Gazete Vatan Logo

Kürt markalarına batı ambargosu!

Türkiye’de, Kürt illerinde üretim yapan bazı markalar, batıda tüketici ambargosu ile karşılaşıyor. Sözkonusu markalar raflarda yer alamıyor, alsa bile tüketici önyargılı baktığı için tercih edilmiyor. Devlet ile PKK arasında 30 yıl süren çatışmalar bölgede sosyal ve siyasal yaşamın yanında ekonomik yaşamı da olumsuz etkiledi. Barış süreci ile birlikte toparlanmaya başlayan bölgede irili - ufaklı üretim yapan çoğu marka da Türkiye’nin batısında tercih edilmediği için Ortadoğu pazarına yönelmek zorunda kalıyor.

Rûdaw’a konu hakkında bilgi veren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mesut Altın, “Türkiye’de 2013 yılında 93 bin 320 marka tescil için başvurusu yapılmış ve 68.391 marka tescili gerçekleştirilmiş. Diyarbakır’da ise aynı yıl 314 marka tescil başvurusu yapmış ve 212 markanın tescili yapılmış. Marka tescili sayısı açısından 81 il içinde 26’ncı sıradayız” dedi.

Bu rakamlara göre, hem Diyarbakır’ın hem de diğer Kürt illerinin markalaşma konusunda (Gaziantep hariç) zayıf olduğunu gösterdiğini belirten Altın, şöyle devam etti: “Bölgemizin (Güneydoğu Anadolu Bölgesi) Türkiye sanayisindeki payı yüzde 5 civarında. Bölge içinde Gaziantep’in payı yüzde 65. Diyarbakır’ın payı yüzde 9. Diyarbakır’ın Türkiye sanayisindeki payı yüzde 0,4.”

Haberin Devamı

"BİZİMLE TİCARET ZARAR VERİRMİŞ"

Türkiye’nin batısına satış yapan firma sayılarının da az olduğunu anlatan Altın, bunun nedenlerini şöyle aktardı: “Uzun yıllar süren çatışmalı ortamın yarattığı ön yargılardan dolayı pazarda engellemeler yaşanıyor. Bizleri ‘bölücü’, ‘terörist’, ‘memleket düşmanı’ vb. kalıplaşmış ön yargılı süzgeçlerden geçirerek değerlendirdiği için bizimle yapacağı ticaretin kendisine zarar vereceğini düşünebiliyor.”

DTSO Başkanı, “Kürtçe markalar market raflarında tercih ediliyor mu?” sorumuza ise şu yanıtı verdi:

“Bırakın Kürtçe markayı, bölge markası olması bile engellerle karşılaşmasına yol açabiliyor. Ancak bu konuda ölçülebilir veriler elimizde mevcut değil.” Altın, ürettikleri malların bölgede ve Kürdistan Bölgesi pazarında tüketildiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

Haberin Devamı

“Birçok farklı ülkeye de üretim yapıyoruz. Mesela Çin’e ciddi oranda mermer ihracatımız var. Güney pazarı firmalarımız için önemli bir pazar. Bölgedeki firmalarımızın Türkiye’nin batısından çok, pazarlama hedefleri arasında Irak, Suriye, Ortadoğu pazarı geliyor.”