Gazete Vatan Logo

Kurban Bayramı ne zaman? Kimler kurban kesebilir?

Kurban Bayramı'na çok az bir süre kaldı. Bakanlar Kurulu tarafından 10 güne çıkarılan bayram tatilinin ilk dört günü geride kaldı. Müslümanlar tarafından heyecan ile beklenen Kurban Bayramı ne zaman kutlanacak? Kimler kurban kesebilir? Kurban alırken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Kurban Bayramı ne zaman? Kimler kurban kesebilir?

Kurban Bayramı tatili, Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda 10 güne çıkarıldı. 26 Ağustos Cumartesi günü başlayan tatil, 4 Eylül Pazartesi günü son bulacak. Kurban Bayramı öncesinde kurban pazarlarında hareketlilik başladı. Kurbanlıklar alınmaya, evlerde bayram tatlıları yapılmaya başlandı. Tatilin uzatılması ile ilgili yapılan açıklamada köprü ve otoyolların da ücretsiz olarak hizmet vereceği bilgisi paylaşıldı.

2017 KURBAN BAYRAMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ NEDİR?

Kurban Bayramı, Hicri takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününde başlar ve dört gün devam eder. Zilhicce ayının on, on bir ve on ikinci günlerine yani bayramın ilk üç gününe ''Eyyam-ı Nahr'' (Kesme günleri) denir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü de bayram arefesi olarak adlandırılır. Kurban Bayramı, İslam dünyasının dini bayramlarından bir tanesidir. Hicri takvim ay temelli, miladi takvim ise güneş temelli olduğu için Kurban Bayramı her yıl, 11-12 gün kadar daha erken kutlanır. 33 yılda bir defa bayram aynı tarihlere denk gelir.

Haberin Devamı

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Kurban kesecek olan kişiler gerekli şartları taşımalıdır. Gerekli şartları taşımayan kişiler tarafından kurban kesilemez. Kurban kesecek olan kişinin öncelikle Müslüman olması gereklidir. Buluğ çağına ermiş ve akıllı olmalıdır. Yolcu durumunda bulunmamalı ve mali gücü de belirli düzeyde olmalıdır.

KURBAN ALIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurbanlıklar alınmaya başlandı. Kurban olarak keçi ve koyun alınabileceği gibi deve veya sığır da alınabilir. Eğer kurban olarak büyükbaş hayvan alınacaksa, 7 Müslüman ortak olarak hayvanı alabilir ve kesebilir. Kurbanlık hayvan alımında dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunur. İlk olarak hayvanın sağlıklı, besili ve sağlık raporu bulunan bir hayvan olması gerekir. 2 yaşını doldurmuş olmalıdır. Gözleri açık boynuzları sağlam ve tüyleri de parlak olmalıdır. Gözünden yaş gelmemeli ve topal olmamalıdır.

10 GÜNLÜK KURBAN BAYRAMI TATİL TAKVİMİ

Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara göre bayram tatili 10 güne çıkarıldı. 10 günlük tatilin 4 günü geride kaldı. Bayram için 10 günlük tatil süreci 4 Eylül Pazartesi günü sona erecek.

Haberin Devamı

26 Ağustos 2017 Cumartesi

27 Ağustos 2017 Pazar

28 Ağustos 2017 Pazartesi / Birleştirildi

29 Ağustos 2017 Salı / Birleştirildi

30 Ağustos 2017 Çarşamba / Zafer Bayramı

31 Ağustos 2017 Perşembe / Arefe günü (Birleştirildi)

1 Eylül 2017 Cuma / Kurban Bayramı 1. günü

2 Eylül 2017 Cumartesi / Kurban Bayramı 2. günü

3 Eylül 2017 Pazar / Kurban Bayramı 3. günü

4 Eylül 2017 Pazartesi / Kurban Bayramı 4. günü