Gazete Vatan Logo

Le Pen’den babasına anti-semitist azarı

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, babası Jean Marie Le Pen’in Yahudi kökenli şarkıcı Patrick Bruel’i hedef alan ırkçı sözlerine tepki gösterdi

Geçtiğimiz ay gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 25’lik oy oranıyla Fransa’da birinci parti çıkan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN), partinin eski genel başkanı Jean Marie Le Pen’in neden olduğu krizle çalkalanıyor.

Siyasi kariyeri boyunca anti-semitist söylemleriyle tanınan Le Pen’in, geçen cuma günü partinin internet sitesinde yayınlanan bir video kaydında, partinin yükselişine tepki gösteren ünlü isimlerden Yahudi kökenli Fransız şarkıcı Patrick Bruel hakkında sarfettiği, “Bu beni hiç şaşırtmadı, bir dahakine onu da (Bruel’i) fırına atacağız” şeklindeki sözleri Fransız kamuoyunu ve Yahudi örgütlerini ayağa kaldırdı.

Yahudi dernekleri, Le Pen’in yargılanabilmesi için milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması çağrısında bulunurken, ırkçı siyasetçiye bir tepki de partisinin şu anki lideri, kızı Marine Le Pen’den geldi. Le Pen, babası gibi deneyimli bir siyasetçinin partisine bedel ödetecek bu türden bir söz sarfetmesinin “siyasi bir hata” olduğunu belirtirken, “Bu sayede belirtmeliyim ki parti olarak her türlü anti-semitist söylemin karşısında yer almaktayız” diye konuştu.

FN Başkan Yardımcısı Louis Aliot da, “Le Pen gerçekten bunu ima ettiyse bu politik bir aptallık ve kabul edilemez bir durum” dedi.

‘Yanlış yapan sizsiniz’

Jean Marie Le Pen, kızının tepkisi üzerine yaptığı açıklamada, “Bence siyaseten yanlış olan, tek bir düşünceyle uyumlu olmaya çalışmak. Onlar diğer siyasi partilere benzemeye çalışıyorlar. Eğer Ulusal Cephe liderleri diğer partilere benzemeye çalışıyorlarsa başarılı oldular. Bence siyaseten yanlış olan bu. Yaptığım siyaseten yanlış değil” diye konuştu. Le Pen, sözleriyle Yahudileri hedef almadığını da iddia etti.

Ünlülerden destek

Ulusal Cephe’nin yükselişini eleştiren ünlü isimler arasında şarkıcı Patrick Bruel’in yanı sıra, ABD’li pop yıldızı Madonna, Fransız komedyen Guy Bedos ve ünlü tenisçi Yannick Noah da bulunuyor.

Haberin Devamı