Gazete Vatan Logo

İlklerin müzayedesi yarın!

'Çağdaş Türk Sanatından 100 seçkin eser'

Antik A.Ş. Müzayede Evi’nin yarın gerçekleştireceği “Çağdaş Türk Sanatından 100 seçkin eser” isimli müzayedesinde ünlü ressamların çalışmaları uygun fiyatlarla açılış yapacak.

Antik A.Ş. Müzayede Evi, 278. müzayedesi “Çağdaş Türk Sanatından 100 seçkin eser” ile önemli sanatçılara ait birbirinden değerli 100 eseri satışa sunuyor. Yarın Antik Palace’ta gerçekleştirilecek olan müzayedede Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Mübin Orhon, Ferruh Başağa, Adnan Çoker, Mehmet Güleyüz, Komet gibi değerli isimlerin eserleri satışa sunulacak. Her zaman rekor fiyatlı satış rakamları ile adından söz ettiren Antik A.Ş.’nin bu müzayedesinde fiyatlar 3 bin TL ila 350 bin TL arasında değişiyor. Müzayedeyi yönetecek olan Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam’la müzayedeciliği konuştuk.

- Müzayedede satışa sunulacak eserleri seçerken nelere dikkat ettiniz?

Tüm müzayedelerimizde sanatçıların özel işlerine yer vermeye çalışıyoruz. Müzayedeye çıkacak eserlerin, sanatçıların aranılan dönemlerine ait sıra dışı eserler olmasına ve koleksiyonluk niteliği taşımasını ön planda tutuyoruz.

- Müzayedede en çok rağbet göreceğini düşündüğünüz eser hangisi?

Müzayedede yer alan Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Mehmet Güleryüz gibi sanatçıların büyük ebatlı işlerine ilgi yoğun. Tüm bu önemli isimlerin eserlerine çok uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Örneğin bu müzayedemizde yer alan Mübin Orhon ve Erol Akyavaş’ın aile koleksiyonlarından çıkan eserleri her yönüyle çok keyifli eserler. Bunlar gibi 3 bin, 8 bin TL gibi uygun açılış fiyatlarına sahip birçok eser var müzayedede. Öne çıkan eserlerden Burhan Doğançay’ın “Black SST” isimli kurdeleler serisinden 1982 tarihli yapıtı yer alıyor. Tablonun açılış fiyatı 350 bin TL. Önümüzdeki hafta İstanbul Modern Müzesi’nde retrospektif sergisi açılacak Erol Akyavaş’ın “Saklı/Kutsal şeylerin izleri” konulu tablosu 150 bin lira açılış fiyatıyla satışa sunulurken, değerli sanatçılarımızdan Komet’in başyapıt niteliğindeki çalışmaları, Mehmet Güleryüz’den “Cep Herkülü” ve Adnan Çoker’den “Mavi Denge” konulu tuval çalışması gibi birçok ustaya ait eser yer alıyor.

- Türkiye’de müzayedecilik hangi noktada?

Türkiye’de müzayedecilik yakın dönemde yükselişe geçen ve hızla büyüyen bir piyasa özelliği taşıyor. Özel müzelerin kurulması ve yenilerinin kurulum aşamasında olması ve koleksiyoncu sayısındaki artış bu büyümeyi hızlandıran en önemli etkenlerin başında geliyor. Fakat dünya ölçüleri ile kıyaslandığında Dünyanın önde gelen müzayede evleri Christie’s ve Sotheby’s gibi 1700’lerde kurulmuş dev şirketler. 20 milyar dolara yaklaşan yıllık ciroları ile dünya sanat piyasasının hakimleri. Türkiye yıllık sanat piyasasının tümü 120 milyon dolara satılan Edvard Munch’un “Çığlık” tablosu kadar diyebiliriz.

Dokunularak hissedilen tablo

- Türkiye’de ilk kez dokunarak hissedilen bir eser satışa sunuluyor... İlgi ne durumda?

Baksı Müzesi’ni hayat geçiren değerli sanatçı Hüsamettin Koçan’ın 2009 yılında yaptığı “görme engelliler için resimler” serisinden farklı bir tablo. Özel bir çamur bileşiminin tuvalin arkasından önüne yaptığı baskı sonucu ortaya çıkmış kabartma figürlerinin dokunularak hissedildiği tablo görme engelliler için yapılmış. Dokunarak hissedilen eserin açılış fiyatı 5 bin TL.

Haberin Devamı