Gazete Vatan Logo

Kur artışı çölyak hastalarını da vurdu

Çölyak hastaları tarafından tüketilen glütensiz besinlerin çoğunun fiyatı, dövizdeki artış nedeniyle yükseldi.

Kur artışı çölyak hastalarını da vurdu

Çölyak hastaları tarafından tüketilen glütensiz besinlerin çoğunun fiyatı, dövizdeki artış nedeniyle yükseldi. Marketlerde birkaç ay öncesine kadar 8,5 TL’ye satılan glütensiz krakerlerin fiyatı 12,5 TL’ye çıktı. Ukrayna’dan ithal edilen greçka ununa ise çuval başına yüzde 30 oranında zam geldi. Glütensiz ekmekler 20 TL civarında satılmaya başlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de 2 TL’ye sattığı glütensiz ekmeğin fiyatını 4 TL’ye çıkardı.

Kızı Asya’nın (19) çölyak hastası olduğunu belirten Nalan Kayaoğuz, “Kızımın çölyak hastası olduğunu 15 aylıkken öğrendik. Şu anda üniversite öğrencisi, kampüste glütensiz ürün bulamıyor ve bütün günü aç geçirmek durumunda kalıyor. Ürünlerin pahalılığından etkileniyoruz. En basitinden bir örnekle, aldığımız kraker 8,5 TLden 12,5 TLye çıktı. 2 paket aldığımızda 25 TL’ye geliyor” diye konuştu.

Çölyak hastalarının glütenli buğday, arpa ve çavdardan yapılmış hiçbir gıdayı tüketmemeleri gerektiğini vurgulayan Ege Çölyakla Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu, “Glütensiz un, makarna, ekmek, gofret, özel çikolata ve cipsine kadar hastalar ulaşabilir hale geldi ama bunların tamamı ithal ürünler ve döviz ile benzeri değişikliklere bağlı olarak doğrudan etkilenen ürünler” diye konuştu

Haberin Devamı