Gazete Vatan Logo

Kürtler 3'e bölündü: Kazan kaynıyor!

Kürtler 3'e bölündü: Kazan kaynıyor!

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Değişim Hareketi'nin (Goran), Kürdistan Bölgesi'nin Irak'ın bir parçası olduğunu ve ayrılmayacaklarını bildirdi.

Irak'ın başkenti Bağdat'a giden KYB ile Goran heyeti 25 Haziran'da Başbakan Haydar Abadi ve Dava Partisi'nin bir heyetiyle görüşmüştü.

Toplantı sonrası Abadi, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Goran ile KYB heyeti sorunların çözümü için yeni görüşlere sahipti” ifadelerini kullandı.

Rûdaw'a konuşan Nuri Maliki'nin genel başkanlığını yaptığı Dava Partisi'nin üyesi Ali Alak, KYB ile Goran parlamenterlerinin, parlamento ve hükumet içinde birlikte çalışacaklarını ifade ettiklerini belirtti.

Ali Alak, heyetin, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi için müzakerelerin yeniden başlatılarak ilişkilerin güçlendirilmesini istediğini söyledi.

“Irak'tan ayrılmak isteyenlerle muhatap olmayacağız” diyen Ali Alak, Goran ile KYB heyetinin referandum sorusuna şu yanıtı verdiğini söyledi: “Biz tek cephe olarak Bağdat'la diyalogların yeniden başlamasını isteriz. Yeni görüşlerimiz var. Irak'ın bir parçasıyız ve ayrılmayacağız.”

Haberin Devamı

1 No'lu güç kim?

Rûdaw'a konuşan Irak Parlamentosu'ndan KYB parlamenteri Şıwan Dawudi, KYB ve Goran'ın Bağdat'ta en büyük Kürt bloku olacağını ifade ederek, “Bağdat'a, KDP'nin tekçiliğinin önüne geçeceğimizi ve güç dengesi oluşturacağımızı ilettik” diye belirtti.

Şıwan Dawudi, KDP'nin tek başına idari ve siyasi kararlar veremeyeceğini Bağdat yetkililerine ilettiklerini dile getirerek, “KDP artık bir nolu güç değil” dedi.

Kürtler 3'e bölündü

Rûdaw'a konuşan Irak Parlamentosu İslami Topluluk (Komel) parlamenteri Ahmed Hacı Reşid, partilerin menfaati ve ilişkilerinin Kürtler'in Bağdat'ta bölünmesine yol açtığını söyledi.

KYB ve Goran heyetini Bağdat'a yaptığı ziyareti eleştiren Ahmed Hacı Reşid, “Artık Kürtler 3'e bölündü. KYB ile Goran bir tarafta, İslami partiler bir tarafta, KDP de diğer tarafta” diye belirtti.

KDP'den KYB'ye uyarı Rûdaw'a konuşan KDP parlamenteri Renas Cano, Goran ile KYB bloklarının Kürdistan'da karar merkezi olmadıklarınu ve Bağdat'ta Kürtler adına konuşamayacaklarını söyledi. Cano şunları ekledi: “Goran ile KYB'nin parlamentoda sandalye sayıları arttı diye oyun oynamaya kalkışırlarsa KDP'den sürpriz beklesinler.”

Haberin Devamı

Yekgırtu endişeli

Rûdaw'a konuşan Irak Parlamentosu İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) parlamenteri Musena Emin, KYB ile Goran heyetinin tek başına Iraklı taraflarla görüşmesinin normal birşey olmadığını ve bunun Kürtler'in yuvasının dağıldığı anlamına geldiğini ifade etti.