Gazete Vatan Logo

Lüks tüketim ilk kez 1 trilyon euroyu aştı

Dünya ekonomileri düzlüğe çıkmak için uğraşa dursun, lüks pazarı 2015’te % 5 büyüdü. İlk sırayı oto ve kişisel tüketim alırken, en çok Çinliler harcadı.

Lüks tüketim ilk kez 1 trilyon euroyu aştı

Küresel piyasalarda kara bulutlar dolaşsa da lüks tüketim frene basmıyor. 2015 yılında lüks tüketim pazarı ilk kez 1 trilyon euroyu geçerek rekor kırdı. Lükse en fazla parayı Çinli’ler harcarken, en fazla büyüme otoda yaşandı.

Yönetim danışmanlık şirketi Bain&Company tarafından hazırlanan 14. Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu’na göre, küresel lüks tüketim pazarının cirosu 2015’te yüzde 5 artışla 1 trilyon euroyu aştı. Rapora göre, küresel lüks tüketim pazarının yüzde 80’ini lüks otomobiller, lüks oteller ile kişisel lüks tüketim malları oluşturdu. Deri aksesuarlarının, moda, parfüm ve kozmetik ürünlerinin yer aldığı kişisel lüks tüketim malları kategorisi aynı dönemde 253 milyar euroya ulaştı. Büyüme hızında liderliği yüzde 8’lik artışla lüks otomobiller ele geçirdi. Turistler, lüks için değer kaybeden euro ve yenden fayda sağlamak amacıyla Avrupa ile Japonya’ya akın ederken, ABD pazarı değerli dolar nedeniyle turist harcamalarında düşüş yaşadı.

Çinli tüketiciler yüzde 31 ile lüks mallar tüketiminde en büyük harcamayı yapan millet olmaya devam etti. Çinliler’i yüzde 24 ile ABD’liler ile yüzde 18’le Avrupalılar izledi.

Haberin Devamı

1 New York Japonya’ya bedel

Raporda, krizdeki Ruslar’ın Avrupa’daki vergiden muaf harcamalarını yüzde 37 oranında azalttıklarına dikkat çekilirken, Japonlar’ın Avrupa’daki harcamalarının yüzde 16 düştüğü belirtildi. Aşırı değerlenen dolar pek çok turist için ABD’yi pahalı hale getirdi. ABD’lilerin yerel harcamalarını arttırdıkları gözlendi. Sadece New York kentinde yapılan harcamalar tek başına Japonya’yı geçtiği görüldü.

Yeni moda havalimanları

PERAKENDEDEKİ büyüme 2015’te bir önceki yıla kıyasla yavaşladı. 2014’te 750 mağaza açılırken, geçen yıl bu sayı 600’e geriledi. Raporda yavaş bir büyüme trendi izleyen küresel lüks tüketim malları pazarını canlandıran bir diğer unsurun havalimanı içinde gerçekleşen satışlar olduğu belirtildi.