Gazete Vatan Logo

Maddi mi siyasi mi?

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistinlilerin mücadelesini destekleyen Mandela'nın cenazesine, 'çok masraflı olacağı' gerekçesiyle katılmayacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın bugün Soweto'da yapılacak cenaze törenine, 'çok masraflı olacağı' gerekçesiyle katılmayacağı belirtildi.

İsrailli bir yetkili, Netanyahu'nun Mandela'nın cenaze törenine katılmaya niyetli olduğunu, Güney Afrika'daki İsrail Büyükelçiliğinin hazırlıklara başladığını ancak Başbakan'ın 2 milyon dolara mal olması beklenen seyahatin çok masraflı olacağını düşünerek, fikrini değiştirdiğini söyledi.

Pahalı alışkanlıkları ve aşırı harcamaları nedeniyle eleştirilen Netanyahu'nun cenaze törenine katılmama kararının, İsrail Başbakanı'nı dünya sahnesinde daha da yalnızlaştıracağı düşünülüyor.


Cenaze töreninde İsrail'i Parlamento Başkanı Yuli Edelstein'ın liderliğinde milletvekilerinden oluşan küçük bir heyet temsil edecek. Öte yandan törene, Filistin lideri Mahmud Abbas katılacak.

Güney Afrikalıların büyük bölümünün, İsrail'in Batı Şeria'daki işgalini, Güney Afrika'nın ırk ayrımcılığı yapılan dönemine benzettiği biliniyor.

Mandela, 1997 yılında "Filistinliler özgürlüğüne kavuşmadan, Doğu Timor, Sudan ve dünyanın diğer yerlerindeki çatışmalara çözüm bulunmadan bizim özgürlüğümüz eksik kalacak" demişti.


Vedasında bile birleştirecek...

Mandela için bugün düzenlenecek törende Fransa'yı halef-selef Hollande ile Sarkozy temsil edecek. ABD adına da Obama eski başkanlarla birlikte katılacak
Güney Afrika'nın efsane lideri Nelson Mandela için bugün anma töreni düzenlenecek. Geçtiğimiz perşembe günü 95 yaşında hayatını kaybeden Mandela için 2010 Dünya Kupası finalinde kamuoyu önüne çıktığı en son yer Soweto kentindeki 95 bin kişi kapasiteli FNB stadyumunda resmi tören gerçekleştirilecek. Törene yüz binlerce kişinin yanı sıra dünyanın eski-yeni 100'den fazla siyasetçiyi katılacak. ABD'yi Başkan Barack Obama ile birlikte eski Başkanlar Jimmy Carter, George W. Bush ve Bill Clinton temsil edecek. Obama ve eski başkanlar, dün Air Force One uçağıyla, Güney Afrika'ya hareket etti. First Lady Michelle Obama da törende Mandela'yı uğurlayacak isimler arasında. İngiltere'den de Başbakan David Cameron ve eski başbakanlar törende hazır bulunacak. Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ise vize alamadığı için törene gelemiyor.


HOLLANDE'IN UÇAĞI DAR GELDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Francis Hollande ile selefi Nicolas Sarkozy de (sağda) törene birlikte katılacak. Fakat katılım öncesi iki lider arasında uçak krizi çıktı. Sosyalist lider Hollande, özel uçağına Sarkoyz'yi de davet etti. Ancak 11 kişilik uçağı küçük bulan Sarkozy, kendi özel uçağıyla Güney Afrika'ya gideceğini açıkladı. Bu duruma aslında Sarkozy ile 10 saat boyunca aynı uçakta bulunmak istemeyen Hollande'ın da sevindiği ileri sürüldü.

RUHANİ'YE "GİTME" BASKISI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin törene katılıp katılmayacağı ise henüz net değil. Ancak katı çizgisiyle tanınan İran'ın Kayhan gazetesi Obama ile karşılaşacağı gerekçesiyle Ruhani'nin Güney Afrika'ya gitmemesi gerektiğini savundu.

MANDELA'YI ANLATAN NOTALAR

Mandela, hakkında en çok şarkı yapılan Afrikalı lider olarak da tarihe geçti. 2 yıl önce ölen Amy Winehouse'dan, Mandela adına bir albüm yapan bugünün Turizm Bakanı Senegalli Youssou N'Dour'a, Stevie Wonder'dan Brenda Fassie'ye kadar pekçok önem- li sanatçı, efsane lider için mikrofon başına geçti. "Beyaz Zulu" diye de anılan Johnny Clegg ise 1987'de bestelediği "Assimbonanga" ile bir Mandela marşına imza atmış oldu. Almanya'nın Mainz Üniversitesi'nden müzik araştırmacısı Dr. Hanke Dorsch, Mandela'nın neden bu kadar ilgi çektiğini şöyle izah ediyor: "Mandela 1962'den beri hapis yatıyordu ve 80'li yıllara gelindiğinde cezaevinden halk hareketini yönetiyor, direnişin aşırılığa kaçmasını da önlüyordu. İşte tüm bunlar müzisyenleri çok etkiliyordu."

EVİ İLE HEYKELİ NE ZİYARETÇİ AKINI

Efsanevi liderin naaşı, defnedileceği 15 Aralık pazar gününe kadar Pretoria'daki hükümet binasında katafalka koyulacak. Mandela'nın cenaze töreni köyü Kunu'da gerçekleştirilecek ve burada toprağa verilecek. Güney Afrikalı yetkililer, Mandela'yı son yolculuğuna aile üyelerinin uğurlayacağını söyledi. Vatandaşları da Nelson Mandela'nın 50 yıl boyunca yaşadığı eve akın ediyor. Johannesburg'un Soweto semtinde, artık müze olarak kullanılan 2 odalı mütevazı evde Mandela 1946'dan 1996'ya kadar yaşamıştı. Sandton bölgesindeki bir alışveriş merkezinin avlusu konumundaki Nelson Mandela Meydanı ve 7 metre yüksekliğindeki Mandela heykelinin önü de çiçeklerle donatıldı.

Haberin Devamı