Gazete Vatan Logo

Kuduz tilkinin ısırdığı çocuk aşı oldu ama öldü

Kuduz bir tilki tarafından ısırılan 9 yaşındaki Duran Laçin aşı olmasına rağmen yaşamını yitirdi. Talihsiz çocuğun ölümü kuduz ile ilgili bazı gerçekleri gündeme getirdi

Yozgat merkeze bağlı Büyükmahal köyünde hayvan otlatan Ahmet Laçin, 25 Ağustos günü öğle saatlerinde 9 yaşındaki oğlu Duran Laçin’i yanına çağırdı. Bir süre babasıyla birlikte koyun sürüsünün yanında duran talihsiz çocuk, kuduz bir tilkinin saldırısına uğradı. Tilki, minik Duran’ı sol gözünün üzerinden ısırdı. Baba Ahmet Laçin, sopayla tilkiyi öldürdü. 112 Acil yaralı çocuğu Yozgat Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Tilkinin leşi ise Ankara’daki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Veteriner Araştırma Enstitüsü Laboratuvarı’na gönderildi. Çocuğa Yozgat Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından kuduzdan şüphelenilip aşı yazıldı. Aşıların yaptırmasına karşın Duran halsiz düştü. Çocuğunun durumunun iyi olmadığını gören baba, oğlunu bu kez Akdağmadeni Devlet Hastanesi’ne götürdü. Doktorlar, Duran’ın kuduz olduğunu belirleyip, Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi Çocuk Hastanesi’ne sevk etti. Ancak Ahmet Laçin, maddi yetersizlikler nedeniyle çocuğunu ancak 3 gün sonra Kayseri’ye götürebildi. 8 Eylül’de yoğun bakıma alınan Duran, önceki günyaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

AŞI NEDEN FAYDA ETMEDİ?

“Beyne yakın olunca kuluçka süresi kısalıyor”

Prof. Dr. Mehmet Ceylan (Hacettepe Üniversitesi): “Kuduz virüsü yaradan girince sinirler aracılığıyla beyne gider. Bu nedenle beyne yakın bölgeden ısırılırsa kuluçka süresi kısa ve ortaya çıkma ihtimali yüksek oluyor. Yüzde de çok sayıda sinir var. Kuluçka süresi kısalınca aşıların etkisi olmayabilir. Koldan bacaktan ısırılınca 5 günde kendisini gösteren kuduz hastalığı, baştan ve yüzden ısırılınca böyle bir günde gelişebilir. Bu tip ısırıklarda her şey zamanında yapılsa bile ölüm riski çok yüksektir.”