Gazete Vatan Logo

Küresel ısınma yüzünden keratalar da erken ısındı

Caretta carettalar İztusu’na gelmeye başladı. Uzmanlar, çiftleşmenin mayıs ayının ilk haftasında olduğunu ancak küresel ısınma nedeniyle deniz suyunun erken ısındığını ve çiftleşmenin de erken başladığını belirttiler

Küresel ısınma yüzünden keratalar da erken ısındı

Nesli tehlike altında olan caretta carettalar, çiftleşme dönemi için Muğla’nın Ortaca ilçesindeki İztuzu sahiline gelmeye başladı. Caretta carettalar, çiftleşme, yuvalama ve kuluçka dönemi olmak üzere, burada yaklaşık 5 ay geçirecek. İztuzu Plajı’na asılan tabelalarla, caretta carettaların yaşam döngüsü anlatılıyor ve vatandaşlar, kaplumbağaların zarar görmemesi için dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü, Pamukkale Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın caretta carettaları da etkilediğini söyledi. Kaska, “Çiftleşme genelde mayıs ayının ilk haftasında olur. Küresel ısınma nedeniyle deniz suyu erken ısındı ve çiftleşme de erken başladı. Nisan sonu, mayıs başında ilk yuvaları bekliyoruz. Yarından itibaren ekiplerimiz plajı düzenli olarak kontrollere başlayacak” dedi.