Gazete Vatan Logo

Kürtçe okullarda da 15 Eylül’de zil çalacak

Diyarbakır Lice’de Kürtçe eğitim verecek okul yapılmasıyla ile ilgili gerginlik devam ederken Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari’de üç ilkokul daha bulunuyor. Bu okullar pazartesi açılacak.

Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinde 3 ilkokul Kürtçe eğitime başlıyor. Kürdi-Der, DTK, HDP ve DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) girişimiyle açılan okulların öğrencileri 15 Eylül Pazartesi günü ders başı yapacak.

Türkçe 3’üncü sınıfta

Daha önce eğitim destek evi olarak hizmet veren binalar artık okul olarak hizmet verecek. Milli Eğitim Bakanlığı’yla ilgisi bulunmayan 20’şer kişilik 5’er sınıfın olacağı her ilkokulda 100, toplamda ise 300 birinci sınıf öğrencisi eğitim görecek. Okulların teknik donanım, tahta, sıra, masa ve eğitim araç gereçleri tamamlandı. Okullarda, Kürtçe okuma yazma, yaşam ve çevre, matematik, müzik, resim ve beden eğitimi dersleri verilecek. Müfredatın Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde olacağı okullarda kullanılacak Kürtçe kitaplar Kürdi-Der tarafından eğitimcilerden oluşturulan bir komisyonca hazırlandı. Okullarda 3’üncü sınıftan itibaren Türkçe dersi de verilecek.

Haberin Devamı

Öcalan’ın annesinin adı

Cizre’deki ilkokul, Cizre Belediyesi’nin Nur Mahallesi’nde daha önce açtığı Halk ve Taziye Evi olarak kullanılan binada açılacak. Okula Şubat 1989’da öldürülen Kod adı Berivan olan PKK’lı Binevş Agal’ın ismi verilerek Berivan İlköğretim Okulu oldu. Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde açılacak ilkokul ise Abdullah Öcalan’ın annesinin ismini taşıyarak Üveyş Anne İlköğretim Okulu olacak. Bağlar Belediyesi’nin 2011’de, İran’da idam edilen Kürt öğretmenin adını vererek açtığı Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nin adı Ferzad Kemanger İlköğretim okulu olarak değişecek.

Valilik: Okula rastlamadık

Diyarbakır Valiliği ise Lice Yalazlı köyündeki okulla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi: “İnceleme sonucunda herhangi bir okula rastlanmadığı, inşaatı devam eden 4 katlı bir bina olduğu tespit edilmiştir. Binanın ruhsatıyla ilgili inceleme yapmaları için Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı’na duyurulmuştur. Terörün bitme aşamasına geldiği ve çözüm sürecinin karalılıkla sürdürüldüğü bu dönemde toplumsal huzurumuzu ve barışı baltalayacak bu tür asılsız haberlerin sadece terörün devam etmesinden medet uman derin yapıların ekmeğine yağ süreceği aşikardır. Bölgemizdeki bu huzur ortamında yapılan bu tür haberler bölge halkı tarafından da manidar bulunmakta ve reddedilmektedir.”
Avcı: Provokasyon
Milli Eğitim?Bakanı Nabi Avcı ise dün sorular üzerine anadilde eğitimin en tabii insan hakkı olduğunu belirttikten sonra şöyle dedi: “Ama siz diyorsanız ‘Ben bakanlığı, valiliği tanımıyorum, hiçbir standardını da kaale almıyorum, istediğim binada, istediğim gibi, istediğim müfredatla böyle bir okul açıyorum’, bunun adı bir defa okul olmaz. Böyle bir provokasyon hak edecek hiçbir şey yok.”
1-2 yıla kadar yasalaşma umudu
Kürdi-Der Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, VATAN’a şöyle konuştu: “Okullar pazartesi günü açılacak. Her okulda 20 kişilik 5 sınıftan 100 öğrenci olacak. Her sınıfın Kürtçe eğitiminde uzman gönüllü bir sınıf öğretmeni olurken, müzik, resim ve beden eğitimi derslerine branş öğretmenleri girecek. DTK, HDP, DBP dışında İHD’den baroya kadar bütün sivil örgütler destek veriyor. Kitaplar Türk ve Avrupa okullarında okutulan ders kitaplarını inceleyerek hazırlandı. Okulların adını biz değil bölgedeki halk verdi. 5 yıllık ilkokullar olarak planladığımız okulların MEB ile bir alakası yok. 1-2 yıla kadar ülkede yasaların değişmesi ve Kürt sorununu çözümüyle birlikte okulların diploma verebileceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı