Gazete Vatan Logo

Kuzey Irak sandığa gitti

2.5 milyon Kuzey Iraklı dün sandık başına gitti

KUZEY Irak’ta bulunan 111 sandalyeli bölgesel yönetimi belirlemek için 2.5 milyon Kuzey Iraklı dün sandık başına gitti. Merkezi Bağdat hükümetiyle yaşanan sorunların gölgesinde gerçekleşen seçimlere 24 parti katıldı. Yerel saatle sabah 05.00’te başlayan seçimlerde Erbil’deki Bölgesel Kürt Parlamentosu, Bölgesel Kürt Yönetimi başkanı ve yerel yöneticiler belirlenecek. Ayrıca bölgenin başkanı da halkın oylarıyla seçilecek. Başkanlık için yarışan beş adaydan Mesut Barzani favori olarak gösteriliyor. Aralarında Türk gözlemcilerin de bulunduğu 410 yabancı 17 bin 743 yerel gözlemcinin takip ettiği seçimler için yoğun güvenlik önlemi alındı. Kuzey Irak’a sınır kapıları bir günlüğüne kapatıldı. Aşırı sıcaklar kuyrukta bekleyen seçmeni kötü etkiledi. Binlerce kişi seçim listelerinde adını bulmakta zorlanınca seçimler bir saat daha uzatıldı. Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra sandıklar Bağdat’a götürülecek ve orada sayılacak. Kesin sonuçların iki üç gün içinde açıklanması bekleniyor.

“Önemli olan Türkiye”

Seçimlere birlikte giren Başkanı Mesut Barzani’nin Irak Kürdistan Demokrat Partisi ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani önderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin desteklediği “Kürdistan ittifak listesi”nin yüzde 56 oy alarak seçimi kazanacağı tahmin ediliyor. İlk muhalif hareket olan “Goran”ın (değişim) ise yüzde 15 oy alması bekleniyor.

Kuzey Irak bölgesel yönetimi başkanı Neçirvan Barzani, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Önemli komşumuz Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olmayı istiyoruz. Şu an ilişki düzeyimiz çok iyi ve biz bundan çok mutluyuz” dedi.

Oyunu karargahında kullanan Mesud Barzani ise, seçilememesi halinde ne yapacağının sorulması üzerine, “Milletimiz kime oy verirse biz buna saygı gösteririz” dedi. Barzani ayrıca, “tüm komşu ülkelerle, özellikle Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini, var olan ilişkileri geliştirmeyi arzuladıklarını” belirtti.

Haberin Devamı