Gazete Vatan Logo

Kutsal dağın emanetlerine defineci talanı!

Kutsal dağın emanetlerine defineci talanı!

Aydın’ın Söke ilçesinde doğal ve kültürel mirasıyla ünlü Beşparmak Dağları’nda (Latmos) antik kalıntıların defineciler tarafından talan edildiği öne sürüldü.

AYDIN’ın Söke ilçesi ile Muğla il sınırları içinde geniş bir alana yayılan ve Batı Menteşe Dağları’nın bir uzantısı olan Beşparmak Dağları’nda (Latmos), doğal ve kültürel kaynakların acımasızca yok edildiği ortaya çıktı.

Milli Park ilan edilsin

Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), dağdaki antik dönem yerleşimlerden biri Ören Asar’ının tescil edilerek korunması için Milas Müze Müdürlüğü’ne başvurdu.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, definecilerin dağı delik deşik ettiğini söyleyerek “Açılan çukurların, sökülen antik taşların, parçalanan eserlerin haddi hesabı yok. Bölgede yöre insanları tarafından Anadolu Parslarını (Panthera pardus tuliana) avlamak için kullanılan kapanlar bulduk. Ancak defineciler hem doğaya hem de kalıntılara büyük zarar vermiş. Bu doğa ve kültür mirasını yarınlara taşımak bir insanlık borcudur. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Latmos’u acilen Milli Park olarak ilan edilmesi gerekiyor. Kutsal dağın emanetlerini hep birlikte korumalıyız” dedi.


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Yetkililer, bölgedeki talanı bir an önce durdurmalı. Bölge bir an önce Milli Park olarak ilan edilmeli” dedi.

Haberin Devamı