Gazete Vatan Logo

Kurultayda İsa Gök gerilimi

CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda yapılıyor. Divan başkanlığı seçimi sırasında İsa Gök'ün "İtirazım var konuşma yapmak istiyorum" demesi üzerine salonda kısa süreli bir arbede yaşandı. İmzaların yetersiz olduğunu ve Kurultay’ın toplanamayacağını belirten İsa Gök, divana dilekçe vermeye çalışıyor. Konuşmak için kürsüye gelen Kılıçdaroğlu Gök'e tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu konuşmasının başında oldukça yüksek bir ses tonuyla İsa Gök'ü eleştirerek "Kimsenin Kurultay’ın huzurunu bozmaya hakkı yok. Tüzük dediler, işte tüzük. Seçim diyorsanız onu da yaparız" dedi. Divan'dan kurultaya 948 delegenin katıldığı açıklandı

CHP 16’ncı Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda yapılıyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren salona gelen partililer, ’Halkın iktidarına doğru CHP’, ’Taşeron değil, onurlu ve lider Türkiye’, ’Demokratik Tüzük ile Tam Demokrasi’ ;gibi ;sloganların yazılı olduğu döviz ve parkartları taşıdı. Mavi, kırmızı ve beyaz renklerin hakim olduğu salonda, Onuncu Yıl Marşı hep bir ağızdan söylenirken, sık sık Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Cem Karaca ve Selda Bağcan’nın şarkıları çalındı. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi okunurken, platforma yerleştirilmiş dev ekrandan Atatürk’ün görüntüleri ;yansıtıldı. Bu sırada ;salondakiler alkışlar ve ıslıklarla destek verdi. Gençliğe Hitabe’nin okunmasının ardından tribünlerden ’Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ sloganları atıldı.



Genel merkez tarafından kurultaya onur konuğu olarak davet edilen Toplumsal Bellek Platformu ile 12 Eylül döneminde mağdur olan, Sivas katliamında hayatını kaybeden ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerden Turan Dursun, Metin Altıok, Behçet Aysan, Cevat Yurdakul, Onat Kutlar, Zeki Tekiner, Orhan Yavuz, Ümit Kaftancıoğlu ile Yusuf Ekinci’nin ailelerinden temsilcilerde katıldı. Yine şehit aileleri ve gaziler ile bazı sendika temsilcileri de kurultayda yer aldı. ;

ESKİ GENEL BAŞKANLAR ÇETİN, KARAYALÇIN VE ÖYMEN

Kurultay salonunda, CHP’nin Eski Genel Başkanları Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, Altan Öymen’in yanı sıra, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da hazır bulundu.

KILIÇDAROĞLU’NA COŞKULU KARŞILAMA

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na, Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’na girişinde grup başkanvekilleri ile bazı genel başkan yardımcıları eşlik etti. ;Kılıçdaroğlu, dev kırmızı CHP bayrağının bulunduğu kapıdan salona giriş yaptı. Salon, Kılıçdaroğlu’nu coşku içinde, alkış ve ıslıklarla karşıladı. CHP Lideri de yürüyüş yolundan, tribünleri selamladı. Kılıçdaroğlu’nun tribünleri selamlayışı sırasında Onuncu Yıl Marşı çalındı. Kılıçdaroğlu, tribünleri selamlarken, meydana gelen izdihamda ezilme tehlikesi geçirdi. Yine bu sırada görev yapan foto muhabiri ve kemaramanlar da ;zor anlar yaşadı. ;

BAYKAL KATILMADI

Kurultaya eski genel başkan Deniz Baykal ile kendisine yakın bazı milletvekilleri katılmadı. ;

Genel merkezin, kurultayın ’şölen havasında’ geçmesi için delegelere sürpriz olarak anlaştığı Anadolu Ateşi, kurultayda gösteri sundu. Alevi ezgileriyle gösterisine başlayan Anadolu Ateşi, Türkiye’nin 7 bölgesinden oyunlar sergiledi. ;

Gösterinin ardından Kılıçdaroğlu, kurultayın açılışını yaptı. Kılıçdaroğlu, "Çoğunluğumuz var genel kurulu açıyorum" dedi. Kılıçdaroğlu’nun açılışı yapmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Kılıçdaroğlu, CHP’nin 16’ncı Olağanüstü Kurultay’ında Divan Başkanlığı’na İl Başkanlarının önerisiyle Adnan Keskin’in seçildiğini belirtti.

İSA GÖK İTİRAZ ETTİ

Bu sırada CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, kurultayın açılması için çoğunluğun olmadığını iddia ederek, itiraz etti. Kürsüye doğru yürüyen Gök’ü, CHP Gençlik Kolları görevlileri durdurmak istedi. Bu arada arbede yaşanırken, tribünler ise Gök’ü yuhaladı. Yine tribünlerden pet şişe ve bazı maddeler atıldı. Gök, çıkış kapılarından birine yönlendirilerek dışarı çıkarıldı. Ancak Gök daha sonra tekrar salona girdi.

Kılıçdaroğlu ise, "Değerli yol arkadaşlarımızın bir şeye inanmasını istiyorum. Hiç kimse bizi halkın yürüyüşünden engellemeyecektir. Özgürlüğü, demokrasiyi, bağımsızlığı içselleştirmiş olan bir CHP her zaman, her yerde, dimdik ayakta olacaktır" dedi. Salondan da ’Başbakan Kemal’ sloganları yükseldi. Kılıçdaroğlu, "Kurultayımızı açtık, Sayın Adnan Keskin’i seçtik, kendisine divanı ve mikrofunu teslim ediyorum" diyerek kürsüden ayrıldı.

ADNAN KESKİN

CHP’nin 16’ncı Olağanüstü Kurultayında Divan Başkanlığına seçilen Adnan Keskin, partililere birlik çağrısı yaparak, "Hep birlikte haykırınız, yaşasın barış, yaşasın özgürlük, yaşasın emek, yaşasın eşitlik, yaşasın çağdaş uygarlığa ulaşma azmimiz, yaşasın siyasi kimlikleri çelikleşmiş CHP’liler" dedi. Son yıllarda ’solu ve CHP’yi itibarsızlaştırmaya yönelik küresel hegemonyanın çabaları olduğunu’ ileri süren Keskin, Türkiye’nin ise her zamankinden çok CHP’ye ihtiyacı bulunduğu kaydetti. ;Keskin, ’Eksen kayması’ gibi savlara teslim olunmamasını da isteyerek, her şeye rağmen yollarında kararlılıkla ilerleyeceklerini belirtti.

TUTUKLU VEKİLLERİN MESAJLARI

Keskin’in konuşmasının ardından CHP’nin tutuklu milletvekilleri Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın gönderdiği mesajlar okundu ve salonda alkışlarla karşılandı. Ayrıca, Oda Tv Genel Koordinatörü Doğan Yurdakul’un gönderdiği mesaj da okundu.

GÖK’E ALEYHTE TEZEHÜRATA KESKİN’DEN TEPKİ

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök aleyhinde tezahüratlarda bulunulması üzerine Adnan ; Keskin, CHP’nin özgürlükçü bir parti olduğunu ifade ederek, "Hiçbir arkadaşımıza olumsuz tezahürat yapmayın, herkesin kurallar çerçevesinde konuşma hakkı var. Divan olarak hukuk, hakkaniyet çerçevesinde bu görevi yerine getireceğiz" diye konuştu.

'Sessizliğimizi koruyarak o kurultayı da bitireceğiz'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütün delegelerin yarın yapılacak olağanüstü kurultaya gelmesini isteyerek, ”Gideceğiz, beraber gideceğiz. Hiçbir provokasyona yol açmadan, açanlar olursa da sessizliğimizi koruyarak dinleyeceğiz ve o kurultayı da bitireceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, Kurultay çalışmalarının ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, herkese yürekten teşekkür ettiğini belirterek, ”Özellikle delegelerimize. Çocuklarınıza CHP’nin tarihini nasıl değiştirdiğini, nasıl çağdaşlaştırdığını çok iyi anlatacaksınız. Bu, delege arkadaşlarımızın CHP tarihine bıraktıkları en önemli miraslardan birisi” diye konuştu.

CHP’lilerin sağduyu sahibi olduğunu, kendilerini değil, ülkelerini düşündüklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
”CHP’liler çağdaş insanlardır, uygar insanlardır. Kadınların sesi bundan sonra daha fazla çıkacak, gençlerin sesi bundan daha fazla çıkacak. Bir devrim yaptık, bir tarih yazdık. O tarihi ve devrimi gençlere ve kadınlara emanet ediyoruz. Bizden sonra daha mükemmel, daha demokratik bir tüzük yapmak sizlerin görevi. Ufak tefek aksaklıklar olabilir. O aksaklıkları gidermek bizim görevimizdir.”

Başkanlık Divanı’nı çalışmalarından dolayı kutlayan Kılıçdaroğlu, tüzüğün hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Kılıçdaroğlu, tüm delegeleri yarın yapılacak 17. Olağanüstü Kurultay’a çağırarak, şöyle devam etti:
”Yarın bütün delege arkadaşlarımdan istirham ediyorum; gideceğiz, beraber gideceğiz. Hiçbir provokasyona yol açmadan, açanlar olursa da sessizliğimizi koruyarak dinleyeceğiz, kararımızı vereceğiz ve o kurultayı da bitireceğiz.

Bazı gazeteci arkadaşlarımız sordu. ’Niçin 27’sindeki kurultayı bu salonda yapmadınız?’ diye. Bu salon dolu olduğu için mecburen o salonu tuttuk. Yoksa salon açısından bir ayrım yapmamız zaten söz konusu olmayacaktı.

Bu tüzük, sadece CHP’nin değil, Türk siyasal yaşamı, Türk demokrasi tarihi açısından bir dönüm noktasıdır.”

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultay’ı çalışmalarını tamamladı.

CHP’nin 17. Olağanüstü Kurultayı da yarın Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda toplanacak.

Haberin Devamı