Gazete Vatan Logo

Löseminin tedavisi için umut ışığı

İSVİÇRELİ bilim adamları, laboratuvar deneylerinde, lösemi kök hücrelerinin gelişimini doğrudan durdurmayı başardı. Bern Üniversitesi tıp fakültesi onkoloji bölümü ve Basel Üniversitesi tıp fakültesi patoloji bölümü uzmanları, farelerde, hücre gelişimini sağlayan CD27 molekülünün çalışmasını engelleyerek, lösemi kök hücrelerine sinyal aktarımını durdurdu. Böylece kanser kök hücresinin gelişimi engellendi. Tümör immünoloji uzmanı Christian Schürch ve Carsten Riether’in araştırmasının sonucu, The Journal of Clinical Investigation dergisinde yayımlandı. Lösemi kök hücreleri, uygulanan tedavilerin çoğuna karşı dirençli olduğu için, sık sık kanser tedavinin ardından nüks ediyor.

Depresif çocuklar arkadaşlarından uzaklaşıyor

AMERİKALI bilim adamlarının 4. sınıf öğrencileri arasında yaptığı ve üç yıl süren araştırmada, depresyon belirtileri gösteren çocuklarla çevresindekilerin daha fazla alay ettiği, bir süre sonra da o çocuğun giderek daha az sevildiği ortaya çıktı. Depresif çocukların bu yaklaşım nedeniyle ya kendisini tamamen geri çekerek temastan kaçındığını ya da alaya alındığı ortamda kalmaya çalıştığını belirten uzmanlar, her iki durumun da çocuğun uzun vadede yaşıtlarıyla sağlıklı bir ilişki kurmasını engellediğini kaydetti.

Parkinsonda çığır açacak başarı

AMERİKALI bilim adamları, Parkinson hastalığına neden olan genlerin birebir kopyasını taşıyan insan beyin hücrelerini laboratuvar ortamında üretmeyi başardı. Bilim dünyasında çığır açan bir gelişme olarak tanımlanan çalışma, bilim adamlarına her on Parkinson hastasından birinde parkin genindeki mutasyonların hastalığa nasıl yol açtığını görme olanağı tanıyacak ve Parkinson hastalığı için yeni tedavilerin test edilmesinde gerçekçi bir model sağlayacak. “Nature Communications” adlı dergide yayımlanan araştırmayı yöneten Jian Feng, ilk kez parkin mutasyonları sonucu Parkinson hastası olan kişilerde idopamin nöronlarının üretildiğini söyledi.

Haberin Devamı