Gazete Vatan Logo

Lüks alışverişi Arap ve Çinliler istila etti

Türkiye’de lüks alışverişte zirvede olan Arap, Azeri ve Rus turistlere rakip çıktı. Dünyada en çok alışveriş yapan millet olarak öne çıkan Çinliler, Türkiye’de de ilk 10’a girmeyi başardı

Türkiye’den alışveriş yapan yabancıların sayısı her geçen gün artarken özellikle lükste ilk sıraları alan Ortadoğulu’lar, Azeri ve Rus turistlere rakip çıktı. Dünya genelinde en çok alışveriş yapan millet olarak öne çıkan Çinliler, Türkiye’de de ilk 10’a girmeyi başardı. Global Blue Türkiye’nin Ocak-Haziran dönemine ilişkin verilerine göre Çinliler, Türkiye’de alışveriş yapan ülke vatandaşları arasında 6’ncı sıraya yerleşti.

İranlılar geri döndü

Yabancı ziyaretçilere yapılan vergisiz Tax Free satışların toplamında yüzde 3 pay alan Çinliler’in ortalama harcaması 1.383 TL olarak gerçekleşti. Çinli ziyaretçilerin toplamdaki payı bir önceki yıla göre yüzde 55 oranında artış gösterdi.

Global Blue Türkiye Genel Müdürü Hülya Aslantaş’tan aldığımız bilgilere göre; söz konusu 6 aylık dönemde alışveriş yapan yabancı ziyaretçilere bakıldığında en fazla artış İranlılar’da gözleniyor. Geçen yıl ekonomik ve siyasi gelişmeler yüzünden Türkiye’ye gelemeyen İranlılar, ilk 6 ayda bunun acısını çıkarmışa benziyor. İranlı ziyaretçilerin artış oranı yüzde 154’ü bulurken işlem başına harcama ortalaması da 392 TL olarak gerçekleşti. İranlılar’ı Azeriler, Ruslar, Kuveytliler, Suudi Arabistanlılar, Çinliler izliyor.

Haberin Devamı

Aslantaş, “En büyük değişimi Çin’de yaşıyoruz. Çin önceki dönemlerde ilk 10’a giremezken artık ciddi anlamda Türkiye’de alışveriş yaptıklarını görüyoruz. Ruslar’ın da sayısında artış var. Siyasi gerilimler nedeniyle Ruslar Avrupa ve diğer bölgelere daha az giderken Türkiye’ye gelişlerinde ise yükselme var. Örneğin Avrupa’ya gidişleri yüzde 13 düşerken Türkiye’de yüzde 15 artış yaşandı” diye konuştu.

Festival dönemi arttı

İstanbul Shopping Fest dönemine denk gelen Haziran ayında ise yabancı ziyaretçilere yapılan vergisiz “Tax Free” satışlar, bir önceki yıla oranla yüzde 51 arttı. Söz konusu dönemde ilk 5’te yer alan Suudi Arabistan, İran, Kuveyt, Azerbaycan ve Rusya vatandaşları tarafından gerçekleştirilen vergisiz alışveriş, toplam Tax Free satışların yüzde 44’ünü oluşturdu. Hülya Aslantaş, “Geçtiğimiz yıl aynı dönemde, her bir işlem başına yapılan ortalama harcama 697 TL iken, bu yıl yüzde 24 artışla 865 TL olarak gerçekleşti” dedi.

Haberin Devamı

En çok Katarlı turist harcıyor

Haziran ayı rakamlarına bakıldığında işlem başına en yüksek harcama ortalamasını 2 bin 445 TL ile Katar’dan gelen ziyaretçiler yaptı. Amerikalılar 2 bin 302 TL, Azeriler 1.658 TL; Ukraynalılar 1.584 TL; Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları 1.470 TL, Türkmenistan vatandaşları 1.394 TL işlem başına harcamada Katarlılar’ı izledi. Ocak-Haziran döneminde de Katarlılar 1.866 TL ile ilk sırada yer aldı. Azeriler’de bu rakam 1.720 TL, Çinliler’de 1.383 TL, Suudi Arabistanlılar’da 931 TL, Ruslar’da 905 lira oldu.