığını Muharrem Yılmaz’ın yaptığı Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) yapılan açıklamada, “Türkiye’yi yasa boğan bu patlama sonunda hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, kederli aile ve yakınlarına başsağlığı dileriz. Ölüm ne madencinin alın yazısıdır ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir. Türkiye’nin ölümcül iş kazalarında geldiği nokta kabul edilebilir bir durum değildir. Bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemler ivedilikle hayata geçirilmelidir” denildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu da başsağlığı mesajında, “Bu felaket herkesin yüreğine ateş düşürdü. Kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden sevindirici haberler gelmesini temenni ediyorum” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar da, “Kazada şehit olan madencilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralı madencilerimizin de inşallah en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum. Ocakta mahsur kalan ve kurtarma çalışmaları devam eden vatan evlatlarının sağlık ve güzel haberlerini duymak için dua ediyoruz. Milletimizin başı sağolsun” görüşlerine yer verdi.

Türkiye İş Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer Bulut, yaptığı açıklamada, “İşverenler her türlü maliyet hesaplarını kâr odaklı planlama yaklaşımından uzaklaşıldığı ve ‘önce insan’ demeyi beceremediği sürece, iş yerlerinde yaşamları riske edilen binlerce işçi var olmaya devam edecektir. TİKAD olarak iş güvenliği meselesini bir mesele olmaktan çıkarmak için yapılması gerekenleri, daha fazla ötelemeden bir an önce ele almaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da “Hepimizi derinden yaralaşan ve yasa boğan elim kazadan dolayı acımız tarifsizdir” diyerek, üzünsünü dile getirdi. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, “En katı önlemlerin alınarak sorumluların sonuçlarına katlanacağı bir soruşturma sürecinin tamamlanması gerekmektedir” dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ise açıklamasında, “Soma ilçemizde yaşanan elim maden kazası nedeniyle derin bir hüzün içindeyiz” denildi.

Mağazalarda 3 gün müzik çalınmayacak

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Hüseyin Doğan, “Büyük felakette yaşamını yitiren yurttaşlarımızın yarattığı tarif edilemez acıyı içtenlikle paylaşıyoruz. Türkiye’nin markaları olarak, 3 günlük yas süresince mağazalarımızda müzik yayınını keserek bu büyük üzüntüyü paylaşan üyelerimize teşekkür ederiz” dedi.

Avea’dan iletişim desteği

Avea, kazadan hemen sonra bölgede sürdürülen kurtarma çalışmalarının aksamaması için tüm bölgeyi kapsayacak şekilde kapasitesini artırdığını açıkladı. Ayrıca bölgedeki tüm faturalı ve faturasız hat sahibi müşterilerinin hatlarına 100 dakika konuşma ve 500 MB internet paketi yüklendiğini belirtti.

Soma için bugün iş bırakılacak

DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği ve TMMOB, bugün işçileri Türkiye genelinde iş bırakmaya çağırdı. Dört sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan ortak açıklamada, işçi sağlığı ve güvenliğinin tamamen bir maliyet unsuru olarak görüldüğü belirtilerek, “Maksimum kârı elde etmek için en acımasız üretim süreçlerinde çalışmak zorunda bırakılan Soma’daki yüzlerce işçi kardeşimiz başından beri ölüme terk edilmişlerdir” denildi. Açıklamada, yarın (bugün) saat 09.00’da tüm işyerlerinde üç dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra iş bırakılacağını, ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlükleri’ne yürünüleceğini duyuruldu.

Her gün 3 dakika saygı duruşu

Türk-İş Yönetim Kurulu, 1 hafta süreyle ülke çapındaki tüm işyerlerinde yas ilan edilmesi ve her gün 3 dakika işlerin durdurulup maden şehitleri için saygı duruşunda bulunulması kararı aldı. Türk-İş’ten yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: “Bugünden geçerli olmak üzere tüm üyelerimiz, çalıştıkları işyerlerinde, bir hafta süreyle hergün 3 dakika işbaşında işi durdurarak saygı duruşunda bulunacak, ülkemizdeki taşeronlaşma, sendikasızlaştırma ve iş cinayetleri protesto edilecek. Bu yaşadığımız dram, ülkemizin hafızasında kara bir leke olarak yer alacaktır. Bu facia, ülkemizi bir taşeron cennetine çevirenlere, taşeronlaşmayı temel çalışma biçimi haline getirenlere, ülkede sömürü düzeni kuranlara ders olmalıdır. Kârlarına kâr katmaktan başka amaçları olmayan, bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar, bu ülkede köle düzenini hakim kılmak isteyenler emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir.”

Haberin Devamı