Gazete Vatan Logo

Lozan kaygısı dikkate alınmadı

Kamuoyunda sert tartışmalara neden olan vetolu vakıflar yasası komisyondan aynen geçti

10. Cumhurbaşkanı Sezer, yabancıların vakıf kurmasını da öngören yasayı Lozan’a ve Anayasa’ya aykırı diye veto etmişti

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, 9 maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM’ye iade ettiği Vakıflar Kanunu, Meclis Adalet Komisyonu’nda dün aynen kabul edildi.

142 TAŞINMAZ GERİ ALINACAK

CHP ve MHP’nin “Anayasa ve Lozan Antlaşmasına aykırı olduğu gerekçesiyle” karşı çıktığı kanun, köklü değişiklikler içeriyor. Azınlıkların uzun zamandır beklediği Vakıflar Yasası ile sayısı 161 olan cemaat vakıfları 142 taşınmazı geri alabilecek. 1974 yılında Yargıtay’ın kararı ile el konulan ve 114’ü hazine, 28’i ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde olan vakıf malları iade edilecek. 18 ayda devredilmesi öngörülen ve toplam değeri 150 milyon YTL’yi geçen taşınmazlar ibadethane, arsa, dükkan ve ev gibi gayri menkullerden oluşuyor. Bu gayri menkullerden üçüncü kişilere satılanların bedelini ise devlet, sahiplerine tazminat olarak ödeyecek.

Adalet Komisyonu’nda aynen kabul edilen yasa, önümüzdeki haftalarda Meclis Genel Kurulu’na gelecek. AKP çoğunluğuna sahip olan Meclis tasarıyı kabul ederse, onay için Cumhurbaşkanı Gül’e sunulacak. Muhalefet partilerinin şiddetle karşı çıktığı yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi bekleniyor.

YABANCILAR VAKIF KURABİLİR

5. madde: Yabancılar, Türkiye’de, hukuki ve fiili mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilirler.

MAL SATABİLİRLER

12. madde: Vakıflar; mal edinebilirler, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilirler. Mülhak, cemaat, esnaf vakıfları ile yeni vakıflara, başlangıçta özgülenen mal ve haklar, vakıf yönetiminin başvurusu üzerine, haklı kılan sebepler varsa, Denetim Makamının görüşü alınarak mahkeme kararı ile sonradan iktisap ettikleri mal ve hakları ise bağımsız ekspertiz kuruluşlarınca düzenlenecek rapora dayalı olarak vakıf yetkili organının kararı ile daha yararlı olanları ile değiştirilebilir veya paraya çevrilebilir.

KİRAYA VEREBİLİRLER

16. madde: Mazbut vakıflara ait hayrat taşınmazlara, Genel Müdürlük tarafından öncelikle vakfiyeleri doğrultusunda işlev verilir. Genel Müdürlükçe değerlendirilemeyen veya işlev verilemeyen hayrat taşınmazlar; fiilen asli niteliğine uygun olarak kullanılıncaya kadar kiraya verilebilir.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

25. madde: Vakıflar; vakıf senetlerinde yer almak kaydıyla, amaç veya faaliyetleri doğrultusunda, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilirler, yurt dışında şube ve temsilcilik açabilirler, üst kuruluşlar kurabilirler ve yurt dışında kurulmuş kuruluşlara üye olabilirler.

TİCARET YAPABİLİRLER

26. madde: Vakıflar; amacını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla, Genel Müdürlüğe bilgi vermek şartıyla iktisadi işletme ve şirket kurabilir, kurulmuş şirketlere ortak olabilirler. “

MHP: AB İLE İLGİSİ YOK

VakIflar Kanunu komisyonda CHP ve MHP’li milletvekillerinin yoğun eleştirisine uğrarken, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, kanunun Avrupa Birliği’ne uyumla ilgisinin olmadığını, AB hukukunda hiç vakıf mevzuatı bulunmadığını söyledi. Bal, ”Bu meselenin bizi götüreceği yer, 545 yıl önce cereyan etmiş, çağ açıp, çağ kapatan bir olayı inkar etmektir. Bu kanun, 545 yıl geriye gidebilecek kadar uygulanacak bir kanun“ dedi. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ise kanunu ’dışarıdan güdümlü’eleştirisinde bulundu.

YAZICI: ELEŞTİRİLER AFAKİ

ADALET Komisyonu’nda milletvekillerinin eleştirilerinie hükümet adına cevap veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Sezer’in kanunu iade gerekçelerine ve ”Yeni Vakıflar Yasası’na gerek yoktu, AB süreci dolayısıyla getirilmiştir“ şeklindeki değerlendirmeleri ’afaki’ olarak niteledi. Yazıcı, vakıflar konusundaki köklü bir geçmişi olan Türkiye’nin başka ülkeleri örnek almak yerine dünyaya örnek olması gerektiğini vurguladı.

Gökçeada’da 175 taşınmaz

VakIflara iade edilecek kilise, sinagog ve şapellerin 175’i Gökçeada’da. Gökçeada Bademliköy’de, Bademliköy Panayia Kimisiz Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait 21 şapel ve bir kilise; Tepeköy’de Evangelismos Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait 35 şapel ve bir mezarlık şapel; Dereköy’de Aya Marina Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na ait 54 şapel ve üç kilise; Gökçeada merkezde Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na ait bir mağaza, iki küçük kilise ve 23 şapel; Zeytinliköy’de ise Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na ait 34 şapel ve iki kilise, iade edilecek taşınmazlar arasında yer alıyor.

Tasarı yasalaştığında, çeşitli cemaat vakıflarına ait İstanbul’daki 35 mülk de cemaat vakıflarına iade edilecek. Bu mülklerin büyük bir kısmı Fatih ilçesinde diğerleri de Eminönü, Beşiktaş, Sarıyer, Üsküdar, Adalar, Şişli ve Beyoğlu ilçelerinde bulunuyor. İade edilecek mülkler arasında iki de sinegog yer alıyor.

İLGİLİ HABER

Sezer'in veto gerekçesi

Haberin Devamı